ИЗБИРАМЕ КЛИМАТИК

Избираме климатик
Съвети за неопитни купувачи
 

август, 2010 г.

 
© Alex Gulevich | Dreamstime.com
 
Август е най-горещият месец. Климатиците са на висока цена, но ние сме готови да дадем мило и драго, за да не се мъчим в жегите. Важно е да изберем правилния. Най-важните неща, които трябва да обмислите, преди да купите климатик са:  каква е големината и колко раздвижено е помещението; има ли предмети в него, които ще възпрепятстват циркулацията на въздуха  къде ще се монтира вътрешното тяло на климатика, за да не бъдат изложени хората вътре директно на въздушната струя с висока скорост  колко души обитават помещението.
► Мобилен, прозоречен или сплит С най-ниски це­ни са мобилните климатици, но те изглеждат доста смешно. Мобилният климатик не изисква специален монтаж. Можете спокойно да го местите от стая в стая и дори да го транспортирате на вилата. Теглото на този моноблок е средно 30 кг. Недостатъкът му е, че топлият въздух се отвежда през гъвкав маркуч (с диаметър около 15 см) през отворения прозорец или през дупка в стената. В първия случай климатикът губи от мощността си – в помещението постоянно влиза горещ въздух от улицата. А във втория климатикът вече не е мобилен, а закотвен към стената. В по-големи помещения такъв климатик може да поддържа желания микроклимат в радиус 1–2 метра. Прозоречните климатици са по-съвършени, въпреки че са на приблизително същите цени като мобилните. Те могат да се поставят във всякакви рамки освен в стъклопакети (в този случай е много трудно да се осигури херметизация на прозореца), а също така и направа в стената при съблюдаване на някои ограничения. Най-съвършеният модел климатици са т. нар. сплит климатици. Състоят се от външен и вътрешен блок. Външният (в който е инсталиран компресорът) е изнесен извън помещението. Преимуществата са очевидни – за разлика от прозоречния сплитът не загрозява прозореца и работи значително по-тихо. Нивото на шума на вътрешния блок е около 30 децибела, което е напълно допустимо за жилищна стая (в шумния офис изискванията към този параметър са значително по-занижени). Външният и вътрешният блок на сплит системите се свързват чрез медни тръби, а също така и многожични съединителни кабели и дренажни (отводнителни ) маркучи. Средната цена на двублоковите сплит системи е от 1000 до 4000 лв. в зависимост от мощността. Вътрешните блокове могат да са няколко и в този случай получаваме мултисплит климатична система. Възможните варианти за закрепване на вътрешния блок са няколко. Най-често той се закрепва на стената или пода. Но може и да е от касетъчен тип. Най-разпространени са настенните блокове.
 
Какво още трябва да знаете
Битовите климатици са многофункционални, но техните възможности не са неограничени. Функциите „охлаждане“, „отопление“ и „изсушаване“ са по-често налични, както и множество допълнителни възможности (таймери, икономичен и мощен режим, йон-генератори и др.), но към функции като пречистването на въздуха трябва да се подхожда много внимателно. Множество климатици са комплектувани със сменяеми филтри, монтирани на пътя на входящия въздух. Проблемът е, че тези филтри трябва да имат достатъчно висока плътност, за да осигурят висока степен на почистване. Но точно това пречи на свободното преминаване на въздуха през блока, което води до влошаване на най-главния показател – охлаждането. Ето защо често се явява оптимално решението за пълен отказ от плътни филтри в полза на простите филтри за грубо почистване, които е достатъчно да се почистват 1 път месечно, да се измиват и подсушават, след което да се поставят на мястото им. С такива филтри сега са снабдени всички модели климатици. А какво да се прави с хората, страдащи от бронхиална астма, алергични от цветен прашец или пък с много чувствителните към чистотата на въздуха? За тях са предвидени специални стайни въздухоочистители, често придружени и с йонизатори. Това компактно устройство не изисква никакъв монтаж, включва се в обикновен контакт и струва около 400 лв., а степента на почистване за такъв прибор е до 0,01 микрона.