ИЗНЕВЯРА ЛИ Е МАСТУРБАЦИЯТА

Изневяра ли е мастурбацията
 
септември, 2011 г.
 
 
 
© Jochen Schoenfeld / Depositphotos.com
 
Самозадоволяването е естествено проявление на нашата сексуалност. Въпреки това мастурбацията си остава негласно табу в отношенията между мъжа и жената.
37-годишната Мариана и до днес в детайли си спомня конфузната ситуация: „Мислех, че съпругът ми спи, и влязох на пръсти в спалнята, не исках да го будя. Той мастурбираше. Веднага излязох, без той да ме забележи. Не бях на себе си. След тази случка седмици наред си задавах въпроси: „Какво не ми е наред?“; „За коя си мисли, докато мастурбира?“; „Какво не им стига на нашите отношения?“… Освен това изпитах огромно чувство на срам. Така и не се реших да обсъдя тази тема с него. Трябваше ми цял месец, за да се успокоя. Но дори и сега при спомена за това се чувствам ужасно.“
25-годишният Велислав пък, разказва една необичайна случка: „Както си лежахме с приятелката ми в леглото, изведнъж тя започна да се извива и тихичко да стене. Досетих се, че се милва там, долу… Преди това такова нещо не ми се беше случвало. Много се възбудих. Правихме необуздан секс…“
В тези истории няма нищо нередно. Това са сцени от сексуалния живот на много двойки. 90% от мъжете и 60% от жените някога са мастурбирали. При това броят на мастурбиращите мъже през последните 30 години е нараснал със 17%, а на жените – с 37%.
 
Сянката на греха
Мастурбацията обаче се задушава от нашите лични и колективни забрани. Дори и днес, когато сексуалността се смята за абсолютно свободна, мастурбацията си остава табу. Тази сексуална практика, която не води до продължение на рода, се осъжда строго от църквата и от обществения морал. Особено жестоко се порицават жените и това е разбираемо – та нали ако те се научат сами да си доставят удоволствие, мъжете съвсем ще изгубят власт над тях. Към мъжката мастурбация отношението е по-търпимо. Тя се възприема като особен ритуал на сексуално „самообучение“, благодарение на който подрастващият се превръща в мъж.
В по-голяма или в по-малка степен сме възприели идеята, че ако човек мастурбира, значи „нещо не му е наред“. Възможно е по тази причина актът на мастурбация и днес неволно да се асоциира със сексуално извращение. А думата „ръкоблудство“ звучи направо греховно! Психоаналитиците предпочитат да използват термина „автоеротизъм“. Те допускат самозадоволяването като начин за удовлетворяване на естествените сексуални потребности при самотни хора. Но има ли място за мастурбация в сексуалния живот на двойката?
Смятаме, че партньорът е длъжен да удовлетворява всички наши очаквания, да изпитва същите желания като нас и да иска същите удоволствия, каквито и ние. Но това е плод на мита за синхронизацията на интимните преживявания, в който вярваме все още. Такава синхронност в секса обаче е невъзможна! В двойката участват две отделни различни личности. Затова трябва да се простим с идеала за пълното сливане. Даже и в живота на най-съвършените и благополучни двойки има моменти, когато единият от партньорите има нужда да направи нещо без участието на другия.
36-годишната Елена с вълнение разказва: „След раждането на дъщеря ми започнах да мастурбирам по-често. Имах нужда от тези ласки, които ми помагаха да изпитвам повече удоволствие в секса със съпруга ми. Но се срамувам от това и го правя тайно от него. Имам чувството, че му изневерявам.“
 
Грижливо пазена тайна
Внезапното откритие, че партньорът мастурбира, е стресиращо за много хора. Жените обикновено се чувстват унижени и го приемат като загуба на интерес и желание от страна на половинките им към тях. При мъжете е по-различно. Женската мастурбация е съсредоточена главно върху клиторния оргазъм. В мъжките представи мастурбацията може да послужи за любовна прелюдия към коитусния оргазъм. Жените са способни на многократен оргазъм, затова мъжете приемат, че жената, която се гали, се подготвя за секса с тях.
 
Удоволствие за себе си
Автоеротизмът е удоволствие, което не прилича на никое друго – различна сексуалност, която съществува наред с обичайната. Тези два вида еротизъм не се конкурират помежду си. Когато се галиш, ти подаряваш сам на себе си удоволствие. Мастурбацията ти дава възможност да се отпуснеш и да се почувстваш по-уверен. Има различни видове мастурбация и ние прибягваме до тях в различни моменти от живота си. Някои ласки успокояват и ни отвеждат в океана на чувствеността, други възбуждат и ни отвеждат в царството на фантазията. Всеки от тези варианти може да се окаже благотворен за двойката, да позволи на всеки от партньорите да опознае тялото и начините, по които стига до наслада. Освен това мастурбацията „обира“ напрежението в случаите, когато единият партньор иска секс, а другият – не.
 
Чувство на вина
Това, което скриваме, може да предизвика чувство на вина. Но не защото е нещо лошо, а само защото го крием. Особено ако в детството са ни забранявали да имаме свои тайни. И когато ни „разобличат“, чувството на вина се усилва.
35-годишният Симеон разказва как е бил разкрит и засрамен от съпругата си: „Тя сложи ръката си върху моята и леко я отмести с намерението да продължи сама с ласките там, долу. Не можах да го понеса. Помолих я да спрем да правим секс. Повече никога не разговаряхме за това.“
Реакцията на жената е била естествена – тя е искала да участва в сексуалната игра, да раздели удоволствието. Но мъжът не е бил готов да пусне съпругата си в зоната на своята интимност.
 
Повод за размисъл
Никакви ласки не бива да се забраняват в секса, но е важно мастурбацията да доставя удоволствие и на двамата партньори. Повод за размисъл е, когато тя се превърне в единствена сексуална практика.
Яна (38 г.) и Михаил (40 г.) не са и подозирали до какво може да доведе тяхната нова „игра“. „Харесваше ни да гледаме как другият мастурбира или да откриваме, че той току-що го е правил. Беше супервъзбуждащо – разказва Яна. – Но с времето някак си неусетно се отчуждихме един от друг. Напоследък въобще не правим секс – всеки се задоволява сам.“
В далечна перспектива самозадоволяването, както всяка друга самодостатъчност, обрича на самота. Ако партньорите по-често мастурбират, отколкото правят секс, това означава, че в отношенията им се е появил проблем. Честото самозадоволяване може да е признак, че изпитваме силна тревожност. В подобни случаи мастурбацията не е продиктувана от сексуално желание. Налага се да поговорите с партньора си и даже с психотерапевт.
 
Векът на забраните
В античността са се отнасяла снизходително към мастурбацията. В древна Гърция и в Рим за нея даже са имали специални приспособления. Но все пак латинската дума „мастурбация“ има и оттенък на неодобрение, доколкото буквално означава „оскверняване с ръка“.
 В Библията се разказва как Бог наказал Онан, който изливал семето си на земята. Някои изследователи обаче смятат, че става въпрос не за мастурбация, а за прекъснат полов акт. И въпреки това този сюжет послужил за основание на църквата да осъди мастурбацията.
 В древна Русия са я наричали с гръцкото име „малакия“ или славянското „ръкоблудство“ и са я приравнявали на акт за викане на дявола.
 Според средновековната наука семето произлиза от лимфата, а лимфата на свой ред се произвежда от мозъка. Оттук се налагал изводът, че честото семеотделяне изтощава мозъка и е причина за различни заболявания. Този възглед се е поддържал до началото на ХХ век.
 Постепенно отношението към мастурбацията се променяло към добро. Съвременната медицина не вижда в мастурбацията заплаха за здравето, а по-скоро средство за сексуално само­опознаване и източник на удоволствие, което обаче не може да бъде равностойно на пълноценния секс между двама.