ИЗПОТЯВАНЕТО

Изпотяването
Как да се избавим?
август, 2011 г.
© Ssuaphoto | Dreamstime.com

 

Хиперхидрозата е деликатен проблем, който разваля и дрехи, и настроение. Защо в някакъв момент изпотяването става по-обилно и как да лекуваме това заболяване…
Ако сутринта сте облекли чиста бяла риза, след час спокойно можете да я смените, ако много се потите. И особено ако се потите обилно, без дори да се движите – ей така, докато си седите на сянка в офиса. А влажните длани често ви отказват да посягате да се ръкувате, нали?! Ако е така, значи страдате от хиперхидроза. И трябва да се обърнете към лекар. Но към какъв точно лекар?
1. ЕндокринологЧесто обилното потоотделяне е причинено от нарушения в работата на жлезите с вътрешна секреция. Ако освен от прекомерно изпотяване се оплаквате и от силна жажда и пристъпи на нощен глад, трябва да дадете кръв, за да се изследва нивото на захарта ви. Възможно е да страдате от диабет.
2. Кардиолог Ако паралелно с изпотяването ви мъчат задух и остри болки в сърдечната област, задължително трябва да проведете изследване и по-точно да си направите кардиограма.
3. Дерматолог Възможно е да е започнало възпаление на потните жлези.
4. Невропатолог Когато заедно с изпотяването пациентът се оплаква и от промени в артериалното налягане, от загуба на апетит, от тежест в гърдите, е възможно това да са признаци на вегетативносъдова дистония.
5. Гинеколог Топлите и студените вълни са признаци за това, че жената е в климактериум. За да ги избегнете, гинеколог трябва да ви изпише хормонозаместителна терапия.
Ако здравословно всичко ви е наред, значи обилното изпотяване е резултат от стрес, жега или силно физическо натоварване.
Как да намалим изпотяването
► Пийте топла или хладка (в никакъв случай не ледена) вода – тя ще компенсира течността, която сте изгубили с потта.
► Бъдете внимателни с алкохола, той стимулира притока на кръв в кожата. Откажете се от кафето, силния чай и тонизиращите газирани напитки. Кофеинът в съдържанието им учестява сърцебиенето, кара сърцето да работи като при прегряване.
► Свалете излишните килограми. Пълният човек се поти повече, всяко физическо натоварване в жегите става непосилно за него – сърцето не се справя с циркулацията на кръвта.
► Старайте се да бъдете по-спокойни. Даже незначително емоционално преживяване ви облива в пот. Ако ви е трудно да се справите със стреса, приемайте успокояващи препарати, практикувайте автотренинг или дихателни упражнения.
► Използвайте дезодоранти антиперспиранти. И то не само под мишниците, но и на гърба, китките на ръцете и на стъпалата. Най-важното е да нанасяте тези средства на чиста и суха кожа. Не ги използвайте обаче през деня, когато вече сте се изпотили.
Тези мерки ще ви помогнат да намалите потоотделянето, но няма да решат проблема ви. Да спре завинаги хиперхидрозата, може да ви помогне единствено… ботоксът!
Как звездите се борят с проблема
На аренби дивата Бионсе є се налага много да се поти, защото много тренира и танцува. Но при нея това е незабележимо.
Жаркото слънце на Лос Анджелис, светлините на прожекторите, вълнението по време на церемонията по връчване на „Оскарите“… Изглежда, нищо от това не влияе на знаменитостите. Дрехите им през целия ден са в идеално състояние и никакви мокри подмишници не се забелязват. Да не би звездите да не се потят?
В действителност няколко дни преди тържеството те посещават дерматолог, за да си направят инжекции с ботулинов токсин, по-известен у нас като ботокс.
Ботокс против потта
Инжектирането на токсина на ботулизма не вреди на здравето. Лекарството само блокира отделянето на веществото ацетилхолин, което предава команди от нерва към потните жлези. Благодарение на него се „изсушават“ само поразените от хиперхидроза участъци.
Преди инжектирането на ботокс обаче е препоръчително да се подложите на изследване, за да изключите по-сериозни причини за изпотяването. След това се провеждат тестове за степента на изпотяване. За тази цел се използва специален тест на Минор – повърхността на сухата кожа в зоната на изпотяването се обработва с йод и се посипва с нишесте. След няколко секунди местата с интензивно изпотяване се оцветяват в наситено виолетово, което е един добър маркер за определяне на зоната за инжектиране.
 Лилави петна с площ до 10 см говорят за лека степен на хиперхидроза.  От 10 до 20 см – за умерена.  С площ повече от 20 см – за тежка степен на хиперхидроза.
Как протича лечението
С много тънка игла бързо и практически безболезнено в проблемната зона се вкарва препарат, съдържащ ботулинов токсин от тип А. Извършват се многобройни убождания, твърде повърхностно и през определен сантиметров интервал. Процедурата трае не повече от час. След нея хиперхидрозата и миризмата на пот няма да ви безпокоят в близките 6–8 месеца.
Може да се каже, че ботоксът се бори даже по-ефективно с хиперхидрозата, отколкото с бръчките, тъй като функциите на потните жлези се възстановяват много по-бавно, отколкото подвижността на блокираните мускули. Методът е универсален и помага даже и в случаите на обилно изпотяване по лицето или по скалпа. Но все пак не е евтин. Средно една единица ботулин струва 14 лева, а минималното количество, което се слага на един пациент, е 50 единици.