ИЛИАНА СМИЛЯНОВА И МИХАЙЛИНА НИКЛЕВА

Таро и астрология
две системи за предсказание или за самопознание?!
Интервю на Мариана ЯНЕВА
август, 2012 г.
© Felix Shteyn / www.123rf.com
 
Михайлина Никлева–МИШЕЛ е геолог по образование. Известно време развива частен бизнес за недвижими имоти и печатна реклама. Но след като завършва Московската астрологична академия, неусетно астрологията се превръща в нейна професия. Има няколко рейки инициации. Завършила е и едногодишен курс по таро. Пише астрологичните прогнози в списание „Бела“ от 2005 г. Автор е на „Лунен календар на успеха за 2012 г.“. Занимава се усилено и с даоистка и кундалини йога. Омъжена е, с един голям син.
„Трябва да тълкуваме кризата като възраждане. Развиваме се, а не потъваме!“
Илиана СМИЛЯНОВА завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като преподавател по литература до 1996 г., след което учи психотерапия. С изучаванe на философията на таро и изследване на връзките на тази система с митологията, нумерологията, цветята на Бах и други се занимава от 2000 г. Извършва консултации с таро и цветята на Бах, провежда курсове и семинари. Живее в София.
„Всеки човек носи със себе си онова, което му е нужно по „пътя“. Всеки има в себе си и „вратата“, и „ключа“ за нея.“
Оказва се, че отвъд картите таро, отвъд астрологията и отвъд въпросите, които задаваме за бъдещето си, има нещо непоклатимо вярно, достойно за вселенска и човешка обич и съдържащо всички важни отговори. Това сме ние самите. Всеки – сам за себе си. Астрологичните прогнози, картите таро и другите езотерични инструменти само ни помагат да се докоснем до нашата добра истина – тази пък истина се оказа общото множество в отговорите на таролога Илиана СМИЛЯНОВА и астролога Михайлина НИКЛЕВА–МИШЕЛ, които потърсих за „професионален“ разговор по темата. Разговорът се получи по-личен, отколкото очаквах.
– В ерата на високите технологии вие изучавате древни науки като таро и астрология. Кои са мотивите ви да пренебрегнете подигравките и недоверието на околните и да продължите да се занимавате с тях?
Михайлина НИКЛЕВА–МИШЕЛ: Да се подиграват непросветените. Не им се сърдя. Започнах да изучавам астрология след сериозна криза в частния ми бизнес. Отидох на астролог, за да се посъветвам за бизнеса си. Така попаднах на моята бъдеща учителка Антоанета Георгиева, лицензиран представител на Московската астрологична академия. Тя ми разкри един вълшебен свят, който даде отговори на повечето ми въпроси.
Дори не съм и предполагала, че астрологията дава толкова много възможности за самопознание. Понякога с месеци трябва да ходиш на психоаналитик, за да откриеш отговорите, които ти трябват. На астролога му трябват само 5 минути и един компютър, за да види това, което психологът открива след упорити и продължителни сеанси. Факт е, че много психолози работят с астрологически методи, защото са се убедили в универсалността на астрологията. А освен на математически изчисления астрологията разчита и на астрономията и психологията като науки. Впрочем преди 6000 години тя възниква едновременно с астрономията. Дълго време двете са били една наука. Разделят се впоследствие.
Илиана СМИЛЯНОВА: Известно е, че всяко ново е добре забравено старо. Ние преоткриваме отново и отново и самите себе си. А моята мотивация за тези ми занимания е най-вече желанието и усещането за смисъл и полезност.
Мишел: Искам само да добавя, че в миналото астрологията е била наука за избрани. Простолюдието не е имало право да се възползва от съветите на астролозите. А пък астролозите са били членове на тайни езотерични общества и не са имали право да огласяват своите знания. Ако случайно някой го е направел, е заплащал буквално с главата си. Слава богу, сега живеем в други времена. Но и днес се въздържам да натрапвам астрологията („Я ела да ти направя един хороскоп!“). Това разваля имиджа на астрологията.
 
– Кои са пресечните точки между астрология и таро? Предсказателни системи ли са това, или по-скоро инструменти за самопознание?
Мишел: Стартирали са като изцяло предсказателни системи, но днес все повече се използват като инструменти за самопознание, защото хората все повече искат да изучат своя вътрешен свят. И понеже методите на психологията са много бавни, те предпочитат методите на астрология и таро. Между таро и астрология има много пресечни точки! Самата аз практикувам наред с астрологията като метод за последна „проверка“ на астрологичните ми прогнози. И двете системи разчитат на интерпретация на символи. И двете не дават присъди, а очертават шансове и трудности.
Илиана: И таро, и астрология са инструменти, чието предназначение се определя до голяма степен от намеренията и целите на този, който ги използва. Всяка от тези системи може да бъда използвана както за прогнозиране, така и като средство за себепознание и себеразвитие, което да разкрие дълбоки закономерности и да съпроводи човека в търсене на смисъла отвъд привидността, да му помогне да се пробуди и опомни, да разчупи собствените си шаблони.
 
– Хората търсят отговори на практични въпроси чрез езотерични инструменти като таро и астрология. Защо, дори „предписанията“ да са напълно достъпни и изпълними, повечето от „клиентите“ ви не ги изпълняват, а някои от тях правят точно обратното?
Илиана: Чрез таро човек се среща не с мене, не с картите, а със себе си. Дълбоко в себе си всеки знае кое е добро за него. Никой друг човек освен нас не може да прозре нашите собствени отговори и да управлява нашите собствени стъпки. Всички ние имаме безценен и неотменен дар – свободната си воля. Наш е изборът как да погледнем на една ситуация, как да преминем през нея, как да я осмислим и преработим. Ние сме пионери – всеки ден е неповторим, уникален и единственото, което реално ни принадлежи, е правото ни на избор. Таро е своеобразно огледало, което отразява вътрешния ни свят, видян с вътрешния ни поглед. И е наш собствен компас, който друг не може да използва. Променяйки нагласата и намеренията си, ние променяме отражението в своето огледало. И това е наше изконно право. Мога да оприлича таро и на своеобразен термометър, който мери вътрешната ни температура. Мери температурата на идейната ни нагласа, настроението ни (емоции и чувства), мислите, намеренията и постъпките ни. Термометърът не прави температурата – онагледява я.
Мишел: Докато бях студентка по астрология, много се учудих на думите на известния астролог Стивън Аройо, който в книгата си „Астрология, карма и трансформация“ е озаглавил една глава „Изкуството да НЕ дадеш съвет“! Останах шокирана и тогава не го разбрах съвсем. Сега съм абсолютно наясно какво е искал да каже. Ролята на астролога не е да дава готови предписания и съвети. Астрологът си е свършил добре работата, ако е представил събитията и тенденциите в хороскопа на човека така, че го е вдъхновил сам да вземе решение. Когато разберат, че трябва да полагат усилия обаче, някои дори се сърдят, че не са получили максимално конкретна „рецепта за щастие“ от мен. Малцина обичат да се възползват от правото си на избор. По различни причини – страх и неувереност, инерция… Работата на астролога не е да вади бели зайци от ръкава си. Той е само един картограф, който обяснява на клиента какви са насоките и възможностите, кои от тях има шанс да се реализират сега и кои – по-късно. Ако клиентът не прояви инициатива, може и да не се възползва от добрите си шансове и да избегне лошите.
 
– А защо понякога дори и професионално направените прогнози не се сбъдват?
Мишел: Трябва внимателно да се анализира какво точно е „предсказано“ – събитие или процес. И в какъв точно план е предсказал астрологът събитието и, естествено, в какъв план то е било разбрано от клиента. За да се осъществи дадено събитие, наистина трябва да е наличен определен планетарен аспект (взаимодействие между планетите) в картата. Зад всеки аспект обаче стои огромен брой от възможности за реализация. Когато събитието се „сбъдне“, то вече не е предсказание, а реализирала се възможност, в чиято реализация е участвал и клиентът. От астролога се очаква да интерпретира аспекта, като се съобрази с историческия, културния, националния и социалния статус на клиента. Или, казано на професионален жаргон, да се съобрази с „нивото“ на клиента. Трудно би могло да се предвидят всички нива на проявление на аспекта. И дори астрологът успешно да е „предсказал“ събитието, то пак може да не се реализира, защото клиентът може да се е възползвал от правото си на избор, да е подходил творчески и да е избрал друг вариант за реализация. Затова не е препоръчително да се правят дългосрочни прогнози (оптималният срок е 3 до 5 години напред). Човек се развива, не стои на едно и също ниво. Външната действителност е отражение на нашата вътрешна действителност. Това е вселенски закон! Когато искаме действителността ни да се промени, трябва да положим усилия да се променим ние самите.
Илиана: В работата си с таро аз търся посоки, тенденции, а не прогнози на конкретни събития. Конкретиката може да ограничи личното право на избор, да посочи („провиди“) само една от неизброимото количество „врати“ – варианти на идния момент. При консултация посредством символите на таро помощта за човека идва именно от съвета, който ни припомня истината, скрита в самите нас, за да бъдем такива, каквито сме замислени да бъдем. Целта не е да упражняваме контрол над себе си и събитията, а да се хармонизираме на фино ниво и да се доверим. А останалото (и основното) е – „да бъде волята Ти“.
 
– Кои хора са трудни за консултиране и за прогнозиране?
Илиана: Ако продължим да използваме принципа на огледалото – човекът срещу нас винаги ни отразява. И това наше отражение понякога буди симпатия, понякога – антипатия. Всички ние понякога се харесваме и приемаме, понякога – не, имаме лесни и трудни срещи със самите себе си. Всяка среща с „другия“ тества връзката ни с нас самите. От тази връзка не можем да избягаме – можем да я хармонизираме…
Мишел: Има хора, които могат да променят интерпретацията на астрологичните показатели и да трансформират негативните събития в позитивни. Но те са рядкост. Астрологът може да консултира само човек, който е на неговото ниво на развитие (или на по-ниско). Не може да анализира човек, който е на по-високо ниво на развитие и осъзнатост. Но такива случаи са много редки, защото по закона за резонанса всеки клиент попада на точния за него астролог.
Препоръчвам да не идват на консултации недоверчивите и тези, които открито заявяват, че не вярват на астрологията. Те само ще си загубят времето. Аз лично смятам, че най-трудно се правят астрологични прогнози на зодиите Риби и Скорпион. Рибите изкусно те оплитат в мрежите на фантазиите си, а Скорпионът хем иска да получи отговори, хем не иска да разкрие тайните на същността си.
– Предопределено ли е всичко, или е възможно да коригираме съдбата си?

 

Илиана: И лесен, и труден въпрос. Казано най-общо – като че пътят като посока е предопределен. А стъпките зависят от самите нас. Докато накрая не разберем, че двете са едно и също…
Мишел: И да, и не! Има неща, които са предопределени, но повечето от събитията можем да коригираме в определени граници. Човек винаги има свободен избор в определени граници! Друг е въпросът, че тези граници понякога са твърде тесни. Повечето хора обаче бъркат понятията „предопределеност“ и „възможност“. Във всяка точка от пространството има както предопределеност, така и свобода на избора и те винаги са в различни съотношения. Но никога няма 100% само едното или само другото.Друг е въпросът, доколко човек си позволява да бъде свободен в избора си.
 
– Не е ли лековерно човек да разчита на карти/астрологични прогнози, за да определи пътя в живота си? Ако човек е невеж, няма ли опасност да изтълкува предписанията и прогнозите ви погрешно и да обърне съдбата срещу себе си?
Илиана: Всеки човек носи със себе си онова, което му е нужно по „пътя“. Всеки има в себе си и „вратата“, и „ключа“ за нея. Това, че сме привидно различни, ни изкушава да слагаме етикети и да съдим себе си и другите. Всички ние понякога сме глупави, понякога – умни. И това е въпрос на субективна гледна точка. А и както казва Майка Тереза, „когато съдим другите, не ни остава време да ги обичаме“. Промяната, която се случва, когато човек пътува навътре към себе си, е промяна именно на гледната точка. И тази промяна винаги е навременна.
Мишел: Не, не е лековерно! Астрологията помага да минете през вратата, а не да се блъснете в стената. Понякога една навременна консултация с астролог може да ви спести ненавременни действия и решения. Консултацията с астролог не ви пречи да взимате самостоятелни решения! Тя ви помага да вземете решение. Ако сте интуитивни, аналитични, осъзнати и наблюдателни, можете и сами да разчитате знаците на съдбата. Но все пак астрологията е една възможност в повече. Ако човекът е „невеж“, това в никакъв случай не го прави безпомощна „жертва“ на астрологията. Астрологията не може на никого да навреди. Тя може само да помогне.
 
– Към коя от картите/зодиите имате лично предпочитание?
Илиана: Приемам, че нужното е налично. Затова любимата ми карта е тази, която е актуална за мене в определен момент. И търся в нея не толкова прогноза, колкото съвет, който ми дава идея на каква честота да се настроя, какво да бъде отношението ми, какви да бъдат стъпките ми. За да бъда вярна на себе си, на заложения в мене потенциал, който чака да бъде разгърнат, реализиран.
Мишел: Имам симпатии към всички зодиакални знаци, от всеки знак си имам по едно любимо качество: харесвам искреността и ентусиазма на Овена, аналитичността на Девата, хармонията и дипломатичността на Везните, задълбочеността и мистичността на Скорпиона, а най-вече оригиналността, гениалните озарения, нестандартните решения и свободолюбието на Водолеите. Вероятно защото астрологията се намира под управлението на Водолей, този знак го намирам най-близко домоите възприятия за света.
 
Астропрогноза за излизане от кризата
Мишел, какво ги чака българите до края на годината? Какви са тенденциите за излизане от кризата? Има ли въобще криза?
Чакат ни големи трансформации както на материално, така и на ментално ниво. Хората, които обичат промените, стремят се към тях и не жалят за миналото, да не се плашат! Да, и според астрологията има криза, изразена чрез трудните аспекти на Уран (планетата на промените, внезапните обрати, озарението) и Плутон (символ на чистата енергия и мощната трансформация). Уран сега се намира в Овен и прави труден аспект с Плутон в Козирог. Ще усещаме неприятните аспекти на тези планети още няколко години напред – като най-активен ще бъде до средата на 2013 г. (на 20 май 2013 г. е третата квадратура на Уран и Плутон). Следващата (втора поред) напрегната среща между двете планети ще е на 19 септември 2012 г., като по една седмица преди и след тази дата ще бъде най-напрегнато в обществено-политически и личен план. Особено за хората, които в рождения си хороскоп имат труден аспект между Уран и Плутон. След 5 октомври тази година Сатурн напуска Везни и напрегнатата квадратура, която се беше сформирала през по-голямата част 2012 г. между Уран, Плутон и Сатурн, се разпада. Но не бива да забравяме, че Сатурн в Скорпион е много безкопромисен и строг – трябва да спазваме дисциплина (в това число и финансова) и да се съобразяваме със закони и правила. Тоест да позволим в живота ни да навлязат промени, които в първия момент може да ни се сторят ограничаващи и дори болезнени, но това е ходът на развитието. Влиянието на този труден, трансформационен аспект ще продължи до април 2015 г., като окончателното въздействие на аспекта ще се усети през 2016 г. След това много хора ще намерят своето истинско призвание и ще се трансформират в добра посока. Затова трябва да тълкуваме кризата като възраждане. Развиваме се, а не потъваме!