ИСТИНАТА ЗА ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ

Истината за въглехидратите
 
май, 2011 г.
 
 
© Tuja66 | Dreamstime.com
 
Сиропиран сладкиш, сочна паста – всичко това се превръща в излишни килограми… И след като го хапнем, изпитваме чувство за вина.
 
Наистина ли се пълнее от тях?
От въглехидратите няма да напълнеете, ако поддържате всекидневен калориен баланс. Но ако хлябът, макароните и сладкишите от бяло брашно преобладават в менюто ви, тогава е естествено да пълнеете. И още повече ако между храненията с тях похапвате още вредни храни – шоколадови бонбони, солети, чипс… Всъщност мазнините изгарят оптимално, ако няколко часа между основните хранения човек не хапва абсолютно нищо.
Ако сте от хората, които от страх да не развалят фигурата си приемат колкото е възможно по-малко въглехидрати, рискувате да наклоните везните на калорийния баланс в полза на мазнините и белтъчините. Мазнините съдържат двойно повече калории от въглехидратите и прекаляването с тях е най-краткият път към натрупване на излишни килограми.
Приетите обаче в течна форма въглехидрати наистина могат да доведат до бързо и сигурно напълняване.
Плодовите сокове и подсладените безалкохолни напитки не ни засищат толкова, колкото твърдата храна. Затова неусетно ги пием с литри на ден. А те „вкарват“ много калории в тялото ни, покачват рязко нивото на кръвната захар, с което и нивото на инсулина – хормона, който е отговорен за отлагането и складирането на мазнини. Ако всеки ден безконтролно пиете плодови сокове и газирани напитки, рискувате също така и да се разболеете от диабет.
Изводът Ако искате да отслабнете, трябва да постигнете негативен енергиен баланс, за да изгорите повече мазнини. Това става най-бързо и лесно, като изключите от менюто си изцяло тестените изделия, захарта и въобще всички лакомства, включително и подсладените безалкохолни напитки. Те не засищат за дълго и почти не съдържат витамини и минерални вещества. Но не е добра идея съвсем да изключите въглехидратите от менюто си. Така менюто ви ще стане скучно и едностранно.
 
Вечер – без хляб, макарони и картофи?!
Колкото повече въглехидрати приемаме, толкова по-голямо количество инсулин се отделя в кръвта, вследствие на което изгарянето на мазнините се блокира за кратко време. Абстрахирайки се от това, твърдението, че приетите вечер въглехидрати водят до сигурно напълняване и застават на пътя на отслабването, не е много убедително. 
Защото за около 24 часа организмът изгаря всички хранителни вещества, без оглед дали са мазнини, белтъчини, или въглехидрати.
За да се усвояват всички те оптимално, е много по-решаващо да не пием и ядем нищо свръхнуждите на тялото ни от калории, които вечер, когато не се движим много, са доста по-ограничени, отколкото през деня, когато сме по-активни. Една обилна вечеря обаче може да наклони везните на калорийния баланс: енергията в повече организмът складира за черни дни. И тъй като депата за складирането на въглехидрати и белтъчини са ограничени и тези вещества обикновено изгарят много по-лесно от мазнините, то от приетата храна в депата постъпват предимно мазнини. А за тях там има много място.
Изводът Ние напълняваме, ако дълго време ядем повече, отколкото изгаряме, а не защото сме изяли спагетите на вечеря, а не на обяд.
 
Разделно или неразделно?
Вярно ли е, че организмът не може да преработи белтъчините и въглехидратите едновременно? Напротив, храносмилателната система много добре ги преработва заедно. Въпреки че някои „мастити“ диетолози предупреждават, че при едновременното храносмилане на месо и картофи се отделят отровни вещества, които окисляват целия организъм и благоприятстват както напълняването, така и появата на някои заболявания. Това е недомислица.
Хората, които се хранят разделно, отслабват всъщност от това, че изключват от храната си „силно окисляващите“ продукти, от които всъщност пълнеят и хората, които не се хранят разделно – колбаси, сладкиши, тестени изделия и алкохол.
Изводът За разделното хранене не съществуват физиологични причини.
 
Толкова ли не можем без въглехидрати?
Въглехидратите от хляба, картофите, пастата или ориза са неразделна част от балансираното хранене. Тялото ги преработва бързо, без никакъв проблем, затова и посягаме към тях, когато се почувстваме изтощени, без никаква енергия.
Нито едно друго хранително вещество не доставя на мускулите и на мозъка толкова спешно необходимата им енергия както въглехидратите.
Мозъкът има нужда от въглехидрати, за да образува серотонин – веществото на доброто настроение. Учените препоръчват да набавяме най-малко половината от необходимата ни енергия чрез консумацията на храни, богати на въглехидрати. Но жените, които спазват диети, приемат едва 41–48% от калориите за деня под формата на въглехидрати. Това обаче не е проблем. Организмът е в състояние при нужда да образува въглехидрати от протеините, което обаче е малко по-трудоемко за него.
Изводът Въглехидратите са храната на мозъка и мускулите, а за тялото – най-бързият „доставчик“ на енергия. Освен това хлябът и макароните от пълнозърнесто брашно, както и картофите са незаменими източници на ценни минерални вещества.