И БЕЗ ИЗЛИШНИ ВЪЛНЕНИЯ

И без излишни вълнения!
 
декември, 2009 г.
 
 
 
Снимка © frankoppermann – Fotolia.com
 

На много малко родители им хрумва, че децата се вълнуват доста повече от възрастните около коледните и новогодишните празници. Не оставяйте без внимание тревожните сигнали, които ви изпращат вашите деца. Анализирайте собствените си празнични очаквания. А не искате ли твърде много?

Точно заради тези прeдпразнични и празнични интензивни преживявания те спят по-малко, капризничат повече и са по-податливи на различни заболявания. Ето и нашите препоръки за развълнувани в излишък деца и притеснени родители.

 
Вашето собствено настроение
Емоционалното състояние на децата много зависи от настроението на самите родители. Няма значение колко грижливо се опитвате да скриете своето безпокойство. Децата забелязват най-малките детайли във вашето поведение – даже когато въздъхвате тежко или сбърчвате леко чело. И доколкото те са егоцентрични по природа, малките са склонни да обвиняват себе си за всички беди. А това ги разстройва още повече.
Не бива да подценявате тревожните сигнали, които ви изпращат вашите деца. Първо анализирайте вашите собствени празнични очаквания. Не искате ли твърде много?
Силното ви желание да организирате идеален семеен празник може да развали настроението на близките ви. А не е изключено и вашето собствено.
Вместо да търчите по магазините в търсене на „оригинални“ подаръци за приятели и познати, спрете се на нещо по-просто и приятно. Купете за колегите вкусни коледни сладки, за приятелките – по едно червило, а през свободното време и със спестените пари зарадвайте детето си. Например купете диск с най-новия анимационен филм и го изгледайте заедно с него.
Психолозите отдавна са констатирали, че физическият контакт с мама нормализира сърцебиенето и понижава нивото на стрес както у детето, така и у жената, която го гушка!
 
Съставете списък с „детски“ задачи
Най-травмиращо за детето е да усети, че в предпразничната суета родителите просто са забравили за него. За да не се случи това, поръчайте на детето няколко неща, с които то наистина може да се справи самостоятелно или пък с малко помощ от възрастните. Изберете му такива задачи, които ще му харесат.
Например ако дъщеря ви обича да ви помага в кухнята, тогава
с удоволствие ще се съгласи да участва в подреждането на празничната маса.
А децата, които обичат да рисуват, лепят и изрязват, с вдъхновение ще направят коледната украса вкъщи. Ако всичко мине успешно, спокойно можете да превърнете детските поръчения в ежегодна семейна традиция.
 
Детето е по-важно от графика
Ако сте планирали тържествената вечеря за 21.00 ч., това съвсем не означава, че и детето трябва да дочака това време, за да вечеря.
Ако то е огладняло по-рано от планираното тържество, е добре да се сетите да го нахранитеи дори да го поглезите с нещо по-така за вечеря. Празник е все пак.
Спомнете си самите себе си в детството: нима може да се сравни с нещо удоволствието от парче празнична домашно приготвена торта, която вие изяждате по-рано от останалите?! Един вид се ползвате с предимство.
 
И все пак графикът също е важен
За децата е жизнено необходимо да чувстват увереност, която може да бъде гарантирана само от определен стабилен дневен режим. Когато всичко наоколо се променя и става необичайно, както се случва по празниците, детето започна да нервничи, да се тревожи и е възможно даже да се разболее.
Затова даже и в най-големия предпразничен хаос за годината – преди Коледа – се старайте да запазите елементите от обичайния дневен режим.
Например ако сте разрешили на детето да не си ляга да спи в обичайното време, спазвайте поне обичайните вечерни ритуали – не пропускайте да му почетете книжка преди заспиване или да му разкажете приказка.
 
Лъжичка свобода против стреса
Всички родители искат празниците да бъдат колкото се може по-интересни за децата. Но ако сте планирали прекалено много „празнични“ инициативи и развлечения, детето може да се превъзбуди. А доколкото стресът влияе на имунната система, то плътният график може да стане даже причина за физическо изтощение.
Всеки ден детето трябва да има на разположение 2–3 часа, в които просто да си играе само.
И ако има начин, постарайте се да не взимате детето на празнични мероприятия за възрастни, където то е длъжно да пази тишина и скучае.
 
Време за активни игри
Педиатрите твърдят, че през зимата децата изгарят почти 2 пъти по-малко калории, отколкото през лятото. Това се дължи на факта, че всички ние все по-рядко излизаме на чист въздух през студените месеци от годината.
Но игрите на улицата са идеален начин за „убиване“ на стреса – те отнемат физическото и нервното напрежение, а освен това помагат за производството на ендорфини, хормоните на щастието.
Така че когато детето започне да мрънка, че иска да излезе на разходка, полезно е да го послушате и дори да излезете с него да се позамеряте със снежни топки (стига да има сняг).
 
Тайни знаци
Ако детето се стеснява и се чувства неуютно сред много хора, отрано си измислете тайни сигнали, които то може да ви подаде, в случай че му стане прекалено тежко и скучно.
Например детето ви показва показалец, а вие разбирате веднага, че е време да си ходите вкъщи.
Когато малките знаят, че от неприятната за тях ситуация има изход, те се чувстват по-спокойни.