…И ПРИНЦЕСАТА ГО ЦЕЛУНАЛА

…и принцесата го целунала
 
 
 
юни, 2009 г.
 
Снимка © Astroid – 123rf.com
 
Той е на 42 и среща интересна жена. Подарява ù цветя, кани я на романтична вечеря, изпраща ù есемеси. Колко такива жени е имало в живота му? Но той мечтае един ден да паркира автомобила си пред дома, където го очаква неговата… принцеса.
Той е на 39 години и е фотограф. Пред обектива му всеки ден застават най-прекрасните момичета на света. Но той очаква една, която ще спре дъха му и той ще разбере, че тове е неговата… принцеса.
 
 
Да продължаваме ли? На този свят живеят много мъже, които са имали много жени, но продължават да очакват истинската любов. Не разбива ли това твърдение на пух и прах всеобщото мнение, че жените са тези, които чакат своите принцове?
Действително много момичета растат с мечтата за прекрасния принц, който ще убие дракона, ще ги избави от някаква голяма беда и ще плени сърцата им с красота, сила и доброта. В това време момчетата играят на двора, правят се на супергерои и
 
изглежда, че нямат романтични чувства
и че не мечтаят за принцеси. Но само така изглежда. В повечето приказки главната героиня е принцеса, а принцът е само елемент от нейната съдба. Това обаче не пречи на децата да се идентифицират с всеки един от приказните персонажи, понеже в детството не е важно какъв е полът на любимия герой, важното е той да бъде положителен, добър, силен и да помага на някого. Според този принцип момчетата също могат да изпитат набедената за единствено женска мечта – да очакват своята принцеса.
Порасналите момчета също мечтаят за принцеси, но по-тайно от жените. Принцесата за тях е идеалната
 
приказно идеалната жена
За мъжете тя е и една голяма мечта, и цел на живота, дори понякога мъжът да не осъзнава това. Заради тази жена той е готов да участва в рицарски турнири, да върши подвизи. Именно такава жена придава смисъл на неговия живот и го вдъхновява за всяко негово действие. Възпитанието и стереотипите пречат на мъжете да говорят за това открито. Много често представителите на силния пол не могат дори само пред себе си да признаят, че изпитват силно влечение към някакъв романтичен идеал, и несъзнателно използват различни форми на психологическа защита, която понякога граничи с цинизъм.
Но! Четете по-нататък! Образът на приказните принцеси е само фасада, зад която се крие действителното съдържание на мъжките мечти. В приказките обикновено принцесите са почти деца, беззащитни са и нямат никакъв жизнен опит, а разсъжденията им са доста отвлечени, далеч от реалността. Да вземем например Спящата красавица, която на практика не е натрупала никакъв жизнен опит, преди принцът да я събуди с целувката си. Много съвременни мъже обаче мечтаят за принцеси, които са със
 
силни характери и нестандартни възгледи
за живота, които знаят към какво се стремят, които са независими, но и великодушни. Жени, които умеят да изслушват и в същото време не се страхуват да спорят с мъжа. Общо взето, според ненаписаната съвременна приказка мъжете мечтаят за жена принцеса, чийто образ е доста противоречив. От една страна, тази жена трябва да бъде пътеводна светлина, от друга – опора на мъжа и домакиня, която създава домашен уют.
Образованието, кариерата, бизнесът – много от важните дейности в живота на един мъж се случват с помощта и въздействието на жена. Редом с тези важни неща мъжете съзнателно или несъзнателно очакват принцесата чудо, която ще ги пробуди, ще разтърси душата им и накрая ще превърне самите тях в принцове.
Порядъчност, надеждност в отношенията, искреност и чувствена близост. Вярва ли ви се, че с точно тези думи мъжете описват сами себе и това, което могат да предложат на своите принцеси? Това, с което се надяват да ги отрупа тяхната избраница, са нежност, разбиране и умение да ги изслушва.
В съвременния живот границите между мъжкото и женското са много размити и много често представителите на силния пол се придържат към женски стил на поведение. Силата и упоритостта престанаха да бъдат само мъжки оръжия.
В епохата на масовото потребление и издигнатия в култ стремеж към успех мечтата за приказна любов изглежда, меко казано, странно, особено пък ако тя е мечта на мъжете. Пасивното очакване на подобен романтичен идеал разрушава традиционния образ на силния, деен, напорист и сексуално активен мъж. Истината е, че тези остарели стереотипи се върнаха в обществото и мъжете започнаха да заявяват правото си на чувственост, както и желанието си да излязат от образа на всесилни покровители. И тук е мястото на интересния въпрос –
 
мечтаят ли мъжете да бъдат принцове?
Не, не и не! Образът на принца, спасителя, защитника и ако говорим за секс – виновника за женския оргазъм, са товари, които мъжете отказват да носят на плещите си. Нещо повече, те имат нужда от рамото на жена, искат за тях да се грижат. Някои психолози намират доказателство за тази теза във факта, че все повече и повече мъже търсят връзки с по-възрастни от тях жени. А оттук до тезата за мъжете, които търсят майките си в своите интимни половинки, има само една крачка.
Образът на принцесата се преплита с този на майката, която именно е формирала в мъжкото съзнание образа на жената с главна буква, като по този начин се е превърнала или в идеал за подражание, или в модел за онова, което една принцеса не бива да бъде. Мъжът трябва да се откъсне от майка си, за да може да живее собствен живот, за да се научи сам да прави избор и да взима решения. Това е и начинът, по който може да изгради своя собствена стратегия за търсене на идеалната жена. Майките обаче не са готови да помагат за придобиването на тази самостоятелност. Те знаят, че рано или късно синът ще намери своята жена, но в същото време не са готови за тази раздяла. За тези синове, естествено, майчиният образ остава задълго единствен и неповторим.
Очакването на идеала, който, както е известно, не съществува, е
 
най-сигурният път към самотата
Влюбването в принцеса може да се осъществи единствено тогава, когато мъжът идеализира някоя жена, която съвсем не е принцеса. Когато обаче осъзнае, че е е харесал жена от плът и кръв, а не героиня от приказка, разочарованието настъпва бързо. Измисленият образ изчезва и мъжът бяга презглава от това момиче.
Мечтите на мъжете в някакъв смисъл са носталгия по преживяното прекрасно детско чувство за собствено могъщество. Те искат реалният живот точно да повтори инфантилните им очаквания. Но идеалът, с който така искат да се срещнат, просто не съществува.
Тяхната приказна принцеса не е нищо друго освен отражение на собственото им желание и мечти за това, какви биха искали да бъдат и какво биха искали да преживеят. Несъвършенството на реалния живот им напомня за тяхното собствено несъвършенство, те не могат да приемат това и разрушават връзката с реалната жена, която са срещнали. След това започва ново безкрайно търсене на приказно идеалната.
Да мечтаем за идеален живот, вместо да живеем реалния, това е изкушение, еднакво характерно както за жените, така и за мъжете. Когато встъпваме в романтични отношения, ние винаги рискуваме да настъпи момент, в който влюбеността изчезва. Несъзнателно този момент се асоциира с първите дълбоки разочарования, които преживява всяко дете
 
когато майката изчезне от живота му
Някои от нас така и не успяват да преодолеят в себе си тази детска болка. Като възрастни тези хора живеят в постоянен страх, че новите им отношения ще се разпаднат на същия този принцип. Резултатът е предвидим, такива хора бързо приключват започнатите отношения, вместо да направят крачка и да се опитат да видят и опознаят реалния човек, да го разберат и да го заобичат именно такъв, какъвто той е. Те обаче не правят това, защото са уверени, че щастието, усещането, че летиш, възбудата и радостта са характерни за началото на отношенията.
Когато страстта утихне, те веднага развалят старите и се отправят в търсене на нови взаимоотношения, които отново ги даряват с усещане за полет и правят живота им цветен. Такива мъже (и жени) са влюбени в самото усещане за любов и това, което то прави с тях. Вкопчвайки се в любовта, те се изплъзват от реалностите на истинския живот. Искат да заглушат болката от първата раздяла и да заглушат несъзнателния страх от вечната раздяла, т.е. от смъртта. Принцесите от приказките никога не остаряват, а значи не умират…
Универсалният образ, с който можем да идентифицираме мъжете (а и жените) е този на
 
спящата красавица
В този сюжет има много аналогии с живота на нашите души. Принцесата е много стриктно охранявана от външния истински свят. Тя живее в своето въображение, без да познава реалния живот. У принцесата съществува потребност да се откъсне от родителските грижи, да получи опит от общуването си с реалността, което в крайна сметка означава да изгуби невинността си. Стълкновението на принцесата с настоящето започва при срещата ù с принца. Заключената принцеса, която се пробужда от съня и започва да живее и да набира житейски опит, символизира потребността на човека (и на мъже, и на жени) да се откъсне от невинното си детство. Именно съприкосновението с реалността (много често груба) пробужда душите ни към истински живот.