КАКВИТО ЕМОЦИИТЕ, ТАКИВА И БРЪЧКИТЕ

Каквито емоциите, такива и бръчките
юни, 2013 г.
© Viorel Sima / www.123rf.com
Днес благодарение на всевъзможните козметични средства и естетични про­це­дури можете да направите кожата на лицето си идеално гладка. Защо тогава все повече жени не бързат да се разделят с бръчките си?
Обективът на Милтън Грийн, известeн фотограф от близкото минало и близък приятел на Мерилин Монро, запечатва секссимвола на XX век не като идеален образ, а като крехка, искрена и ранима жена. Впечатлението се усилва от факта, че на повечето снимки ясно се виждат всички бръчки по лицето на Норма Джийн. И тези бръчки като че ли разказват историята на живота й.
Гладката версия
Съвременните технологии помагат на доста жени да осъществят мечтата си за гладка кожа. Или пък да я видят осъществена върху други екземпляри от същия пол. Но е истина, че ефектът от най-модерните процедури далеч не се харесва на всички.
„Малко преди да вляза в операционната, в коридора на клиниката по естетична хирургия се сблъсках с жена, чието лице бе червено като домат – спомня си 39-годишната С. В. – Не бях предполагала, че след половин час и аз щях да приличам на домат! Че ще ме боли и че след седмица ще се наложи да се крия от хората заради петната и лющенето на кожата ми. Ако знаех това предварително, щях да избягам веднага! Но ми се наложи да понеса всичко. Да, признавам си, кожата ми стана равна и мека след тази „авантюра“. Но колко дълго ще остане такава? Въобще не съм готова да се подлагам повече на такива мъчения в името на ефимерната младост!“
Много пациентки, разстроени от появата на първите си бръчки, решават да предприемат кардинални промени, след които, естествено, се разочароват. А често и започват да тъгуват по предишната си визия.
 
„След като си инжектирах ботокс, ме обзе объркване – признава 42-годишната Г. С. – Не се чувствах повече господарка на лицето си! Не можех да повдигам вежди за учудване, нито да се намръщя, когато се ядосам. Как се радвах само, когато отново успях да сбърча челото си!“
Лицето на врага
Дълги години производителите на козметика ни убеждаваха, че бръчките са абсолютно зло, което можем да преборим само с техните кремове. Рекламите вдъхновено ни съобщаваха: „Нашият крем изглажда кожата на лицето до 96%“ или „…намалява бръчките на челото до 31%“. Тези хитри формулировки не само ни стимулираха да купуваме кремове, но и ни дресираха да се отнасяме към бръчките си като към безусловни врагове. Всяко придобито козметично средство ни вдъхваше надежда, че ако не можем да ги изтребим до крак с него, поне ще ни помогне да ги направим по-малко видими. И едва ли на някоя жена є е хрумвало, че обещаните постигнати резултати могат да се видят само под микроскоп. А в реалния живот никого не разглеждат под лупа.
Остаряването всъщност не се измерва с дълбочината на бръчките ни, а с промяната на цялостната ни визия и излъчване. Подобни мисли започнаха да раждат главите на съвременните жени, изпробвали десетки методи и средства за борба с неприятните линийки по кожата си.
Следи от чувства
Много експерти смятат, че ботоксът подобрява състоянието на кожата. Но забелязвали ли сте колко нездравословно бледи изглеждат дамите, които си го инжектират постоянно? В парализираните мускули кръвообращението е влошено, кожата получава недостатъчно кислород и хранителни вещества, става по-суха и тънка. Перспективите могат да бъдат и още по-драматични.
Противниците на това мнение биха възразили, че повърхностните капиляри на кожата не са свързани с дълбокото кръвоснабдяване на мускулите. Но как си обяснявате тогава страничните резултати от инжектирането на ботокс: изкривените черти на лицето, „падналите“ вежди и т.нар. ефект на маската? Напоследък точно отсъствие на контрол над собственото лице плюс изредените по-горе странични ефекти карат много жени да забравят за идеята да прибягват до ботокса и въобще да се отнасят към бръчките като към свои главни врагове.
Впрочем самите бръчки имат по-малко общо с остаряването и повече с нашите преживявания. Те са щрихи, загатващи за „рисунъка“ на характера ни, за завладелите ни емоции, а не точна схема, по която може да бъде определена реалната ни възраст. Резултатите от едно проучване са красноречиви – при малко по-малко от половината участвали в него доброволки (44%) възрастта съвпаднала с картината, която били „нарисували“ за тях техните бръчки; 24% изглеждали по-възрастни от годините си, а 28% – значително по-млади.
Угрижеността и тревогите могат да „нарисуват“ вертикални бръчки в междувеждието дори на 25-годишно момиче. Честите съмнения пък – хоризонтални на челото му, а разочарованията – „тъжни“ бръчки в ъгълчетата на устните. За бръчките на щастието няма да кажем нищо. Те не пречат на никого и никой не се бори с тях. Даже обратно – все повече жени, по примера на Джейн Фонда и Мерил Стрийп, се стремят да си ги запазят – като свидетелства за жизненост и за живот, пълен с радост.
Радост и тъга, обида и гняв…
Всяка една емоция се отпечатва върху лицето ни. За мимиките отговарят цели 22 лицеви мускула. Онези от тях, които работят по-често, създават условия за образуването на специфични мимически бръчки, които от своя страна „чертаят“ уникална „карта“ на нашия емоционален живот.
 
Постоянна загриженост: дълбоки напречни бръчки на челото.
Жизнерадост, емпатия: симпатични бръчки в ъглите на очите (т.нар. пачи крак) и около устните.

Стрес, безпокойство, напрежение: дълбоки вертикални бръчки между веждите.

Неудовлетвореност, страдание, разочарование: „скръбни“ назолабиални бръчки.
 
За появата на бръчките имат значение много фактори: индивидуалните особености на организма, вродената способност на кожата да регенерира, както и нейната предразположеност към по-ранно или по-късно стареене. Чертите на нашата външност се оформят под влияние на навиците ни. Всички знаят, че тютюнопушенето провокира обезводняване на организма, обрича кожата на кислороден глад, възпрепятства производството на колаген и води до преждевременно стареене. И че за появата на ранните бръчки най-често са виновни UV лъчите. Спомнете си лицата на свои познати с неудържима страст към придобиването на загар. Те са много красиви, но от разстояние. Когато се приближите към тях, сигурно ще забележите множество малки и по-големи бръчки на челото, бузите и над горната устна.

Не враг, а съюзник
Слава богу, че днес бръчките не плашат жените толкова силно, колкото в близкото минало. Ние продължаваме да се стремим да изглеждаме добре, но също така сме готови да запазим и приемем някои „черти“ на възрастта. Точно защото се нагледахме на лица на знаменитости, обезличени от инжекции и пластики, ние започнахме да ценим високо чара на нашата естественост. Притесняваме се не толкова от бръчките, а от посивялата си кожа, от загубата на нейната еластичност, от тъмните кръгове под очите си. От всичко онова, което прави лицата ни уморени и болезнено подпухнали. Девизът на новото време е: „Не е важно на колко години изглеждаш, а как точно изглеждаш на възрастта, на която си в момента.“
Осъзнавайки това, производителите на козметика смениха приоритетите си. Апелите им към нас вече не ни вдигат на борба с конкретните признаци на стареене, а ни подканят да се грижим за общото състояние на кожата си. На мястото на „борбата“ дойдоха термини като „оптимизиране“, „снабдяване“, „подобряване“… Кожата вече не ни е враг, а съюзник. А задачата на съвременните кремове е да доставят на клетките є онези вещества, от които те са лишени заради възрастта, замърсената околна среда или други лоши въздействия отвън. Действието на най-новите anti-age средства е основано на стимулирането на естествени процеси в кожата, затихващи с възрастта. Значи, става дума за същото онова актуално комплексно въздействие, за което споменахме, а не за борба с конкретните бръчки.
Живото огледало
„Не прикривайте нито една от бръчките ми – молела фотографите си кинолегендата Ана Маняни. – Всяка една от тях ми е струвала твърде скъпо…“ Наистина бръчките без преувеличение могат да се нарекат огледало на човешкия живот. Те са памет за нашите емоции и душевни състояния, издайници на чертите на характера ни и на личния ни опит, свидетелства за начина на живот, който водим, и, естествено, за възрастта ни. Те отразяват всичко.
Да приемеш възрастта си
въобще не означава да се откажеш от стремежа си да изглеждаш добре! Предлагаме ви няколко лесни и естествени начина за изглаждане на следите от времето, без да прибягвате до инжекции или до услугите на пластичния хирург.
 Гимнастиката за лице укрепва лицевите мускули и прави бръчките по-незабележими. Челото трябва да е спокойно – повдигнете вежди сякаш се учудвате и отново ги отпуснете. Опрете длани о челото – хоризонтално, точно над веждите. Отново повторете повдигането и спускането на веждите, за да усетите как работят мускулите. Притиснете дланите силно към кожата и няколко пъти повторете същото движение с веждите, като всеки път се опитвате да задържите мускулното напрежение по 5 сек. Масажирайте челото с кръгови движение, за да го отпуснете.
 Акупунктурният лифтинг се прави с помощта на тънки игли за еднократно ползване в по-реномираните салони по красота.
 Скулптиращият масаж на бузите се прави не само откъм външната им част, но и откъм вътрешната (върху т. нар. букална лигавица). След него можете да усетите мускулите си болезнени, но още след първия сеанс назолабиалните бръчки видимо изтъняват, ъгълчетата на устните се повдигат нагоре и контурът на лицето става по-стегнат.

Силата на усмивката

Да се усмихвате и мръщите, за да се избавите от бръчките?! Именно! „Когато мускулите се съкращават и отпускат, в кожата намалява количеството на протеина Hsp 27, отговорен за нейната плътност – обяснява Лоран Ногейра (Laurent Nogueira), директор на отдел „Научни комуникации“ в „Живанши“. – Ние намерихме начин да стимулираме производството на този белтък – при това точно в момент на активна мимика. Козметиката Smile’n Repair възпрепятства образуването на бръчки, когато се смеете, подхилквате или мръщите. Освен това постепенно опъва и съществуващите вече бръчки.“