КАКВО МОГАТ АНТИОКСИДАНТИТЕ

Какво могат антиоксидантите
 
юли, 2010 г.
 
 
© Denis Raev – 123rf.com
 
Смята се, че те стоят на пост пред нашето здраве, красота и дълголетие. Наистина ли са толкова ефективни и безопасни тези вещества, че да можем спокойно да следваме принципа „колкото повече – толкова повече“?
 
За да разберем какво представляват антиоксидантите, трябва да тръгнем от понятието „оксиданти“. Оксидантите са химични вещества, които се образуват в тялото в процеса на окисляване на храната. Молекулите им са с по един или два несвързани електрона и постоянно се „борят“ да си привлекат електрони от молекулите на други клетки, правейки ги по този начин нестабилни. „Пострадалите“ молекули пък започват да атакуват останалите и така в резултат на тази верижна реакция се поврежда клетъчната структура на всички тъкани в организма.
Антиоксидантите (наричат ги още „ловци на свободни радикали“) са вещества, които деактивират, тоест „обезоръжават“ оксидантите и възпрепятстват образуването на нови. Те превръщат техните молекули в стабилни и така оксидантите се елиминират лесно от организма, без да му вредят. Логично е да попитате обаче дали оксидантите и свободните радикали са едно и също нещо? Да, по-голямата част от оксидантите наистина са свободни радикали, които имат по един несвързан електрон във външната електронна обвивка на молекулата си.
 
Околната среда е виновна
Замърсената околна среда причинява появата на по-голямо количество оксиданти в човешкия организъм.
Принципно оксидантите се образуват в резултат на процеса на горене: колкото повече автомобили и димящи заводи, бълващи шлака, има около нас, толкова по-голяма е вероятността в организма ни да има излишък от оксиданти.
Образуването на свободни радикали се подпомага също така от ултравиолетовата светлина и гама-излъчването (радиацията).
 
Оксидантен стрес – що е то?
Това е състояние, при което в организма се натрупва излишък от оксиданти (наричат ги още и активен кислород). Този излишък се образува също и под влиянието на външни негативни фактори, както и в резултат на някои заболявания (например стенокардия, исхемична болест на сърцето и всякакви възпаления). Свободните радикали променят структурата на клетките, нарушават ритъма на обмяна на веществата и ние започваме да се чувстваме зле.
Но има ситуации, когато противно на очакванията оксидантният стрес ни… спасява.
Благодарение на повишеното количество свободни радикали в организма ние се адаптираме към екстремни условия. При силен студ например или тежки физически натоварвания организмът ни сам започва активно да произвежда оксиданти и обмяната на веществата се пренастройва. След като влезем в топлата стая или пък спрем да си починем, той веднага започва да произвежда… антиоксиданти, които да „блокират“ вече ненужните свободни радикали.
 
Да запазим младостта
по-дълго време можем, като тренираме организма сам да произвежда антиоксиданти. „Грамотното“ спортуване (когато физическото натоварване съответства на възможностите на организма) води до образуване на антиоксиданти не само в мускулите, които тренираме, но и във всички тъкани.
Нуждае ли се тогава нашият организъм от допълнителни „порции“ антиоксиданти? Да, защото някои от тях – като витамините Е и С, флавоноидите и ликопена – ние можем да получим само отвън.
Растителната храна е най-надеждният и естествен източник на полезни вещества с антиоксидантни свойства.
 
Как те забавят процеса на стареене?
Активните форми на кислород (оксидантите отвън или отвътре) въздействат върху генетичния материал в клетките и провокират тяхната естествена смърт (апостоза). Така ускоряват процеса на стареене. Теоретично погледнато (макар че има и експериментални доказателства за това), антиоксидантите пък могат да го забавят.
Но учените все още не са се сдобили с пълен контрол над процеса на стареене.
Предстои им да разберат как, в какви дози и какви именно антиоксиданти трябва да използват в борбата със свободните радикали.
Козметична ефективност
В кремовете против бръчки често се добавят вещества, чието действие е добре изучено. Например витамините С и Е. Или метаболитният антиоксидант, по-известен като Q10, който се отделя и в нашия организъм, но с възрастта става дефицитен. Ефективността на тези вещества зависи от това, колко лесно проникват в кожата.
Например мастноразтворимият витамин Е се усвоява максимално добре от кожата, докато водоразтворимият витамин А (и бета-каротинът) прониква само в повърхностния є слой.
Ако обаче „опаковаме“ антиоксидантите в нанокапсули (микрочастици, които транспортират заключените в тях вещества до най-дълбоките дермални слоеве, където ги освобождават), тяхната ефективност значително се подобрява. Но пък не всички козметични компании могат да си позволят тази скъпоструваща технология на „опаковане“.
 
Могат ли да бъдат опасни
Голяма част от антиоксидантите са водоразтворими вещества. Затова даже в голямо количество те са безвредни, защото се елиминират от отделителната система на организма. Но под формата на хранителни добавки не бива да се употребяват дълго време без лекарски контрол. Хранителните добавки от антиоксиданти са полезни в периоди на емоционално напрежение, при респираторни и вирусни заболявания, по време на тежки сесии или предаване на труден проект в кратки срокове.
 
Учените подсещат
► Тютюнопушенето води до образуване на повече оксиданти
Затова пушачите са изложени на по-голям риск от оксидативен стрес. Вредното въздействие на цигарите можете да смекчите, като ядете голямо количество плодове и зеленчуци, съдържащи антиоксиданти. Но най-добре е да спрете да пушите.
► Антиоксидантите като помощници на бременните жени
По данни на Световната здравна организация антиоксидантите могат да предотвратят развитието на късна токсикоза при бременните. Но все пак има ограничения – например за предозиране на мастноразтворимите витамини А и Е.
► И слънцезащитните средства съдържат антиоксиданти
Изложен на слънчевите лъчи, организмът ни по естествен начин произвежда антиоксиданта… меланин. Но когато прекалим със слънчевите бани, произведеният меланин става недостатъчен да ни защити от ултравиолетовото излъчване. Затова всичките съвременни слънцезащитни средства включват в състава си и компоненти, които ефективно деактивират свободните радикали.