Какво могат anti age кремовете

Какво могат anti age кремовете
Не сме равни пред остаряването
 
Снимка: © Giorgio Gruizza – Fotolia.com

 
януари, 2009 г.
 
 
 
В кой точно момент започва борбата с възрастта? Това е големият въпрос. Трябва да признаем, че все по-усложняващите се формули на anti age продуктите, както и мъдрите разсъждения на козметиците не облекчават нашата задача на 60 години да изглеждаме като на 25.
 
Процесът на стареене зависи от генетическото наследство, от жизнените перипетии, през които сме минали, и от навиците (и/или възможностите) ни да полагаме редовни грижи за себе си. Възрастовите граници са условни, но в рамките на тяхната условност си има и закономерности.
 
20+
Какво се случва
Все още нищо сериозно, макар и да е установено, че напоследък младите момичета купуват своя първи крем против стареене още на 20-годишна възраст. И добре правят, защото точно в този житейски отрязък жената усвоява навика да се поддържа – да почиства грима си всяка вечер преди лягане, да масажира лицето си всяка сутрин… Козметиците са единодушни обаче, че до 30-годишна възраст е достатъчно да използвате хидратиращ крем. Регенеративните процеси в кожата са активни, съдържанието на колаген е достатъчно, за да изглежда лицето ви нежно и свежо. Ако през този период кожата свикне към по-мощни средства за обгрижване, има риск да попадне в омагьосан кръг: клетките й ще станат „лениви“ и ще изискват все по-силни и по-силни стимулатори, за да „отвръщат“ с младост и здраве.
 
Какво може да се направи
Всяка сутрин нанасяйте овлажняващо средство, подходящо за вашия тип кожа. Отдавайте предпочитание на натуралните формули, които се усвояват по-лесно от кожата. Мнението на някои специалисти е, че употребата на нощен крем е излишна на тази възраст. Към 25-годишна възраст обаче можете да започнете използването на козметично средство за околоочния контур, защото обикновено първите бръчки се появяват точно в тази зона.
 
Открий разликите

 Хидратиращ крем Изпълвайки епидермиса с влага, той намалява фините бръчни, но не въздейства на по-дълбоките, нито възпрепятства процеса на увисване на кожата.
 Крем против бръчки Той е предназначен само за жените, които имат бръчки. Призван е да ги изглажда. Впрочем терминът „крем против бръчки“ се употребява все по-рядко.
  Anti age крем Това е универсален профилактичен продукт, който въздейства на много фактори на остаряването (бръчки, понижен тонус на кожата, недостатъчно овлажняване и подхранване, наличие на пигментни петна). Съдържа антиоксиданти, които ускоряват клетъчната регенерация, стимулират синтеза на колаген и еластин и изглаждат повърхността на кожата.
 
 
30+
Какво се случва
Кожата започва да се променя, метаболизмът се забавя, процесът на обновяване на клетките – също. Но най-важното е, че намалява производството на колаген. Първите бръчки по правило са мимическите и тези вследствие на обезводняване на кожата. Тънки и не много дълбоки, те засягат само повърхността на кожата.
 
Какво може да се направи
Ако следите от остаряване по кожата ви са незначителни, използвайте anti age крем срещу „първи“ бръчки два пъти годишно (през есента и през пролетта), сутрин и вечер – като алтернатива на обичайната грижа за кожата (до 40-годишна възраст тя включва използването на дневен крем, който я защитава от агресивните влияния на околната среда). Ако признаците на стареенето са по-очевидни, по-добре прилагайте anti age крем през цялата година – сутрин и вечер. Научете се да нанасяте крема и в областта на шията и деколтето.
 
35+
Какво се случва
Бръчките стават все по-очевидни и се локализират в долната част на лицето – това са т. нар. назолабиални бръчки (спускат се от основата на носа към краищата на устните) и тези по шията. Към 40-годишна възраст се понижава и тонусът на кожата – възрастта, на която тя става и по-тънка и по-нееластична. В този момент употребата на anti age продукт е действително оправдана.
 
Какво може да се направи
Нанасяйте крема против остаряване и сутрин, и вечер. Можете да използвате и един и същ крем, но по-добре да са два различни – за сутрешно и за вечерно обгрижване. Каква е разликата между тях? Дневният крем съдържа слънцезащитни филтри, а през нощта те не са нужни на кожата. Някои козметични марки предлагат универсални кремове, които не съдържат филтри, но усилват естествената защита на кожата – тях можете да използвате по всяко време на денонощието. Но ако имате склонност към образуване на пигментни петна, най-добре е да се презастраховате, като употребявате и макиаж с ултравиолетова защита. А през слънчевите дни задължително намазвайте лицето със слънцезащитен крем с висок SPF фактор. За предпочитане е да използвате козметика от една и съща марка, за да избегнете нежеланите химични реакции.
Серумите също са ваши добри съюзници на тази възраст. В тях се съдържат например два пъти повече активни компоненти, отколкото в кремовете. Нанесен под крема, серумът усилва ефекта на самия крем. Серумите можете да използвате или всеки ден, или на сесии от по няколко месеца – през преходните сезони или след период на преживян силен стрес или сериозна болест.
 
За да стареем красиво
► Не напрягайте лицето. Не става дума за това да не правите никакви мимики (това не е възможно!), но е напълно постижимо да се откажете от някои загрозяващи ви (като например да бърчите чело или да присвивате очи). Това се постига със самонаблюдение и дисциплина.
 За да предвидите разположението на вашите бъдещи бръчки, погледнете своята майка и положете повече усилия за обгрижване на рисковите зони.
► Удвоете вниманието си, ако имате суха или чувствителна кожа – тези двете стареят по-бързо.
► Покупката на anti age крем няма да доведе до абсолютно никакъв резултат, ако вие не следвате ежедневно няколко прости правила: внимателно почистване на кожата, минимум цигари и престой на открито слънце, балансирано хранене, прием на достатъчно количество течности.
 
 
45+
Какво се случва
Приближаването на менопаузата ознаменува нов поврат в „живота“ на кожата – плътността й се променя, тя става по-отпусната. Епидермисът започва да се самообновява много по-бавно и изтънява. Кожата произвежда по-малко себум, става по-суха и не регенерира толкова бързо. Торбичките под очите не изчезват толкова бързо, колкото преди. Другият неприятен проблем е появата на пигметни петна.
 
Какво може да се направи
И сутрин, и вечер използвайте anti age продукти за зряла кожа. Те действат комплексно върху всички признаци на стареене на кожата (отпускане, недостатъчно подхранване, пигментни петна и др.). Допълнително можете да включите в обгрижването и средство с целенасочено действие върху определен по-силно изразен проблем – например серум против пигментни петна.
 
55+
Какво се случва
Кожата изтънява много и губи плътността си. Става все по-суха и по-уязвима на вредни външни въздействия. Поддържащите колагенови и еластинави влакна се деформират и лицето се „смъква“ надолу. Появяват се вертикални бръчки над горната устна и по бузите.
 
Какво може да се направи
Продължавайте да използвате anti age козметика и сутрин, и вечер – тя със сигурност ще забави стареенето на кожата. На тази възраст, когато удоволствията обективно намаляват, е особено важно – както за тялото, така и за душата – сами да си доставяте удоволствие. Вслушвайте се в желанията си, доставяйте си повече радост, като използвате любима козметика – но не само защото ви задоволява ефектът от нея, а и защото сте влюбени в нейния аромат и консистенция.