Как да постигнем баланс и да активираме своите чакри?

Повечето от нас са чували за думата “чакра”, но колко всъщност са запознати със значението ѝ? На санскрит чакра означава колело. Чували сме, че те са седем на брой, както и, че са двигател на енергия за физическото тяло. Но знаем ли каква е тяхната функция? Сана, която е сертифициран инструктор по дихателни техники, йога и медитация в международната хуманитарна организация “Изкуството да живееш”, ще разкаже повече за седемте чакри.

Каква е силата на чакрите и тяхната функция? Какво се случва, когато ги активираме?

– Преди да говорим за чакрите е добре да споменем енергийните канали или Nāḍī каналите. Те са 350 000 (може би дори и повече!), по-важните от тях са 172 000 и по-важните от тях са 72 000… и така докато стигнем най-важните и основни 3 енергийни канала – левия Iḍā Nāḍī, десния Piṅgalā Nāḍī и централния Suṣumṇā Nāḍī.

Чакрите са тези места, на които съвкупност от енергийни канали се събира или концентрира на едно място. Точно както много мънички реки и поточета се вливат и обединяват в една голяма река по пътя си към морето или океана. По същия начин, фината жизнена енергия или Prāṇā, която тече по нашите енергийни канали или Nāḍī, се концентрира в тези енерийни центрове или Chakrās.

Това което се случва, когато активираме своите енерийни центрове (чакри) е, че се чувстваме по-добре, много по-щастливи сме, придобиваме повече вътрешна сила, можем да изразим своите най-добри качества и умения, освобождаваме се от психологични и емоционални травми, чисто на физическо ниво тялото ни укрепва и става по-здраво и жизнено – абсолютно всеки аспект на нашата същност се балансира и живеем живота си на 100% с радост и удовлетворение. Затова е и толкова важно да осъзнаем, че в основата на всичко стои точно енергията и ако нейният поток е прекъснат (блокиран) тогава идват всички проблеми – чувстваме се емоционално зле, напрегнати сме, несигурни, неспокойни, започват и физически здравословни заболявания, някои дори хронични, а други се предават и генетично от нас на нашите деца… много мога да говоря в детайли на тази тема! 🙂

Кой са основните ползи, които получаваме, след като активираме своите 7 чакри?

– По принцип енергията в нашите чакри е толкова малко, колкото само да поддържа тялото ни живо, т.е. за всеки един от нас е изключително важно да активира своята енергията в основните 7 чакри, а от тях енергията се разпределя до абсолютно всеки енергиен канал и стартира процеса по освобождаването и отблокирането на всичко, което имаме нужда, всичко, което ни дърпа назад.

Ползите от това са многобройни, но ако трябва да ги класифицирам бих ги определила като: 1) физически ползи – освобождаваме се от здравословните си проблеми; 2) емоционални ползи – освобождаваме се от емоционална болка, обида, нараняване, чувстваме се много по-щастливи, балансирани и в хармония със себе си; 3) психически ползи – развиваме своите умения и качества като творчески заложби, лидерски качества, състрадание към останалите, желание за помагане на другите; 4) духовни ползи – осъзнаваме повече за нашата истинска същност – душата ни – това което сме ние всъщност и се свързваме както със себе си така и с Божественото – Природата. Всеки един аспект на нашият живот се подобрява!

Как се “отключват”/ активират 7-те чакри?

– Това е добър въпрос. Най-ефективният начин за активиране на енергията в нас е чрез йогийски практики. Започваме със загряване и раздвижване на тялото, чисто на физическо ниво (кръвоносната система, лимфната система) под формата на физически упражнения в йога или асани. Преминаваме към дихателни техники или пранаями, които имат за цел да насочат или канализират нашата фина жизнена енергия. Това ни помага да повишим нивото си на енергия, т.е. приемаме повече енергия или прана благодарение на собственото си дишане. Друго нещо, което също е важно са мудрите – позициите с дланите и пръстите. Те ни позволяват да използваме тази енергия фокусирано върху конкретен енергиен канал или център, което реално донася още повече ползи от нашата практика. И накрая завършваме с изключително дълбока медитация, което всъщност е най-важната част от този процес по активиране на силата на чакрите. Всичко това, което целим реално се случва по време на самата медитация.

Кои са основните 7 чакри? Можеш ли да споделиш малко повече информация за всяка една от тях?

– Разбира се! Това е любима тема за мен и с огромно желание винаги споделям интересна и полезна информация за чакрите.

Първа чакра или Коренна чакра – на санскрит Mūlādhāra (Муладара).

Енергията ѝ е червена на цвят и ни заземява, защото тя е свързана с елемента Земя. Намира се точно в основата на гръбначния стълб.

В йога се вярва, че първа чакра е изключително важна, защото тя е началото или основата, върху която стъпваме по пътя на духовното израстване. Няма високо дърво без дълбоки здрави корени, няма висока сграда без силни здрави основи. От нея извират трите основни енергийни канала – Ида, Пингала и Сушумна.

Втора чакра или Сакрална чакра – на санскрит Svādhiṣṭhāna (Свадиштана).

Оранжева на цвят, енергията на втора чакра е изключително важна за нас – тя е причината за нашето съществуване, от енергията на сакралната чакра се създава живота в тялото на майката, там се създава бебето.

Намира се на около 3 см. нагоре от първа чакра – между опашната кост и сакрума. Тя отговаря и за нашата творческа и креативна енергия и е свързана с елемента Вода.

Трета чакра или чакрата на Слънчевия сплит – на санскрит Maṇipūra (Манипура).

Енергията ѝ е жълта на цвят, разположена е зад пъпа, в средата на корема ни. Счита се, че буквално като магнит привлича прана от Вселената към нас. Трета чакра ни дава усещане за нашата цел и кои сме ние – което от своя страна ни прави уверени в себе си и изключително смели, никой/нищо не може да ни спре.

Тя е свързана с елемента Огън и много бързо се активира, когато дори за малко прекарваме време на слънце, под топлите слънчеви лъчи.

Четвърта чакра или Сърдечна чакра – на санскрит Anāhata (Анахата).

Зелена на цвят, енергията на сърдечната чакра е свързана с най-важната човешка емоция, а именно любовта. Намира се в областта на сърцето, в центъра на гърдите – точно тук е и нашият истински Аз или душата на човек. Свързана е с елемента Въздух – нашето дишане. Самата дума ‚Анахата‘ на санскрит означава непрекъснат звук (звукът на небесното царство), който йогите чуват при дълбока медитация. Това е звукът, който не се издава и не може да се чуе, освен ако човек не достигне най-високото ниво на медитация.

Пета чакра или Гърлената чакра – на санскрит Viśuddhi (Вишуди).

Енергията ѝ е тюркоазено-синя на цвят, разположена е в гърлото, близо до нашия ларинкс и отговаря за пречистването на всякакво ниво. Необходимо е тялото ни да е достигнало пречистено състояние, за да може енергията на гърлената чакра да бъде активирана. Свързана е с елемента Пространство. Вярва се, че в пета чакра се крие ‚нектарът на безсмъртието‘. Пеене и дишането Уджай активират енергията на Вишуди чакра.

Шеста чакра или чакрата на Третото око – на санскрит Ājñā (Агня).

Индигово-синьо-лилава на цвят, енергията на шеста чакра е свързана с нашата интуиция или способността ни да виждаме това, което е невидимото за нашите две физически очи – сиреч бъдещето. Интуицията е първата мисъл – със скоростта на светлината, която се появява в съзнанието ни, и е въпрос на осъзнатост и будност да я „хванем“ и да действаме по нея.

Шеста чакра се намира в края на гръбначния стълб, който свършва в средата на мозъка. Свързана е с елемента на Светлината. В духовен план чакрата на Третото око може да доведе до по-високо ниво на съзнание и осъзнаване за нас и Божественото.

Седма чакра или Коронна чакра – на санскрит Sahasrāra (Сахасрара).

Енергията ѝ е виолетово-розова на цвят, и е символ на истинското блаженство, абсолютната нестихваща вътрешна радост.

Свързана е с елемента на Мисълта. Тя се намира на точно четири пръста над короната на главата, пребивавайки в “равнината на истината и реалността”, както и в короната на главата, по-конкретно във фонтанелата на скалпа. Това е крайната точка на Сушумна Нади – централният енергиен канал. Мястото, където индивидуалното съзнание се среща с Божественото.

Активирайки седма чакра откриваме своята истинска природа, което се случва от самосебе си – точно както разцъфването на цветето – без усилие от наша страна, само с благодатта на Божественото.

Къде може нашите читатели да те намерят и да се се свържат с теб?

– В момента разработвам свой личен сайт sana.bg, където споделям полезна информация за йога, медитация, енергията в нас (чакрите) и всякакви други полезни практики. Имам профили в Instagram и Facebook, както и YouTube канал и се старая навсякъде да споделям нови и интересни неща. Иначе на живо могат да ме намерят в София – в центъра за щастие на Изкуството да живееш в Студентски град 🙂