Как да сглобим кухнята на мечтите си

Конструктор за възрастни
Как да сглобим кухнята
на мечтите си
ИДЕЯ
За да са ви подръка всички подправки и да ви е удобно да ги сервирате на масата, подредете ги в подобно подвижно чекмедже с дръжка.
Затворете очи и си представете, че влизате в кухнята. Не в някоя конкретна, а в кухнята на мечтите си. Каква картина, нарисувана от въображението ви, би ви накарала да се усмихнете?
Сърцето на дома
Тук всеки е зает със своята работа: някой готви, друг яде, трети гвори празни, но мили приказки, четвърти чете книга… И така всеки ден. Преустройството на това важно за дома място може да се превърне в увлекателна игра. Съставете списък с достойнствата и недостатъците на вашата кухня, определете от кого и за какво се използва това помещение, задайте си колкото е възможно повече въпроси, отговорете им и минете към съставяне на план за действие. За да създадете стилен, оригинален и функционален кухненски интериор със собствените си ум и ръце, въобще не е задължително да сте професионален дизайнер. Просто изберете основните модули на вашата мечтана кухня и ги разположете така, че да ви е удобно точно на вас да ги използвате. Кухнята трябва да е едновременно царство и на уюта, и на удобството. Тогава храната, сготвена в нея, ще ви се струва много по-вкусна, разговорите – по-задушевни, а книгата, която четете, по-увлекателна.
Базови елементи
Какво обединява всички кухни по света? В тях се готви, мият се съдове и се съхраняват хранителни продукти. Трябва да разположите всичко, което ви е необходимо за тези дейности, така, че работният процес да е организиран максимално практично. Помислете какво и как ще съхранявате и изберете комбинация от шкафове, подходящи точно за вашата кухня. Продуктите за дълго съхранение например е по-лесно да вадите от чекмеджета, които се намират на нивото на ръцете ви, отколкото от високо разположени шкафове. Ако планирате да вграждате кухненски уреди, ви съветваме те да са от една марка. Започнете планирането с поставянето на ъгловия шкаф. Подразбира се, че трябва да измерите по няколко пъти всичко предварително, за да избегнете неприятни изненади при сглобяване на модулите.
Идеалното подреждане
Кухненската посуда трябва винаги да е ви е подръка и на своето място, за да не ви се наложи да прекосявате цялата кухня, за да вземете някаква дреболия, забутана в най-отдалечения от печката и работния плот ъгъл. Когато всичко е лесно да се намери и не ви се налага за сетен път да се навеждате, вие икономисвате време и същевременно пазите здравето си. Разделители за чекмеджета, контейнери, поставка за измитите чинии, кошница, полици и други разни на вид дребни неща ще се превърнат в най-добрите ви помощници в кухнята. В оборудваната с такива неща кухня всеки сантиметър е максимално използваем.
Почти всяка втора домакиня се сблъсква с големия проблем липса на място в кухнята. Приспособленията за съхранение на стената (окачени на стената сушилници за посуда, поставки за кухненски прибори, магнитни планки за ножове, куки и дръжки) ще са ви изключително полезни в този случай. Те дават възможност за постигане на оптимална функционалност на пространството над работния плот. Благодарение на тях ще освободите място на масата и около мивката.
Във ваш стил
Продължавайте да творите и фантазирате. Да избирате вратички за шкафовете, фронтални панели на чекмеджетата, дръжки и цокли, може да бъде безкрайно интересно и вълнуващо. С други думи, определете стила на вашата кухня. Дали тя ще е остров на спокойствието в пастелни тонове, или ярка, необичайна и възбуждаща апетита – решението е ваше. Ултрамодерна ли си я представяте, или в класически стил?
За да отговорите на горния въпрос, помислете какви вратички за кухненските шкафове бихте избрали – стъклени, чамови или в някакъв ярък контрастен цвят…
Не е задължително по цвят кухненският плот и вратичките на чекмеджетата и шкафовете да съвпадат с този на масата и столовете. Спокойно можете да ги изберете в контрастен цвят.
Нещо специфично
Кухнята е „събрана“, така да се каже, и е организирана така, че да ви е удобно в нея. Остана само да я освежите с аксесоари – декоративни корнизи, лампи, столове на колела и други приятни дреболии. Като саксии с цветя, завеси в кънтри стил, снимки в рамки на кухненската маса…. Сега, отваряйки вратата на кухнята, ще попаднете в своя собствен свят на уют, вкусна храна, топлина и удобство. Тогава се подгответе за момента, когато членовете на семейството въобще няма да искат да стоят извън дома, камо ли да вечерят извън него!
А ако ви се прииска нова промяна, можете просто да смените дръжките на шкафовете, завесите и покривките или пък да добавите нови полезни и красиви аксесоари.
ИДЕЯ
От необходимостта да се протягате към най-далечния ъгъл на ъгловия шкаф ще ви избави въртящата се полица, монтирана вътре в шкафа.
ИДЕЯ
За да не могат децата да се добират до острите ножове и вилици или да използват чекмеджетата в качеството им на стълби, монтирайте стоп-патрули.
ПРОСТО РЕШЕНИЕ 
Комфортно пространство
 
1. СЪХРАНЯВАНЕТО НА ПРЕДМЕТИ до местата за тяхното използване значително ще опрости и оптимизира работата в кухнята. Тенджерите и тиганите например е най-уместно да държите някъде до печката. Чашите и чиниите – над съдомиялната машина или до нея. А хранителните продукти – близо до работния плот.
2. С ВИСОКИ, НАПЪЛНО ИЗВАЖДАЩИ СЕ ШКАФОВЕ на релси вие лесно ще намирате и изваждате онова, което търсите, във всеки един момент.
3. МОНТИРАНЕТО НА ПОДВИЖНИ ЧЕКМЕДЖЕТА ще ви избави от необходимостта да се пъхате и протягате навътре, за да извадите нужните ви предмети.
4. МНОГО ПРАКТИЧНО е да разположите кофата за боклук под мивката, както постъпват повечето опитни домакини. А ако я поставите в подвижно чекмедже или шкаф, достъпът до нея ще стане още по-бърз.
5. НАД РАБОТНИЯ ПЛОТ ИЛИ НАД ПЕЧКАТА можете да монтирате окачена поставка за кухненски набор, ръкохватки и други дреболии, които ви трябват често по време на готвене.
6. ПОСТАВКАТА ЗА НОЖОВЕ И ЗА ЧИНИИ, салфетниците и салатниците не е нужно да държите на видно място. По-добре ги скрийте в пространството на подвижните чекмеджета.