КАК ДА СЕ НАСПИВАМЕ БЪРЗО?

Как да се наспиваме бързо?
 
май, 2011 г.
 
© Amoklv | Dreamstime.com
 
Има трикове, които ще ви помогнат да се наспивате с малко сън и при това да се събуждате бодри и отпочинали.

 

► 7.00 ч. Ставайте в своето биологично време Добрият сън при здравия човек зависи както от избора на точния момент за заспиване, така и от избора на точния момент за събуждане. Лягайте си, когато ви се доспи – това означава да се съобразявате с биологичния ритъм на тялото си. Старайте се да ставате по едно и също време всеки ден. Поддържайте постоянно времетраене на съня. Най-полезно е събуждането в началото или в края на фазата сънуване.
 
► 9.00 ч. Разчитайте на калция Калцият е минерал, който осигурява оптималното производство на серотонин в организма – хормона, който ви позволява бързо да заспивате и да спите точно толкова, колкото ви е необходимо, за да се възстановите напълно. Дневната нужда на организма от калций е 1200 мг. Повечето жени с усилия успяват да „покрият“ чрез храната едва половината от това количество. Затова допълвайте менюто си по обяд и във втората половина на деня с пастили (за дъвчене) калций (от по 500 мг), които се продават свободно в аптеките. Само че задължително приемайте калция с витамин D, за да може да се усвои от организма. Иначе е безполезно!
 
► 12.00 ч. Разхождайте се Слънцето поддържа биологичния ритъм на човека – механизъм, отговарящ за сънното състояние през нощта и будното денем. Най-полезни са разходките преди обяд, когато тялото и мозъкът са възприемчиви към целия спектър на слънчевата светлина.
 
► 13.00 ч. Бягайте далече от тревогите Основната причина за безсънието е тревогата. При състояние на тревожност най-доброто лекарство е физкултурата. Доказано е, че тичането има върху организма същият ефект, както и антидепресантите. При възможност посещавайте фитнес залата и ежедневно тичайте в парка.
 
► 15.00 ч. Откажете се от кофеина Кофеин се съдържа не само в кафето, но и в чая, в кока-колата и в други енергийни напитки. При всеки е индивидуално, но средно 100 мг кофеин се елиминират от организма за повече от 6 часа. Ако пиете лекарства, съдържащи кофеин, процесът може да се проточи във времето. Ако изпиете двойно капучино (това са 200 мг кофеин) след 15.00 ч., това означава, че най-малко 100 мг кофеин ще са останали в организма ви към 21.00 ч. Тоест кофеинът ще бъде изведен от организма към 3 часа през нощта – тогава чак можете да заспите спокойно.
 
► 18.00 ч. Не прекалявайте с алкохола Няколко чаши вино преди сън повишават тонуса и температурата на тялото ви – вие ставате бодри и весели. Тялото започва да работи усилено за елиминиране на алкохола от организма. Ако трябва да ставате рано, последната чаша вино трябва да изпиете три часа преди лягане, а количеството вино не бива да е повече от 2 чаши. И спазвайте простото правило – с всяка чаша вино изпивайте по 1 чаша минерална вода (негазирана!).
 
► 21.00 ч. Скрийте всичко синьо Синият спектър на светлината (от екрана на телевизора, монитора на компютъра и дори цифровия часовник) може да забави естественото производство на мелатонин – хормона, отговарящ за заспиването. Мелатонинът е важен не само за успиването, но и за регулиране на съня. Учените съветват да избягвате сините тонове в спалнята и да не гледате телевизия в леглото.
 
► 22.00 ч. Отложете сънотворните Установено е, че постоянното използване на сънотворни ви дава само 25 минути допълнителен сън за нощ и при това има много странични ефекти: преумора, забавени реакции и забавено мислене след събуждане.
 
► 23.00 ч. Не пречете на съседите да вдигат шум Последните изследвания показват, че равномерното монотонно звучене на белите шумове (бели са тези, чиято спектрална плътност е еднаква) – например шум на водопад – помага на мозъка да „филтрира“ дразнещите звуци. В този смисъл разговорите и музиката зад стените на жилището ви няма да ви подразнят, но все пак чупенето на бутилки – със сигурност.
Ако обаче до този час не сте заспали, вдишайте през носа, като броите до 4, и издишайте, броейки до 8. Изпълнете упражнението 3 пъти. Лека нощ!