КАК ДА „УГОЛЕМИМ“ ЖИЛИЩЕТО СИ

Как да „уголемим“ жилището си
 
октомври, 2013 г.
 
© Tomas Griger / www.123rf.com
 
 
Сами ще се убедите колко много място ще се освободи, когато подредите всичко
 
Ремонтът е трудна дейност, с която неизбежно се сблъскваме. За да ни облекчат живота, експертите на „Хаусмайстер“ „откриха“ рубриката „Хайсмайстер съветва“, където специалисти от фирмата дават съвети на читателите как домът им да стане по-красив и по-удобен.
 
Въпрос
„Живея в малък апартамент. Постоянно ми се налага да се боря с усещането за ограничено пространство и теснота. Как да направя така, че стаята да изглежда по-голяма?“
И. П. от София
 
 
„Хаусмайстер“ отговаря
► Светъл под. Цветът на пода лесно може да създаде усещане за простор. Както е и при дрехите – знаете, че тъмният цвят е за „стройност“, защото визуално намалява обема на фигурата. Ефектът при избора на цвят за пода е същият – ако той е по-тъмен, пространството визуално се намалява. Затова избирайте светли цветове!
► Таван с рамка. Ако искате таванът ви да изглежда по-висок, ще ви е необходима малко боя. За да получите визуален ефект за висок таван, трябва по периметъра му да направите рамка със същия цвят, в който са боядисани стените. Зрението ни определя вертикала на стената до границата на цветовете, т.е. към височината на тавана ще се добави и ширината на рамката.
► Прозрачни мебели. Масивните мебели намаляват пространствата. За да направите така, че мебелите в дома ви да изглеждат малки и незабележими, избирайте по-компактни, с прозрачни елементи. Например шкаф (секция) със стъклени и огледални витрини и фасадни елементи или маса с плот от закалено стъкло.
► Многофункционални мебели. Това се мебелите с двойно предназначение. Те са идеалното решение за малкия апартамент. Представете си колко място ще освободите, ако сгънете и приберете кухненската маса или пък ако скриете някои вещи в специално отделение (ракла) на леглото. Или пък ако бюро ви през нощта се превърне в… удобна спалня.
► Вещи на стената. Мислили ли сте да разположите някои вещи по стените на помещението? Вертикалното решение позволява да се освободи ценно пространство. Това могат да бъдат снимки в рамки (вместо да ги поставяте на бюрото или на друга плоскост), китара, интересна шапка, дори бижута. Така те не само ще украсяват стаята, а и ще са ви подръка, когато се наложи да ги използвате.  
► Чистота и порядък. Не е необходимо всички сувенири и предмети със сантиментална стойност да са на показ. Приберете ги в шкаф или в чекмедже. Повърхностите на секциите и рафтовете трябва да бъдат свободни. Това също създава илюзия за простор.
► Лишете се от някои мебели. Заради усещането за свобода и простор си заслужава да се лишите от някои мебели. Внимателно преценете от кои. Двете маси наистина ли са ви напълно необходими, или едната може да поеме функциите на другата?
 
Може да задавате всякакви въпроси, свързани с ремонт, вътрешен дизайн и организация на дейностите по поддръжка на сградата, на имейл office@hausmeister.bg.