КАК СЕ ЖИВЕЕ С НИСКО КРЪВНО

Как се живее с ниско кръвно?
 
септември, 2010 г.
 

Вялостта, слабостта и вечната умора силно усложняват живота на хипотоника. Научете се как да възпрепятствате появата на тези симптоми.

 
 
© otnaydur / 123rf.com
 
В миналото лекарите не се притесняваха много по повод на хипотонията, но днес тя се смята за пряк път към синдрома на хроничната умора и депресията.
 
Ниското кръвно налягане провокира бледност, бърза уморяемост, вялост, разсеяност и апатия. Жизнените сили много бързо се изчерпват и много бавно се възстановяват. Хипотониците са заклети поспаланковци. Те трудно заспиват, но и трудно се будят. При постоянно ниско кръвно налягане често дланите и стъпалата се потят. Температурата на тялото на хипотоника по принцип (особено сутрин!) е изключително ниска.
 
Хипотонията
 
влошава работата на мозъка
– провокира нередовен менструален цикъл, води до мигрена. Тя може да е симптом за най-различни заболявания (например за болести на надбъбречната жлеза, инфекции, язва, нарушено кръвообращение, сърдечна недостатъчност, алергии, панкреатит, холецистит (възпаление на жлъчния мехур).
Понякога виновници за ниското кръвно могат да се окажат някои лекарствени препарати, силният стрес, гладуването и авитаминозата. В тези случаи при правилна диагностика и лечение на първичното заболяване хипотонията минава сама. Но ниското кръвно е коварно още и с това, че то самото става първопричина за нарушение на съдовия тонус.
Учените са констатирали, че хипотонията се появява
 
по-често при жени, отколкото при мъже
Най-често от нея страдат представителките на нежния пол, които се занимават с умствен труд и водят заседнал начин на живот. Но има и примери, които доказват точно обратното – редовното физическо претоварване води до това, че организмът започва да „икономисва“ собствените си сили, от което всички жизнени процеси в организма се забавят – в това число се понижава и съдовият тонус. Наричат хипотонията още болест на гимнастиците и балерините.
С нея можете да се справите, ако леко коригирате ритъма си на живот. Най-вече е добре да спите повече и да спазвате хранителен режим. При по-сериозни оплаквания лекар може да ви назначи медикаментозно лечение.
 
Утрото е по-мъдро от вечерта
Хипотониците са особени хора. За да се наспят, им трябват 10, а понякога и 11 часа. Ако и вие сте хипотоник, когато се събудите, не бързайте да скачате от кревата, а направете лека гимнастика, като се старайте хубаво да се разтегнете мускулите на ръцете, краката и цялото тяло. Вдишайте дълбоко, рязко издишайте и задръжте дъха си за 15–20 сек. Направете това дихателно упражнение 5–7 пъти. Свикнете да го правите 3 пъти на ден и разчитайте кръвното ви налягане да се стабилизира, сърцето ви да заработи по-активно, а тонусът ви да се подобри.
Ходенето е по-полезно за хипотониците от бягането. Предпочитайте плуването пред изнурителните фитнес занимания.
Преразгледайте дневното си меню. Възможно е за проблема ви да е виновна авитаминозата. Яжте повече плодове и зеленчуци. На закуска изяждайте нещо мазно и солено (например парче сирене) – това ще повиши кръвното ви налягане. При хипотония сутрин е полезно да се пие силен зелен чай или нес кафе. Яжте по няколко пъти на ден, но не прекалявайте с количеството храна.
 
От хипотонията до хипертонията
Постоянните спадове на кръвното налягане при хипотониците провокират развитие на структурна пренастройка на съдовете, което с времето довежда до… хипертония! Да се лекуват такива хипертоници, е сложно, защото даже и не много голямото повишаване на кръвното налягане се понася от тях като хипертонична криза. За да изключите хормонални причини за заболяването и за да не злоупотребявате с природните биостимулатори (женшен например), трябва да посетите ендокринолог.