КАК СЕ ИЗБИРА МЪЖКА РИЗА?

Как се избира мъжка риза?
За подарък на любимия ние често купуваме нова риза. Как да я изберете така, че на мъжа ви да му е комфортно, а и ризата да му стои добре.

© Cosmin – Constantin Sava | Dreamstime.com
Размерът
За да стои перфектно, трябва да знаем три обиколки в сантиметри – на гърдите, на талията и на врата. Например на мъжка риза с размер S: съответстват обиколки на врата 37–38 см, на гърдите – 114 см, и на талията – 108 см. Размер М: врат – 39–40 см, гърди – 116 см, и талия – 110–112 см. Размер L: врат – 41–42 см, гърди – 122 см., и талия – 118–120 см.
Качеството
За най-добри се смятат ризите от памук. Синтетика също може да присъства в качествената риза, но не в много голямо количество. Материята трябва да е плътна и приятна на допир. Деловите и официални ризи обикновено нямат джобове. Шевът трябва да е двоен, равен, без стърчащи конци.
Цвят и фасон
Деловите ризи обикновено са светли на цвят. Официалните могат да бъдат бели, черни или по-ярки. Деловата риза може да е и с рисунък – на ивици, на райе, на дискретно каре дори. Но този рисунък не бива да се повтаря нито на костюма, нито на вратовръзката, тъй като е доста трудно да се съчетаят еднакви шарки на различни детайли в облеклото.
Модата предполага различни кройки: от свободни класически до модерните вталени с различни съчетания на тъкани и цветове.
Яката
Модерната яка тип „акула“ е обърната, със заострени и широко отворени краища под тъп ъгъл. Ризите с такава яка са най-подходящи към бизнес костюми. Яката тип „акула“ е сякаш измислена за вратовръзки с обемни възли.
Най-разпространени са яките тип „кент“ – те са така да се каже, класиката при деловите ризи. Дългите краища на яката са обърнати надолу и образуват остроъгълен триъгълник.
Яката „варио“ е обикновено без горно копче и може да се носи без вратовръзка – с пуловер, но и с костюм. А яката „батън-даун“ (с долно закопчаване) е с дълги, прикрепени на копчета краища. Може да се носи както с тясна вратовръзка, така и без.
Пране
Обикновено ризите се перат при температура +40 °С в пералната машина. Силна центрофуга не се препоръчва, тъй като яката може да се деформира. При ръчно пране също не бива да извивате ризата с ръце. Ризата е дреха, която не може да се носи повече от един ден. Тя трябва да е „свежа“. Обърнете внимание, че се продават специални средства за пране на яки и маншети на ризи.
Сушене
Да сушите мъжките ризи в сушилнята, не е препоръчително. Най-добре ги окачете на закачалки и ги оставете да изсъхнат на въздух. Не ги пресушавайте, защото леко влажни се гладят по-лесно.
Гладене
Най-трудно се гладят ленените ризи (от естествен лен) – ютията се загрява до 230 °С и се използва функцията „на пара“. Памукът изисква температура на гладене до 150 °С, но ако е миксиран с лен, увеличете температурата до 200 °С. Тъмноцветните ризи не се гладят откъм лицевата страна, а там, където е необходимо, използвайте налягането на парата, без да докосвате ютията до плата.Започнете гладенето от дребните детайли – яка, която се глади от ъглите към центъра, първо откъм гърба, а след това и откъм лицевата страна. Следват ръкавите – за тях е добре да използвате удобствата на гладачните дъски. Ако гладите ръкава на равна повърхност, движете ютията от центъра към края му, като се стараете да не оставяте гънки от самата ютия върху плата. Маншетите се гладят по същия начин, както и яката: първо от їпаковата, а след това от лицевата страна. Гърбът и двете предници се гладят по нишката, за да не се разтегне тъканта.