КАРЕ, НО КЪСО И ДИНАМИЧНО

Каре, но късо и динамично
 
Разговора води Мариана ЯНЕВА
Снимки „От коафюр франсез“
 
ноември, 2010 г.
С всяка изминала година шоуто в „Лувъра“ става по-пищно и по-цветно
 
За пореден път „От коафюр франсез“ представи висшата мода за прическите за сезона есен-зима в зала „Карусел“ в Лувъра. Фризьори от цял свят попълниха знанията и заредиха батериите на креативността си не само с абстрактни идеи, но и с най-новите фризьорски техники, приложими в салонната работа. Тази година секцията на българските фризьори наброяваше 20 души, сред които и Марин Хубенов–Мърфи, дългогодишен член на „От коафюр франсез“. Попитахме го кой моден вятър ще роши косите ни през този сезон?
Оказа се, че новите тенденции са добре забравени стари.
На мода пак е карето, но с нови елементи. „Нови са и техниките на подстригване, които са различни в зависимост от това, къде ще бъде акцентът – дали в повдигането на темето, или в по-издължените предни и странични сектори. Ако косата се остави по-къса в горната част на главата, ще се получи
 
повече обем
в карето“ – обяснява Мърфи. Според него един фризьор не бива буквално да копира новите тенденции, а да се съобразява с индивидуалните особености на клиента – форма на лице, на череп, тип коса. А най-важното е прическата да бъде така оформена, че после да може да се поддържа лесно вкъщи. За непослушните коси, които се подчиняват само в ръцете на фризьора, а когато ги измием вкъщи и ги изсушим след това, заприличват на слама, Мърфи предлага
Ерик Земур, член на артистичния екип на „От коафюр франсез“, в действие
раздвижено в горната част
каре. Може да се остави и малко по-дълго, за да го оформя по-лесно клиентката вкъщи със сешоар и четка.
Ако дамата не иска обем, краищата на карето се оставят по-тежки, за да не бухва косата. На жени с абсолютно кръгли лица това каре, което е с дължина на нивото на брадичката, не се препоръчва.
 
Цветовете
Модерни са и студените и топли нюанси на светлокафявото и тъмнорусото, както и махагоново медното и медно златистото. „Майсторство е да улучиш точния цвят, който да подчертае предимствата и да приглуши недостатъците по лицето. Във всички случаи трябва да имаш предварителна концепция, предварителна представа за цялостната визия. Иначе можеш да сбъркаш, ако се съобразиш само с това, кои цветове са модерни“ – предупреждава Мърфи.
 
Част от шоуто на гръцките фризьори, което възкреси митологични сюжети на подиума
Кичурите
подчертават линията на подстригване, вкарват светлина в карето и придават релеф на прическата. Но забравете за онези, суперконтрастните (спомняте ли си белите кичури колко бяха модерни преди време!) – те увреждат косата. Препоръчителната техника за кичури е балеаж, която се прилага дори на боядисана коса. Докато все още е с боята, върху нея се нанася продукт, който леко изсветлява отделни зони и така кичурите се преливат плавно и изглеждат естествено.
Могат да се правят и кичури вътре в косата, а не само върху най-горния слой. Те „проблясват“ причудливо, когато се покажат за малко, и създават усещане за осветеност на цялата прическа. „За постигане на оптически ефект за обем кичурите се слагат най-отгоре, под горния прозрачен пласт, а долната част на косата – отстрани и отзад – се запазва по-тъмна, за да „прибира“ обема“ – съветва Мърфи.
 
Средните и късите прически
са актуални през този сезон. Те създават условия за оформяне на повече прически. „Дългата коса е просто скучно дълга“ – добавя Мърфи, който обича предизвикателството да променя не само прическата, но и цялостната визия на една клиентка. Очевидно дългата коса не му дава простор да се развихри. Късото каре подпомага повече креативността му на стилист.
 
Fаshion характеристики
През този сезон карето е: ►с голям обем – за да стои по-обемно, горните пластове са етажирани и силно олекотени ►динамично – тоест по-късо в горната задна част ►персонализирано – това е най-важната характеристика. Персонализирането на прическата се прави след края на подстригването, сиреч тогава косата се олекотявa, акцентира се обемът в една или друга нейна част.
 
ВИЕ ПИТАТЕ, МЪРФИ ОТГОВАРЯ
– Искам да изсветля косата си с два тона, но това да стане
безболезнено за самата коса. Как да постъпя?
Мариана Монева от София
– Това не е много елементарен казус. Първо, никога не го правете сама вкъщи, защото в крайна сметка ще се наложи да посетите фризьор, който още веднъж ще третира косата ви и тя ще се повреди повече.
За да постигне безболезнено за косата изсветляване, фризьорът трябва да познава историята на съответната коса – колко време е боядисвана, с какви бои… Само на тази база може да избере правилния подход. Има ремувъри за цветове, които могат да изсветлят тъмна коса до два тона. По принцип черната е най-трудна за изсветляване. Започва се с по-лек продукт, след чието приложение винаги избива червеникаво-меден оттенък. За да го неутрализираме, подбираме цвят с пепеляв или зеленикав оттенък. Много е важно да се направи неутрализация на червеникавия цвят.
Впрочем винаги се започва с по-слаби продукти за изсветляване, защото там, където косата е боядисана веднъж, ще се постигне желаният цвят. Но там, където има дългогодишно натрупване на пигменти, се слага по-силен изсветлител, който да действа само в този сектор, а не върху цялата коса.
Но във всички случаи дехидратацията на косъма при тази процедура е неизбежна. След това косата изисква по-специални грижи.
По-тъмната коса може да се изсветли с пет-шест тона в рамките на 1 цял ден, затова се въоръжете с търпение, когато прекрачите прага на фризьорския салон.