Каучсърфингът

април, 2014 г.

от Мирослава ИВАНОВА

Couchsurfing, CS или каучсърфингът

е глобално общество от 7 милиона души (засега), които живеят в повече от 100 хиляди града в цял свят. Тяхната платформа е сайтът couchsurfing.org, който е нещо като социална мрежа за пътешественици. Функциите на сайта са безплатни и достъпни след регистрация.

Наименованието на този феномен идва от английската дума couch, която означава „диван“, „кушетка“, „канапе“. Членовете на тази организация (или по-скоро на този сайт) предлагат един на друг помощ във вид на легло по време на пътешествие.

Диванът е запазен предмет

за каучсърфърите, които не казват, че приютяват или подслоняват  някого, а че му предоставят легло. Ако случайно се озовете на изложение за мебели и чуете или прочетете: „Най-хубавите дивани за каучсърфинг“ – вече знаете за какво иде реч.

Въпросният феномен се появи, за да разколебае досегашните ни представи за пътуване и със сигурност ще промени статуквото в туристическия бизнес, но и в съзнанието на хората. Смисълът на каучсърфинга е да създава „вдъхновяващ опит”. Какво наистина се крие зад това иначе често използвано клише? Може би още едно клише: „да споделяш живота си“. Или пък: „да създаваш връзки“. Привържениците на каучсърфинга тврдят, че в неговите възможности е да ни направи по-добри граждани на глобалния свят и то не само по време на пътуване. Уф, пак клише: „Ние сме тук, за да направим света по-добър“.

Истината е, че

да имаш местен под ръка

е най-добрата оферта за опознаването на един град, без значение колко голям е бюджетът ви. Каучсърфингът на практика активизира междукултурния обмен и общуването в неформална обстановка. Чрез него се реализира естественото желание на човека да научи нещо ново, да обмени опит в различни сфери на живота. Контактуването с представители на различни религии, националности и култури дава възможност на коучсърфистите да погледнат с други очи на много международни проблеми, както и да се научат на толерантност.

Посланици

В много от големите градове (или страни) съществуват т. нар. амбасадори, или посланици на идеята. Това са членове на общността, които активно я подпомагат, или поне по-активно от обикновен регистриран в сайта. Част от техните задачи са да приветстват новите членове на обществото, да организират срещи и други събития, да модерират форуми. Един от най-известните посланици на идеята за споделения диван е

Александра Лис (Alexandra Liss). Родена в Сан Франциско, живяла в Лондон и Манхатън. За себе си тя казва, че й е приятно почти всичко, което повишава сърдечния ритъм: танци, конна езда, приключения, комбинирани с натрупване на нов опит. Александра обединява интереса си към документалното кино и каучсърфинга в… документален филм за каучсърфинга. Филмът

 „Легло за теб на всяка крачка“

се възприема с интерес от родната публика. Сюжетът му проследява пътуването на авторката в различни държави, разположени на шест контитента. Приключението трае седем месеца и във всяко място, на което се установява Александра, отсяда при каучсърфъри. Според нея видеоформатът е най-подходящ за документиране. „Особено в свят, в който преживяванията са мимолетни и постоянно се „пренаписват” от субективните ни спомени. Видеодокументацията може да бъде най-чистата форма на разказване на история, която същевременно позволява на хората да отворят своите перспективи и да „тръгнат” по тях със своите „обувки”.“

Филмът наистина е добър и всяка „крачка“ от гледането си заслужава. В лентата

участва и Кейси Фентън (Casey Fenton)

Това е човекът, от когото започнало всичко. Било през 2000 г., когато Фентън си купил евтин билет за Исландия, където нямало къде да преспи. Разпратил имейли на много исландски студенти с молба да му позволят да се подслони при тях. В резултат на тази акция той се запознал с няколко групи студенти, готови да му покажат техния Рейкявик. След незабравимо прекараното време в Исландия Кейси Фентън се зарекъл, че никога повече няма да използва услугите на туристическата инфраструктура и решил да създаде този интернет ресурс.

Размишлявайки относно потенциала на подобен тип гостувания, той съвместно с Дан Хофър (Dan Hoffer), Себастиан ле Туан (Sebastien Le Tuan) и Леонардо Силвейра (Leonardo Silveira) започнал да разработва сайт, който през януари 2004 г. станал достъпен за широката публика. До голяма степен сайтът се е усъвършенствал и благодарение на работата на доброволци.

Профил на каучсърфъра

В своя профил регистрираният уточнява дали може да приема гости. Каучсърфърът може да публикува снимки и информация, да споделя своите увлечения, опита си в пътешествията и пр.

Със създаването на профила си участникът става част от система за отзиви за него от други участници. Публикуването на отзиви се препоръчва само след лично запознанство. Отбелязва се и приносът му в развитието на проекта и т.н.

Местонахождението на участника се отбелязва с точност до града и се определя автоматично при влизането в сайта.

Човекът, търсещ място да преспи, може да отправи затворен личен въпрос към участника, при когото би искал да се установи, или пък да отправи отворен въпрос, на който може да отговори всеки регистриран, живеещ в същия град. В запитването може да се отбележи плана на пътешествието: датата на пристигането, датата на заминаването, както и програма на престоя. Възможно е приемащият да няма възможност да приема гости на тази дата. В този случай може да попитате и потърсите други от приемащите гости в този град.

Английският език е официалният език на общуване не само на сайта, но и в страните, към които сте се отправили на пътешествие.

(…)

Пълния текст четете в новия брой на БЕЛА или поръчайте ТУК