КЛАЙВ ОУЕН

Клайв Оуен
един англичанин в Холивуд
 
Текст Ивайло ТОДОРОВ 
Снимки Columbia Pictures/„Александра филмс“
 
март, 2009 г.
 
 
Шансът за успех в кариерата невинаги идва само веднъж. Клайв Оуен е типичен пример за това. Английският актьор става звезда в началото на 90-те години на миналия век, но бързо изпада в забвение. Минават няколко години, преди съдбата да му предостави втори шанс за слава.
 
Сравняват го с Хъмфри Богарт
И с Харисън Форд, а за мнозина няма по-достоен от него и за ролята на Джеймс Бонд. Клайв Оуен наистина е основен претендент за заместник на Пиърс Броснан, след като става ясно, че той повече няма да играе най-предания шпионин на кралицата. Даниел Крейг обаче му отмъква ролята под носа. Но за Оуен това не е болка за умиране, тъй като и без това не би приел да играе Джеймс Бонд (така твърди самият той!), макар че е се е снимал в реклами на BMW, в които се изживява като истински Агент 007. Клайв харесва по-сложни роли, от които повечето му колеги бягат презглава. Драматургът Патрик Марбър (автор на пиесата „Отблизо“, която поставя за първи път на лондонска сцена с Оуен в ролята на писателя Дан) казва за него: „Като всеки актьор и той иска филмите му да имат касов успех. Само че Клайв сякаш е генетично непрограмиран да прекара три месеца в снимки на филм, който смята за пълен боклук. Със сигурност ще се отегчи, а може и да се намрази впоследствие.“
Да станеш лице на Lancome, не е нещо, на което някой сноб би се решил, но Оуен го прави с удоволствие, твърдейки, че всеки уважаващ себе си мъж трябва да полага грижи за външния си вид. Явно е убедителен, щом толкова жени признават, че са купили козметика от тази марка за своите половинки именно заради мъжкарското излъчване на чаровния британец. Клайв вече превзе и Холивуд и скоро ще го видим в ролята на всеотдаен агент в трилър, който звучи много актуално на фона на световната финансова криза.
Клайв е роден в
 
работническо семейство
в Ковънтри. Той е един от петимата братя, отгледани от майка му и втория му баща. Родният му баща е кънтри певец, който напуска семейството, когато Клайв е на 3 години. Бъдещата звезда е добър ученик, докато… не се качва на сцената. 12-годишен, той вече играе Артфул Доджър в училищна постановка на „Оливър“ и твърдо решава да вложи цялата си енергия в актьорството. От това най-много страда успехът му в училище. От девет изпита при завършване на гимназията той издържа само този по английски. Но това никак не се отразява на самочувствието му. Когато за първи път заявява в клас, че ще става актьор, учителят кара другите деца да му се смеят. Добре че поне един от учителите преценява, че младежът има потенциал, и го окуражава да се запише в училище по драма, да продължи да се изявява на сцена с една младежка трупа, а по-късно го урежда да се яви на прослушване за престижен колеж и дори му купува билет за Лондон.
 
 
Оуен е приет, но не смята, че е постигнал нещо голямо. „Никой не може да те научи как да играеш, ако това не е заложено в самия теб“ – убеден е той. Затова напуска колежа и продължава изявите си с младежката театрална трупа. Но и тези изяви му омръзват и Клайв зарязва трупата. Започва да пилее времето си, поработвайки каквото му попадне на различни места. „В общи линии не се различавах от това, което половината население на Ковънтри правеше по онова време – да играе билярд и да чака следващия фиш за заплата“ – спомня си той.
Всъщност по това време голямата страст на Оуен се нарича… Дейвид Бауи. „Никой друг не е имал толкова силно влияние върху мен. Аз имам не просто повечето записи на Дейвид. Имам всички, до един!“ – хвали се той. През 70-те, когато Бауи започва да променя стила си с всеки свой следващ албум, и Клайв не остава по-назад. Най-малкото постоянно пребоядисва косата си в синхрон с цвета на косата на своя идол.
През 1984 г. Оуен е
 
на ръба на отчаянието
и решава да престане с лошото си отношение към уроците по актьорство. Той кандидатства и е приет в престижната Кралска академия за драматични изкуства. Още преди да я завърши, се изявява успешно на театрална сцена. При поставянето на една нова пиеса главната роля получава Гари Олдман. Когато обаче Олдман се разболява, Клайв има шанс да го замести, защото единствено той знае репликите. Така английските критици отбелязват раждането на нов талант. Постепенно участията на младия актьор се увеличават.
На сцената той среща и бъдещата си съпруга. Ситуацията наподобява романтично клише – докато играе Ромео, Оуен се влюбва в своята Жулиета. Тя се казва Сара Джейн Фентън и също като него прави първите си професионални стъпки. Връзката им ще мине през няколко раздели и сдобрявания, преди двамата да се обвържат истински. Сватбата им е през 1995 г. Сара ражда на Клайв две дъщери – Хана и Ева. А заради Сара щастливият съпруг се отказва от най-големия си порок – пушенето. „Не съм спирал да пуша от дете и бях убеден, че ще умра от рак“ – разказва Клайв. Опитвал е всички начини да се отърве от вредния навик, но единствено ултиматумът, който Сара му поставя за цигарите („Или аз, или те“), довежда до добър резултат. 
През 1988 г. Клайв дебютира в киното. След участия в няколко тв филма идва големият му пробив в сериала „Играчът“. В ролята на очарователния мошеник Стивън Крейн Оуен за отрицателно време се превръща в
 
най-популярния актьор в Англия
Таблоидите започват да пълнят страниците си с подробности за миналото му. „Бях наивник, не знаех как да се оправя с всички тези репортери, които се въртяха наоколо. Не осъзнавах, че мога да казвам „не“, че трябва да внимавам с кого за какво говоря“ – разказва Оуен. Това е неговото бойно кръщение в света на славата. С времето той става изключително предпазлив при контактите си с журналисти.
След големия успех Клайв се притеснява дали ще успее да излезе от образа на Стивън Крейн и затова приема да участва във филма „Затвори очи“. Разкрепостените еротични сцени във филма и атаките на таблоидите към него настройват всички срещу младата звезда. От най-харесваната личност на Острова той става най-низвергнатата. Оуен дори е отрязан да стане рекламно лице на известна марка бира, защото, както той обяснява, „те не искаха тяхното рекламно лице да чука сестра си“ (героят му от „Затворени очи“ прави точно това).
Цели две години Оуен не снима нищо. Изявява се само на театрална сцена и жъне успех с участието си в „Отблизо“. Постепенно режисьорите отново насочват вниманието си към него и Клайв се снима дори и в Холивуд. Филмът „Крупието“ не се радва на особен интерес във Великобритания, но става хит в САЩ. Дори се говори, че ако не бил излъчен по една германска телевизия, щял да получи няколко номинации за „Оскар“. Така или иначе
 
Оуен вече е голяма звезда
– скоро наистина ще бъде номиниран за „Оскар“за ролята си в „Отблизо“ в ролята на доктор Лари. След това всеки негов филм се превръща в събитие, независимо дали става въпрос за екранизация на популярен комикс („Град на греха“), нестандартна фантастика („Децата на хората“) или шеметен екшън („Стреляй смело“).
В момента той работи над проект, който ще бетонира успеха му. Клайв е изпълнителен продуцент и ще се превъплъти във Филип Марлоу в „Бедите са моят занаят“ по новела на Реймънд Чандлър. Избрал е произведение на Чандлър, което не е филмирано досега. Впрочем Хъмфри Богарт се смята за един от най-успешно изигралите Филип Марлоу в „Големият сън“. Затова Оуен предупреждава: „Последното нещо, което желая, е да бъда сравняван с Хъмфри Богарт!“ 
 
 
„Интернешънал“
вдъхновен от истински банков скандал, разтресъл финансовия свят през 80-те и 90-те години на миналия век. Клайв Оуен е в ролята на Луис Селинджър, агент на Интерпол, който невинаги действа според правилата, но непременно постига целите си. На прицела му попада незаконната дейност на една от най-проспериращите банки в света. Селинджър намира съюзник в лицето на адвокатката Елинор Уитман (Наоми Уотс). Разкритията им, че банката подпомага световния тероризъм и изнудва правителства, ги превръщат в мишени, които трябва да се борят за живота си, препускайки между Берлин, Милано, Ню Йорк и Истанбул.