КЛЕТКА ЗА МАЗНИНИ

Клетка за мазнини 

 
 
 
Снимка © Kzenon – Fotolia.com
 
Забележимите с просто око мастни натрупвания – онези, които подпират стомаха ни, образуват целулит на бедрата ни и се събират на гънки около талията – са само видимата част на айсберга. Има и още една част, скрита под водата, или по-точно – вътре в човешкото тяло.
Напоследък излишните мазнини са толкова често срещано явление, че специалистите отправят сериозни предупреждения за световна епидемия от… затлъстяване. В САЩ например излишни мазнини имат около 2/3 от възрастното население. Във Великобритания от свръхтегло са засегнати почти 20% от жителите. Диагнозата „затлъстяване“ може да се постави на 25–30% от руснаците. Според последни статистически данни над 30% от българите са с болестно затлъстяване, а 56% са с наднормено тегло.
 
 
Златният запас
Функционални мазнини (или най-горният слой на мастната съединителна тъкан)
Този слой е разпределен равномерно по повърхността и е нещо като топлоизолационна подложка между кожата и мускулната тъкан. Тези мастни депа първи се стопяват при опитите ни да отслабнем, но и първи се образуват отново, щом престанем да се ограничаваме в храненето.
Повечето съвременни учени разглеждат подкожната мазнина като един от… ендокринните органи. В този слой се произвеждат и складират женските полови хормони, отговорни за съхраняване на красотата и здравето след настъпване на климактериума. Но основната му задача е да подсигурява организма с енергийни вещества. Затова женският организъм усърдно складира този вид мазнини, без оглед на перспективата, че тялото може да се деформира от техния излишък. Природата си казва думата – тези мастни натрупвания се използват в случай, че притежателката им забременее изведнъж. Докато мастната тъкан не се натрупа в достатъчно количество (тя трябва да съставлява около 15% от масата на тялото), менструалният цикъл няма да работи нормално и зачатието ще е под въпрос. Когато например прекалено кльощавата Мила Йовович попитала лекаря си каква е причината за безплодието є, специалистът просто я посъветвал да натрупа няколко килограма. Днес холивудската дива си има дъщеричка.
Опитайте се сами да определите дали количеството на вашите подкожни мазнини е в норма. Това никак не е трудно. Те са в норма, ако можете да защипете с два пръста (палец и показалец) кожата на хълбока (над бедрото) и над бицепсите на свободно отпуснатите ръце. Имайте предвид обаче, че образувалата се гънка не бива да е по-дебела от 2,5 см.
 
Вашите приятели
Структурни мазнини – един от важните „строителни материали“
Те са основата за построяването на клетъчните мембрани и на миелиновите обвивки на нервните влакна. Този вид мазнини са един вид изолационно покритие (като при проводника, който излиза от ютията). Даже и при пълно изтощение организмът не изгаря нито грам от тях! Те образуват трайни съединения с белтъчините – липопротеинови комплекси или липопротеиди. Препоръчително е редовно да проверявате нивото на тези липопротеиди в кръвта!
Липопротеидите са с висока и с ниска плътност. Първите служат за транспортиране на „добрия“ холестерол, необходим за работата на сърцето и на целия организъм. Вторите пренасят „лошия“ холестерол, а той се отлага по стените на кръвоносните съдове и става причина за поява на атеросклероза. Нивото на липопротеидите с висока плътност не бива да пада под 1,6 ммол/л, а на тези с ниска плътност не бива да превишава 3,4 ммол/л.
 
Енергия в резерв
Плюсове и минусите на т. нар. резервни мазнини
Резервните мазнини са удобна форма за съхраняване на топлина за организма. Отначало мазнините, постъпили в организма чрез храната, се разпадат в стомаха до мастни киселини – триглицериди. След това кръвта ги транспортира до клетките, където под въздействието на определени ферменти те изгарят в енергийните станции на организма – митохондриите. При този процес се отделя топлина, която е така необходима за сгряване на човешкото тяло, за да може то да функционира нормално.
Част от мастните киселини се използват за „строителни цели и ремонтни работи“ в организма. А излишъкът от тях директно се „изпраща“ в резервните депа – истински капани за мазнини. В тези депа даже и при жените с нормално тегло може да се съдържат до 15 кг (!) триглицериди.
Плътните и инертни „запасни“ мазнини по-често от всичко се появяват около бедрата, около стомаха, около талията и седалището. Техните клетки издържат на глад, т. е. упорито се „съпротивляват“ на диетите, които пазим, и бързо се увеличават в присъствието на гликоза, т.е. когато в менюто ни преобладават въглехидратните храни. Все още ли искате да изядете една поничка с баварски крем, а?!
Количеството на резервните мазнини в организма зависи от начина ни на хранене – старайте се да приемате по 15–20 г животински мазнини (от краве масло например) и да консумирате по 1–2 с. л. олио на ден. Това е т. нар. здравословна норма.
 
Вътрешен враг
Висцерални (вътрешни) мазнини – разкрийте излишъците и ги стопете!
Те се натрупват около вътрешните органи и служат като амортисьор срещу удари и сътресения. Но когато тези мазнини са прекалено много, създават предразположеност към захарен диабет, атеросклероза, затлъстяване на сърцето и черния дроб и много други болести.
В идеалния случай висцералните мазнини трябва да съставляват 10–15% от резервните. Резултати от измервания свидетелстват, че, да, мазнините може и да са над нормата, но видимите подкожни отлагания не са чак толкова много. Значи основните запаси от мазнини в тялото са съсредоточени вътре в него.
Висцералните мазнини се натрупват най-често вследствие на силен стрес (при стрес се отделя кортизол, възпрепятстващ мастната обмяна) и когато се движим малко. Ако те са повече от 25%, здравето ни е в опасност! А колко са при вас? Да си отговорите по-точно, ще ви помогнат жироанализаторите (специални кантари, измерващи нивото на мазнини), с които са снабдени повечето фитнес клубове. Но можете да си направите и т. нар. воден тест в басейна. Легнете по гръб във водата, разперете ръце и разкрачете крака, вдишайте, задръжте дъха си и бройте.
► Не сте стигнали и до 30 и вече потъвате?! Значи имате по-малко от 13% мастна тъкан, която не е достатъчна. Поправете това положение!
 Стигнали сте до 30 или 40 при броенето и вече потъвате постепенно.Имате малко повече от 20% мазнини и това е нормално за жените.
 Преброили сте до 60, но още не сте започнали да потъвате. Мазнините в тялото ви са повече от 25% – от тях се налага да се спасявате!
Да преобразувате вътрешните мазнини във функционални, да доставите триглицериди в митохондриите на клетките, където те ще изгорят без следа, ще ви помогне аминокиселината L-карнитин (има я в месото, млякото, хранителните добавки) в съчетание с аеробна физическо натоварване: ходене, бягане, плуване, каране на велосипед.
 
Цветът има значение
Кафявите мазнини като средство за топене на излишни килограми
 
Изцяло кафява е мазнината в организма на новороденото, където играе роля на топлинна станция, а по съвместителство и на кръвотворен орган (в нея се намират огнища на кръвотворене със стволови клетки). Още на втория месец от живота на бебето тези огнища изчезват и мазнината постепенно става бяла на цвят и по-мека.
Днес учените търсят начини да принудят бялата мазнина, която е повече в човешкия организъм (кафява има само в горната част на гърба между плешките) да се превърне в кафява. Защо ли? Защото в клетките на кафявата триглицеридите не се пазят до използването им, а изгарят активно без следа. Освен това към клетките на кафявата мазнина водят много повече капиляри, тъй като за нейното изгаряне трябва много кислород. И още, те са в състояние да се трансформират до… мускулни влакна – процес, който се управлява от специфични протеини.
Ако учените успеят да накарат бялата мазнина да се превърне в кафява, тогава проблемът със затлъстяването ще бъде окончателно решен!