КЛИМАКТЕРИУМЪТ

Д-р Януш Хъртарски:
„Климактериумът не е болест“
 
Въпросите, които си задава всяка жена, навършила 40 години

 

 

интервю на Анастасия ЯНКОВА

 
 
март, 2008 г.

 
 
 
Отговори потърсихме от д-р Януш Хъртарски, акушер-гинеколог в Първа АГ болница „Св. София“ – София, с 38-годишен професионален стаж и опит.
 
– Какво представлява менопаузата?
– Преведено буквално от гръцки, menos pausos означава прекъсване/спиране на месечния цикъл. Но ще уточня, че тя е фаза от един по-дълъг период от живота на жената, който се нарича климактериум. Климактериумът се състои от 3 фази: предменопауза, когато се понижава яйчниковата активност; менопауза – момента от последното маточно кървене, след което в продължение на 1 година не настъпва менструация; и постменопауза – фазата, през която постепенно настъпва пълно преустановяване на функцията на яйчниците.
 
– На каква възраст жената може да очаква началото на климактериума и колко време продължава този период?
– Най-често това се случва след навършване на 40 години. Но процесът е строго индивидуален – възможно е менопаузата да настъпи и на 30-годишна възраст. Мензисът може да спре преждевременно вследствие на хирургическа намеса (като отстраняване на матката например), както и от провеждане на химиотерапия и лъчелечение. Средностатистически продължителността на предменопаузата е от 4 до 10 години. За средна възраст на настъпване на менопаузата се приема възрастта, при която менструацията спира окончателно при около 50% от жените. Най-често това се случва през периода между 50-ата и 51-вата година. Продължителността на постменопаузата е 6–8 години. Най-общо казано, целият период на климактериума обхваща интервала от 40-ата до 60-ата година на жената. В България в момента в такъв преход се намират над 1 200 000 жени.
 
– По какво една жена може да разбере, че влиза в климактериум?
– При всяка жена преходът към менопаузата протича по различен начин, но най-общо симптомите, по които тя може да познае, че навлиза в този период, са нередовна менструация, горещи вълни, учестяване на пулса, промени в кръвното налягане (най-често се повишава), чести промени в настроението, лесна раздразнителност и изнервеност и неспокоен сън. Най-ярките прояви на тези симптоми се случват в периода между 45- и 55-годишна възраст. Климактеричният преход започва с прогестеронов дефицит, следван от намаляване на нивото на естрогените. Само при 20–25% от жените климактериумът протича безсимптомно.
 
– Сигурна съм, че на това място доста жени ще възкликнат, че изпитват всичките или от някои от гореописаните симптоми! Как да разберат те, че въпросните симптоми сигнализират за началото на критическата възраст, а не са поледици от стрес например?
– Ако тези симптоми се наблюдават след навършването на 40 години, е препоръчително жената да посети гинеколог, а не да се измъчва от съмнения и предположения. Специалистът ще й зададе въпроси, с помощта на които ще разбере дали тя навлиза в климактериум. Рядко се налага да се извършват лабораторни изследвания за потвърждаване на този факт, установяването на симптомите е напълно достатъчно. В някои случаи обаче е важно да се изключат и други проблеми. Дисфункционалните маточни кръвотечения са емблематични за предменопаузата. Постменопаузата е фазата на естрогенен дефицит и е съпътствана от различни невровегетативни и невропсихологични симптоми. За предменопаузата са характерни топлите вълни, изпотяването, главоболието и др., които засягат около 80% от жените и продължават повече от година. А за постменопаузата са характерни депресията, раздразнителността, трудната концентрация и безпокойството, но те се срещат само при около 20% от случаите и са доминираща причина за търсене на лекарска помощ. За тази фаза са характерни още вагиналната симптоматика (сухота на влагалището, цистити), кожните промени (кожната дебелина намалява с 1%, а колагенното й съдържание – с 2%), остеопорозата и сърдечносъдови заболявания.
 
– След като се постави диагнозата „критическа“ възраст, трябва ли жената да провежда лечение и да си направи някакви изследвания?
– Климактериумът не е заболяване, а само период, свързан с някои хормонални промени в женския организъм, които имат различни прояви и тежест. Лечението е фокусирано върху облекчаване на симптомите и върху предотвратяване и намаляване на хроничните промени, които се появяват по време и след този период. В тази връзка още по време на предменопаузата гинекологът може да назначи 6-месечно монохормонално гестагенно лечение, след което се извършва нов преглед и се преценяват резултатите и необходимостта от продължаване на профилактиката. Възможно е да се провежда и комбинирано естрогестагенно лечение. Във връзка с настъпващите хормонални промени в организма на жената след 40-годишна възраст е препоръчително и много важно да се направи изследване на костната плътност, както и електрокардиограма и консултация с кардиолог.
 
– Нека поговорим за остеопорозата…
– Тя е една от най-ярките прояви на климактериума и се характеризира най-общо с намаляване на костната здравина и повишен риск от фрактури (счупвания). За съжаление жените са в по-неблагоприятно биологично положение от мъжете. След 60–65-годишна възраст остеопороза се наблюдава при почти 80% от жените срещу само 20% от мъжете. Най-чести са фрактурите на гръбначния стълб, бедрената шийка и дисталната част на предмишницата. Затова жената трябва поне 1 път годишно да изследва костната си плътност и след това да се консултира със специалист, който ще прецени рисковете и ще й назначи правилното лечение. Балансираното хранене, спирането на цигарите, редовните физически упражнения и разходките на чист въздух също са отлични мерки за намаляване на рисковете не само от остеопороза, но и от сърдечносъдовите заболявания.
 
– Какви промени настъпват с месечния цикъл до окончателното му спиране?
– По принцип с навлизането в менопаузата интензивността на месечното кървене намалява до постепенното му спиране във фазата на менопаузата. Този период може да продължи до 10 години. Ако кървенето е по-обилно, трябва да се направи консултация с гинеколог и чрез изследване, т.нар. кюртаж, да се установи каква е причината – дали хормонална, или друга, която може да е и злокачествена.
 
– Защо при някои жени предменструалният синдром става още по-тежък за понасяне по време на климактериума?
– Този синдром се задълбочава обикновено при жени, които са се оплаквали от него и преди климактериума. Но е по-вероятно с отпадането на функцията на яйчниците неговите прояви да намаляват или да изчезнат.
 
– Има ли връзка настъпването на менопаузата с броя на ражданията и с възрастта, на която една жена е родила?
– По принцип не е правена такава статистика, но обикновено при жени, които не са раждали, менопаузата може да настъпи малко по-рано.
 
– Някои жени се оплакват, че в периода на климактериум изпитват болки по време на секс. Какво може да се направи?
– Да, това е реален проблем, който се дължи на намаляването на нивото на естрогени, което води и до сухота на влагалището. Дискомфорт може да се получи не само по време на секс. Обикновено от този проблем се оплакват жени, което не провеждат хормонозаместителна терапия. За облекчаване на сухотата на влагалището и дискомфорта при полов акт специалист може да предпише специални кремове и овлажнители. Запазването на нормалната сексуална активност също може да намали тези оплаквания.
 
– Ако жената е приемала контрацептиви повече от 20 години, трябва ли да ги спре при навлизането си в климактериума?
– Да, след 40-годишна възраст те трябва да се спрат, независимо колко време ги е приемала жената. По време на менопаузата жените не бива да пият контрацептиви. Вероятността да забременеят през периода преди менопаузата е много малка, а по време на самата менопауза – почти нулева.
 
– Ако жената е имала кисти или миоми през годините преди менопаузата, трябва ли сега те да се отстранят?
– По принцип, когато има установени кисти или миоми преди 40-годишна възраст, тяхното развитие трябва редовно да се наблюдава. По време на климактериума се налага даже те да се следят още по-внимателно, тъй като във връзка с хормоналните промени в организма могат да изчезнат, но може да се наложи и оперативното им отстраняване.
 
– Какво представлява хормонозаместителната терапия (ХЗТ) и задължителна ли е тя?
– Самото й наименование я обяснява – това е терапия, при която се заместват естествено произвежданите хормони, чието количество постепенно намалява в организма на тази възраст. Промените в хормоналните нива настъпват независимо от това, дали жената ги усеща, или не. И се изразяват в промени на сърдечносъдовата дейност, на съединителната тъкан, на количеството синтезиран колаген и на плътността на костите. ХЗТ е сериозно постижение на съвременната медицина и смятам, че всяка развита страна трябва да й обърне внимание в стратегията си за здравеопазване. В основата на терапията стои хормонът естроген, но се заместват и малки количества прогестерон.Терапията е подходяща за всяка жена, която няма сърдечносъдови или мамологични проблеми. Някои дами преживяват по-трудно менопаузата от други, но благодарение на ХЗТ постменопаузата настъпва по-неусетно. ХЗТ може да се приложи още в първата фаза на климактериума или когато започнат първите оплаквания. Жените, които я провеждат, пак стигат до менопауза, но по-леко и по-спокойно.
 
– Може ли да се забави настъпването на менопаузата?
– Тя е естествен процес, свързан и с наследствени фактори. Но тютюнопушенето, алкохолът, стресът и напрежението са фактори, които могат да повлияят до известна степен за преждевременното й настъпване. Балансираният режим на хранене, физическите упражнения и диетите също оказват известно влияние, само че ползотворно. Със започването на ХЗТ се постига и забавяне на менопаузата. Някои дами, които са я изпробвали, споделят, че тя влияе положително и върху външния им вид – кожата им се запазва по-дълго време гладка и еластична например.
 
– Какви са рисковете от рак на гърдата по време на климактериума?
– По-големи са те след навършване на 40-годишна възраст, което има връзка с промяната на хормоналното равновесие в организма. Препоръчително е жената да ходи на мамолог поне 2 пъти годишно през този период. Ако жената е на ХЗТ, е още по-наложително, дори, бих казал, задължително, тъй като приемът на тези хормони е вид външна намеса в хормоналния статус на организма.
 
– Какво се случва в организма на жената, когато премине и през последната фаза на климактериума – постменопаузата?
– След окончателното спиране на месечния цикъл всички неприятни симптоми постепенно отшумяват и изчезват, а хормоналният дисбаланс се нормализира. Искам да посъветвам жените още при първите неприятни симптоми да се обърнат към гинеколог, защото днес медицината може да им помогне да се справят с тези период от живота си много по-леко. Преодоляването на синдрома на естрогенов дефицит през климактериума има доказан профилактичен и терапевтичен ефект. Рязко се подобряват качеството и продължителността на живот на жените. Освен това се работи по въпроса за разширяване на приложението на ХЗТ, тъй като тази профилактика води до намаляване на разходите за други значими заболявания, като сърдечносъдовите, мозъчносъдовите, остеопорозата и др.
 
 
ХЗТ във факти
– Основите на ХЗТ са положени още през 30-те години на миналия век, а търговски достъпните препарати започват да се използват след 50-те години, като употребата им нараства ежегодно. В началото на новото хилядолетие в САЩ около 30% от жените в климактериум приемат ХЗТ, в Европа – 20–25%. Положението в България е доста по-различно, тъй като на практика възможностите на ХЗТ не са били познати и съответно делът на жените, които се възползват от това лечение, е едва 3%.
– Най-новите проучвания сочат, че терапията повлиява положително невропсихическите смущения, подобрява настроението, активизира процесите на образуване на колаген и еластин в кожата и запазва по-дълго нормалната кожна дебелина. Едногодишната профилактика с естрогени води до нарастване на костната минерална плътност с 1,5%, а 3-годишната – с цели 3,5%. Положителният ефект на естрогените се наблюдава и при жени над 65-годишна възраст, като това е сериозен аргумент за назначаване на подобна терапия и при по-възрастни жени, които никога не са приемали подобни препарати.
– Многобройните проучвания показват, че рискът от атеросклеротични изменения, коронарни заболявания и миокарден инфаркт при жените, приемащи ХЗТ, намалява с 50%, а рискът от мозъчносъдови заболявания намалява с 20%.
– Болестта на Алцхаймер и свързаната с нея деменция се срещат по-рядко при жени, провеждащи ХЗТ.
– ХЗТ има благоприятно въздействие върху липидния метаболизъм, хемостазата, инсулиновия и въглехидратния метаболизъм, както и върху кръвното налягане.
 
 
Българската асоциация по менопауза и андропауза (БАМА)
е създадена (едва!) на 12 октомври 1996 г. Тя е доброволна, неправителствена организация, в която членуват над 350 лекари специалисти от цялата страна. Основната й цел е да популяризира и разширява познанията и интересите на обществото към климактеричната медицина, която в България е в зората на своето развитие. За постигане на тази задача БАМА провежда образователна програма чрез медиите, научнопопулярни публикации, издава специализиран бюлетин, организира курсове за лекари, на които се представят съвременните знания и постижения в тази област. Цялата тази информация можете да откриете на интернет адрес http://www.climacterium.com/bama/.
Една от най-важните цели на БАМА е да разширява приложението на хормонозаместителната терапия. Тя е свързана с намаляване на честотата на редица социално значими болести и техните последствия и води до значително подобряване на здравето, качеството и продължителността на живот. БАМА си партнира активно с Министерството на здравеопазването, като усилията й са насочени към изработване на нормативна база за национална здравна стратегия в областта на менопаузата, както и за увеличаване на възможностите за реимбурсиране на средствата за хормонозаместителна терапия.