Книга втора от трилогията на Кристин Кашор

 Делсианска елегия

Отклоних очи и пламъкът ти в миг угасна.

Остана сива пепел, мъртъв прахоляк.

Уви! Светликът ти изтля.

С искрата на живеца си ще пазя твоя гняв и моя.

С искрата на живеца си ще пазя твоята и мойта мъка

по напусто пропиления живот.

Файър е последният човек-чудовище. Родена е с коса като жив огън и дарбата да разчита и манипулира съзнанието на хора и животни. Чудовищната й красота е способна да подлуди всеки. Но Файър не иска нищо от това, не иска да има нищо общо и с наследството на баща си – Кансръл, кралският съветник, оставил земите и народа на Делс в хаос и разруха. Затова тя е избрала да живее в отдалечено имение на север, на безопасно разстояние от хорските погледи и агресия.

Но в Делс настъпват все по-смутни времена. Младият крал Наш се опитва да въдвори мир, докато въстанали лордове събират армиите си, за да го свалят от трона. Из кралството са плъзнали шпиони и спокойните планини, сред които е домът на Файър, не правят изключение. След като я пронизва стрелата на непознат, спотайващ се в горите ù, тя разбира, че уединението ù не може да продължава вечно. А и в стрелеца има нещо странно – съзнанието му е обвито в непроницаема мъгла и дори чудовищните способности на Файър не могат да пробият обвивката. Под повърхността на политическите игри и надпреварата за власт се крие тайна… И помощта на Файър е необходима, за да се стигне до истината.

Огненото момиче приема предложението на краля да стане негов съюзник и брат му, военачалникът Бриган, отвежда Файър в столицата. Подготвя се преврат срещу несигурния владетел и единствената възможност е война. Но дарбата на Файър може да реши изхода ù. Стига да преодолее миналото, недоверието към себе си и околните и най-вече страха, който сковава сърцето ù – че ще се превърне в чудовище като баща си…

„Огнена” придружава вдъхновяващата „Даровита“ в трилогията на Кристин Кашор, издавана от „Емас“. С излизането си през 2009 г. влиза директно в бестселър-листата на „Ню Йорк Таймс“ и печели за авторката още куп награди. „Пъблишърс уикли“ и Американската библиотечна асоциация я определят за едно от най-добрите младежки заглавия на годината.

Кристин Кашор

 Ако още не сте имали възможността да се запознаете с творбите на Кашор, направете го. Харесва ми този по-сдържан, интелигентен и лишен от мелодрама подход към юношеските романи, да не говорим за страхотните героини на авторката. Тези, които са харесали „Даровита“, ще харесат „Огнена“ дори повече. 

Габриела Кожухарова, „Аз чета“

Изкусните дворцови интриги и дори ужасите на войната са средства за тоталното потапяне в образа на Файър, в нейното изживяване на осакатяваща болка, вина, страх, мъка и дори още по-опустошаващото крехко зараждане на доверие, приятелство и любов.

„Къркъс ривю“

Спиращ дъха… Кашор е писателка с рядката дарба да даде на един фентъзи-роман истинска дълбочина.

„Лос Анджелис таймс“