„КОЗМЕТИЧНАТА“ СОДА

СнимкаJONATHAN VASATA/123RF.COM
 
От векове хлебната сода, или по-известна днес като сода бикарбонат, се e използвала неизменно в кулинарията и домакинството. Но на малцина би им хрумнало, че тя може да се прилага с успех и за козметични цели. Хлебната сода е забележителен продукт, с помощта на който можете евтино, но ефективно да обгрижвате лицето, кожата на тялото и косата.
 
Соден пилинг
Просто добавете щипка сода в пяната или продукта за измиване на лицето, който използвате ежедневно. Можете да смесите двата продукта направо в шепата си. Разпенете и нанесете на лицето с нежни кръгови движения. Масажирайте кожата няколко минути, след което измийте лицето с хладка вода. Този щадящ пилинг продукт почиства перфектно отложилите се мъртви клетки и отваря порите. Най-подходящ е за чувствителните и склонни към раздразнения кожи, доколкото содата притежава омекотяващ и противовъзпалителен ефект.
Заличаване на пъпки
Измиването с топъл разтвор на сода подпомага завяхването на пъпките. Содата изсушава мазната кожа и облекчава възпаленията и раздразненията. Върху отделните по-големи пъпки можете също така да нанесете кашица от сода и топла вода и да изчакате няколко часа. Пъпките изчезват много бързо.
Маска за проблемна кожа
Смесете 2 с. л. брашно (пшеничено или овесено) или нишесте с 1 ч. л. сода. Разредете сместа с топла вода до образуването на кашица. Нанесете маската на почистено лице с кръгови деликатни движения. Оставете я да действа 10–15 мин. След това я отстранете с напоен в топла вода тампон. За да се радвате на видим и категоричен ефект, правете тази маска поне веднъж седмично.
Почистване на косата от излишната „химия“
Содата спасява косата от мазнините и остатъците от различни стилизиращи продукти – гелове, лакове и пр. Смесете шампоана, който използвате, със сода в съотношение 4:1 и измийте косата си както обикновено. След това ще я почувствате по-мека и лъскава. Тази смес с успех може да използвате и ако искате да запазите наситеността на цвета на боядисаната коса по-дълго.
По-бели зъби
Сложете щипка сода на четката си за зъби и чак тогава – паста за зъби. Така ще добавите повече абразив към продукта за измиване на зъбите и по-лесно ще отстраните жълтите петна по тях без риск да повредите зъбния емайл.
За да излекувате възпалените венци
смесете малко сода с малко вода до образуване на смес с гъстота на паста за зъби. След това намажете венците с пръсти и ги масажирайте с четката за зъби, като следвате посоката от горе на долу.
Без лош дъх
В резултат на жизнедеятелността на бактериите в устата се образуват киселини, които разрушават зъбния емайл и причиняват лош дъх. Тези киселини можете да неутрализирате, ако няколко пъти на ден се жабурите с разтвор на сода в топла вода (в съотношение 1 ч. л. сода в 1 чаша вода). Соденият разтвор помага също така да отстраните неприятната миризма от пот под мишниците или пък миризмата на спарени в обувките крака.
Отоците спадат
Содата подпомага елиминирането на излишната вода от организма и затова с успех можете да е прилагате за лечение на торбички под очите и подути клепачи. Разтворете 1 ч. л. сода в 1 чаша вода. Натопете памучни тампони в разтвора, леко ги отцедете и ги сложете върху очите за 10–15 мин.
Къпане с ползи
За да се отпуснете в приятна атмосфера след напрегнатия работен ден, не е задължително да похарчите много пари за скъпи соли и пяна за вана. Просто смесете 2 с. л. сода бикарбонат, 2 с. л. сол и по желание няколко капки каквото и да било етерично масло. Сместа съхранявайте в буркан и слагайте по 1 с. л. от нея във водата за вана. Този разтвор ще успокои нервната ви система, а кожата ви ще стане гладка и опъната. Ако редовно взимате такава вана, ще забележите и че целулитът ви е намалял.
Чисти четки и гъби
Ефективно ще ги почистите от остатъците козметика и мръсотия, напластили се по тях, с помощта на воден разтвор на сода. За разлика от сапунения той не оставя налепи по четките и гъбите, а власинките на четките не се слепват. Накиснете четката си за коса в концентриран разтвор на сода за 3–4 часа и след това я изплакнете под струя топла вода. Ще е като нова.