КОИ СА ИДЕАЛНИТЕ ПРОПОРЦИИ

Кои са идеалните пропорции 
 
юни, 2009 г. 
 
 
 
Снимка © Daniel Sroga – 123rf.com
 
Хубава фигура ли имате? Това зависи не само от количеството на килограмите ви, но и от пропорциите на тялото ви, от типа телосложение. Прости сметки ще ви помогнат да разберете кои точно параметри са еталонни точно за вас. Да посмятаме!
 
Знаете ли, че манекенските мерки 90/60/90 съвсем не са безусловен стандарт за красота? Тези пропорции са отлични за дамите с ръст около 175 см. Представете си как би изглеждала с тези мерки жена, която е по-ниска с 10–15 см (например Венера Милоска). Доста пълничка! А по-високите жени пък ще ни се струват направо кльощави. Така че отнасяйте се критично към тези три прословути цифри и ги съобразявайте със своя ръст и конструкция. Иначе ще изглежда, че тялото ви е събрано от идеални, но разнокалибрени и несъответстващи си детайли.
 
ЛИНИЯТА НА ХАРМОНИЯТА
Тя минава през талията. Колкото по-тънка е талията, толкова по-съблазнителни са женските форми.
Да се стремите към обиколка от 60 см, не е задължително. Еталонът е съотношението между обиколката на талията и обиколката на гърдите да е равно на 0,66.
Разплутата талия е явен признак за напълняване и водене на нездравословен начин на живот. Нейната обиколка не бива да надхвърля 80 см.
 
 
Как да решим „типовия“ проблем?
Известни са три типа телосложение: нормално, астенично (от гръцката дума „стенос“ – сила, и „а“ – отрицание) и стенично (обратното на астенично). Последните два типа са по-познати като конструкции с „тясна“ и с „широка“ кост. Измерете обиколката на китката си и ще разберете каква е вашата конструкция. При представителките на астеничния тип ще се получи цифра, по-малка от 17 см, а при тези със стенично телосложение – по-голяма от 19. Първите винаги ще изглеждат по-изящни и крехки от вторите, които даже и след изнурителна диета и тренировки няма да се сдобият с талия на оса и тегло на птичка.
Как да изчислите с оглед на типа идеалните именно за вас габарити? Пробвайте метода на Брок. За жени с ръст 165 см (и по-ниски) нормалното тегло се получава, като извадите от ръста си в см цифрата 100. При ръст от 166 до 175 см се изважда 105, а при ръст над 176 см – 110. Астениците спокойно могат да извадят от получения резултат 3–5 единици, а тяхната противоположност – смело да прибави още толкова. Нормостеничният тип е междинен тип. Неговите представители се отличават със стройна и пропорционална фигура. Провървяло им е значи!
 
По Рубенс
Привлекателни за мъжкото око могат да бъдат не само слабите жени. Женски магнетизъм притежават също и жените с по-пищни форми. Тайната не е в обиколките на талията и бедрата, а в тяхното съотношение. То трябва да е 0,7.
Рубенс и Уорхол са знаели тази тайна и са прославили жените с този тип красота. Коефициентът 0,7 характеризира жената, способна да роди здраво потомство, което означава, че тази жена е сексуално привлекателна за мъжете.
 
Окръжности и триъгълници
Още първобитните хора от епохата на палеолита са се опитвали да намерят универсална формула за фигурата! Женските тела, увековечени в статуетки, открити от онова време, ясно се вписват в окръжност, а спуснатите надолу ръце и нозете образуват 2 равнобедрени триъгълника. Пластичните хирурзи и до днес използват теорията за класическите пропорции на човешкото тяло, разработена от гениалния Леонардо да Винчи, за да създават безукорно правилни пропорции. Мъжката фигура напомня триъгълник, а женската прилича на китара или на пясъчен часовник (обиколките на гърдите и на бедрата са еднакви).
 
Съвършени ли сте?
ДА ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР НА ТОЗИ ВЪПРОС, Е ПО-ЛЕСНО, ОТКОЛКОТО ИЗГЛЕЖДА. УЧЕНИТЕ СА ИЗВЕЛИ ТОЧНИ ФОРМУЛИ, С ЧИЯТО ПОМОЩ МОЖЕТЕ ДА ГО ИЗЧИСЛИТЕ. И ТАКА:
 
Б – обиколка на бедрата, измерена под дупето    Р – обиколка на раменете
К – обиколка на коленете    Ш – обиколка на шията
Г – обиколка на гърдите      Т – обиколка на талията
 
Пропорционалността на фигурата (П) се определя така:
            Б
П =  _________
          (К + Р + Т)
Идеалните показатели за жените са 0,54–0,62.
Хармонично ли е телосложението ви, можете да изчислите и по друг начин: П = (дължината на крака : дължината на трупа) х 100%.
И още една формула: П = (Т : ръста) х 100%. Вие сте в норма, ако резултатът е 40–50%.
Искате да разберете колко сте изящни? Попълнете своите мерки в уравнението, с което се изчислява стройност:
       
       ( Г – Т) 
_______________ = 1 – 4
      ( 2К – Б)
Хората са склонни да се заблуждават, в това число и по отношение на своята физическа форма. Често те представят желаното за действително и не бързат да си купят карта за фитнес, макар и отдавна да е настъпило време да го направят. Измъчват се със строги диети, от които няма никаква полза.
 
 
 • така оценяват те теглото си           масата на тялото в действителност
 
Нашите звездни защитници
 
ШАКИРА, преди да направи кариера, е била комплексирана заради своя не толкова стегнат корем. След това демонстрира своите коронни движения с таза и се превърна в секссимвол. А може ли според вас да се изпълнява танц с корема, ако нямаш корем?!
 
 
 
ДЖЕНИФЪР ЛОПЕС се гордее с пищните си… да кажем, бедра. Според признанията на красавицата и успешна бизнес дама тя всеки ден прави упражнения за седалищните мускули, за да стават те все по-твърди и по-твърди.
 
 
СКАРЛЕТ ЙОХАНСОН е притежателка на изпъкващ според холивудските стандарти бюст трети размер. Но благодарение на своята нестандартност Скарлет стана №1 в списъка с най-секси жените в света. 
 
 
 
МИША БАРТЪН е с доста къси крака (в сравнение с торса й). Тази особеност на нейното телосложение не може да бъде поправена с физически упражнения. Но пък може чудесно да бъде маскирана с подходящите дрехи.