Коледен дух

„ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ“ ПРОВЕДЕ АКЦИЯ „КОЛЕДЕН ДУХ“ В СБАЛ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ

В Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София се проведе акция „Коледен дух“. Тя бе организирана в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“, като целта на събитието бе да се създаде празнично настроение сред болните деца, техните родители и служителите на лечебното заведение. За да зарадват малките пациенти,  в болницата бе създадена специална атмосфера чрез много украса и коледни шапки за целия персонал във всички болнични отделения.

На официалното откриване на събитието присъстваха д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание, проф. д-р Владимир Пилософ – председател на Българската педиатрична асоциация и проф. Радка Тинчева – началник на клиниката в СБАЛДБ.

Специален гост на събитието бе актьорът Христо Шопов. Той, колегите му от театър „Сириус“ и Енчо Данаилов-Бате Енчо се погрижиха за доброто настроение на малчуганите, като всички заедно украсиха Коледното дръвче. Накрая малките пациенти получиха и подаръци лично от Дядо Коледа.

Националната инициатива „Приказки без край” се реализира в България от месец ноември 2012 г. Чрез организирането на четене, музика, театър и разнообразни празненства децата се възстановят по-бързо.Този тип събития допринася и за засилване на емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.

До момента в Програмата са включени 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а от старта на инициативата в страната до сега аниматорите на „Приказки без край“ са допринесли за по-доброто емоционално състояние на близо 9000 хоспитализирани деца. Само в Специализираната болница за активно лечение по детски болести са реализирани близо 150 посещения и са обхванати над 1100 малки пациенти.

През тази година „Приказки без край“ се разви по 3 направления – разширяване на дейностите в работата с децата, подобряване на болничната среда и разширяване на партньорствата. В директната работа с децата бе включена фото арт терапия. Направени са  първите стъпки към подобряване на болничната среда. В рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“ бяха почистени, освежени и облагородени дворните пространства в 4 болници в София, Варна и Плевен. В педиатричната клиника на Александровска болница студенти и преподаватели от Националната художествена академия поставиха началото на изрисуването и освежаването на детските клиники с красиви рисунки по стените. През тази година към каузата на „Приказки без край“ бяха привлечени като партньори Национална мрежа за децата, Национална художествена академия и Киноцентър Бояна.  „Приказки без край“, освен във Фейсбук, вече има собствен профил и в социалната платформа Ятото, където може да се проследява актуална информация за инициативата.

„Постигнатите до момента резултати ни дават надежда, че един ден „Приказки без край“ ще срещне държавна подкрепа, ще е част от ежедневието на всички детски отделения в страната. Същевременно аниматорите да получават необходимата професионална подготовка. Те трябва да работят на трудов договор и да са част от екипите на педиатричните отделения. Подобна практика има в няколко държави. Резултатите показват, че чрез аниматорските програми не само се намалява стреса у децата, но дори се скъсява болничния престой“, каза проф. Пилософ.

Той допълни, че в Националната здравна стратегия 2020 е записано, че решаването на проблемите на детското и майчино здраве изисква здравната система да излезе от рамките на стандартните дейности по осигуряване на медицински услуги, като се адаптира към емоционалните потребности на пациентите. По този начин ще се развият т.нар. „хуманизирани“ медицински грижи и лечебни заведения, осигуряващи приятелска към децата и майките болнична среда и здравна система. „Приказки без край“ вече изпълнява тази стратегия! Именно този текст ме обнадеждава, че инициативата рано или късно ще се разпространи във всички детски клиники“, заключи проф. Пилософ.

„Педиатрията е моя лична кауза и мисия, която съм избрала преди повече от 20 години. Изключително много благодаря и подкрепям инициативата, защото съм убедена, че доброто емоционално състояние на децата е достатъчно, за да подпомогне даже и един тежък оздравителен процес. Смятам, че това са много добри решения за общото лечение на децата и всичко, което каза проф. Пилософ ние категорично ще го подкрепим. Имате моята лична подкрепа, подкрепата на Комисията по здравеопазването. В здравната стратегия сме си поставили много сериозни цели до 2020 г. за подобряване на показателите на детското здраве. Вярвам, че с нашите общи усилия всичко това ще се случи“, каза д-р Даниела Дариткова.

На присъстващите на празника в СБАЛДБ бе представено и анкетно проучване сред деца, участвали в програма „Приказки без край” и техните родители. То е проведено от агенция „Маркет Тест“ в периода март-октомври 2015 г. във всички болници, включени в „Приказки без край“ и обхваща 879 респондента. Данните сочат, че за близо 98 % от децата на възраст 8-16 г. програмата носи разнообразие и занимание с интересни неща по време на болничния им престой. Най-любимите занимания за повечето деца са рисуването (91,5 %) и оцветяването (89 %). Следващи по интерес са заниманията с гатанки и задачи (79,3 %) и моделиране с пластелин (75,6 %).

Родителската оценка по отношение на полезността на програмата за техните деца е с резултат 9.22 при скала от 1 до 10. Над 92% от родителите смятат, че „Приказки без край“ помага в много голяма степен да се разнообрази ежедневието на малките пациенти, а според близо 88% от тях Програмата допринася и за адаптацията на детето към болничната среда.

Родителите споделят, че подкрепят програмата и че биха искали тя да се провежда по-често и да бъде по-продължителна. Проучването за отражението на аниматорската програма върху малките пациенти и техните родители ще продължи да се провежда и в следващите месеци.

Организатори на националната инициатива са Глаксо Смит Клайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Медийни партньори са бТВ, Нова телевизия и Нет инфо.