КОЛКО ДЪЛГА ДА Е ПОЛАТА

Колко дълга да е полата
И въобще – пола или панталон?
от Албена УВАКОВА
май, 2011 г.
© maridav / 123rf.com
Сигурно сте си задавали този въпрос, когато ви се е налагало да се облечете за по-официална или делова ситуация. Успяващите жени са облечени в поли. Това са установили имиджмейкърите. Както и да го възприемате, фактът си е факт, отвъд и независимо от нашето съзнание. Колко дълга е деловата пола? Според бизнес етикета тя трябва
да покрива коленете
Някои справочници по протоколно облекло обаче повдигат дължината на полата до средата на коляното.
Американски икономист твърди, че борсовият индекс и дължините
на полите са взаимно свързани – когато първият се покачва, полите се скъсяват.
Но каквото и заиграване с последните модни тенденции да допуска деловият стил, то той винаги ги пречупва през иглените уши на консервативните си правила.
Забраните към бизнес дамата
са твърде много. Може би защото тя, колкото и елегантно и привлекателно да изглежда, в никакъв случай не трябва да предизвиква окото на наблюдателя с преднамерен сексапил. Напротив – женствеността є трябва да бъде „приглушена“, защото основната идея е да принуди партньорите си да се вслушат в нея и да я уважават. Затова и цветовете на деловите дрехи се запазват константна величина, колкото и освободен от собствените си окови да става напоследък деловият дрескод.
Класически във времето си остават синьото, черното,
кафявото, сивото, бежовото и слоновата кост през лятото.
Ако се колебаете какъв да е цветът, съобразете се със съветите на психолозите – според тях синият костюм (в приглушени нюанси на синьото) е най-подходящият за срещи и преговори. Задължително условие е той да бъде качествен и скъп и ще постъпите много мъдро, ако още в магазина го пробвате дали се мачка. Това е огромно неудобство и би ви създало много неприятности на работни срещи.
Абсолютно забранени са разголените рамене и дълбоките деколтета. Забравете за презрамките и винаги се съобразявайте дрехите да не са прекалено прилепнали
по тялото и бельото да не се отбелязва на тях.
Разделете се с прозрачните материи, с лъскавата коприна или всякакви видове дантели. С перата, пайетите, мънистата, панделките, кожите и ресните. Те са табу в деловия стил.
Същото важи и за
големите и ярки бижута и аксесоари
Твърде висящите обици или блузка на цветя биха отклонили вниманието в посока, уронваща авторитета ви на компетентна жена.
Новината е прискърбна и за любителките на така популярната у нас ноктопластика. Папагалският вид може и да привлича неудържимо мъжете,
но никога не внушава доверие.
Обувките трябва задължително да са кожени, а през лятото
запазете в тайна педикюра си
Допустими са само и единствено отворените пети. Задължително е и носенето на фини чорапогащи в телесен цвят, независимо дали навън е пустинна жега, или арктически студ.
При избора на чорапогащи се съобразете все пак с тоалета.
Ако той е прекалено тъмен, не е уместно да носите твърде светли и тънки чорапогащи, защото ще се създаде илюзията за разголени крака.
Избягвайте контрастите, избягвайте и ярките гами – само така ще създадете респектиращ имидж. Етикетът регламентира и
дължините на дрехите
Ръкавът на блузата се спуска до кокалчето на китката и приблизително половин сантиметър от него се подава под ръкава на сакото. Сакото не трябва да бъде тясно. За целта е необходимо в раменете да е с около 2,5 см по-широко.
Докъде се спуска идеалният панталон? Предният му ръб ляга свободно на обувките, а задният стига до токчетата, без да опира пода.
Но тази дреха не трябва да е преобладаваща част от деловия гардероб на съвременната жена. Нека не забравяме, че не е особено далечно времето, когато една жена в сако и панталон се е приемала зле от обществото.
Силата ни е в класическата права и не особено прилепнала пола. Не се увличайте обаче с дълбочината на цепките, без значение дали те са встрани, или отзад.
При толкова много забрани и консерватизъм коя е допирната точка между модата и деловия стил? Всяка епоха налага свой собствен актуален имидж, а и всяка жена може да събере сили и
да пофлиртува с правилата
През 80-те години на миналия век дори тийнейджърките бяха облечени в сака. И как иначе – тогава всички се бяха вдъхновили от филма „Работещо момиче“ с Мелани Грифит и Сигърни Уивър. Днес работещите момичета са в дънки и трико („Грозна като смъртта“, „Бурлеска“). Модата е доста различна, а бизнес етикетът, колкото и да е благосклонен към нея, си остава консервативен. Но много компании и фирми вече налагат като собствен кежуъл стила (тоест спортно елегантния), а не строго официалния. Сякаш човечеството се вслушало в мисълта на Марк Твен „Няма по-голяма вулгарност от прекалената изисканост“.