КОЛКО ТОЧНО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ

Колко точно вода трябва да пием
 
август, 2011 г.
 
Водата е източник на сили и здраве и наистина не трябва да я пренебрегваме. Но мненията за количеството, което трябва да изпиваме на ден, се разделят на две. Едната група диетолози твърди, че трябва да се консумират минимум по 2 л на ден, а представителите на другата са убедени, че организмът сам си знае мярката. Има и трета група, която смята, че излишъкът от течности в организма може да се окаже фатален за здравето.
 
© Pavalache Stelian | Dreamstime.com
 
Диетолозите са убедени, че пиенето на вода подпомага отслабването.
В това, че тя наистина ни е необходима, не бива да се съмняваме. Отдавна е признат фактът, че водата стимулира симпатиковата нервна система, която регулира метаболизма. Което означава, че се отразява благоприятно на здравето, пък и на фигурата. Но въпросът за количеството є е зависим от много фактори. Например ако целия ден прекарвате в офиса, където въздухът е пронизан от компютърни излъчвания и изсушен от климатика, не бива да се ограничавате в пиенето на вода.
Ако сте спортист, тогава сигурно лекарите няма да ви позволяват да пиете прекалено много вода по време на състезание. Ще ви посъветват да пиете толкова, колкото да утолите жаждата си.
Ако сте решили да се простите с излишното тегло, тогава специалистите настоятелно ще ви убедят, че трябва да пиете много, ама много вода…
Повечето хора страдат от
 
хронично обезводняване
Иранският лекар Фирейдон Батмангхелидж стигнал до извода, че повечето от нас изпитват обезводняване, което е прекият път към напълняване и даже към сдобиването с астма. Той написал няколко книги за значението на водата в живота на човека.
Докторът съветва да се пият по 8 чаши чиста вода на ден, което е около 2 л.
Другите течности, супи и плодови сокове например, не влизат в тази „сметка“. Кафето, чаят и газираните напитки той препоръчва въобще да бъдат зачеркнати от дневното ни меню.
В това, че водата никога не е в повече, е убедена и група германски учени. Вярно, за полезна те не смятат всяка, а само минералната вода и препоръчват да я консумираме по следния начин:  чаша вода половин час преди хранене, за да се подготви храносмилателният тракт за работа и да не преяждаме  чаша вода 2 часа след ядене.
 
За кого е вредна
Вода съдържат и много хранителни продукти – особено плодовете и зеленчуците.
Една доста многобройна част от научното общество смята, че трябва да се пие толкова вода, колкото на организма му се иска – тоест средно по около 1,5 до 3 л на денонощие. При това под „вода“ тези учени разбират също чайове, сокове, супи и други водни храни.
Но тази норма все пак се отнася за здравите хора. Сляпото следване на такъв един съвет може да се окаже фатално за страдащите от сърдечна и/или бъбречна недостатъчност. Лекарите предупреждават, че заради лошото кръвоснабдяване на бъбреците намалява и количеството течност, която се отвежда по естествен път чрез тях.
Не бива да се увличате в пиенето на вода и по простата причина, че излишното тегло е свързано и със задържане на излишни течности в организма.
Ето и още няколко „нюанса“ на това мнение.
 Излишъкът от вода води до трудности при дишане. Понякога течността може да се задържи в областта на белите дробове, като последица от това е тяхното отичане. Такова едно усложнение е опасно за живота.
 Колкото по-малко ядем, толкова повече вода „иска“ нашият организъм. Част от нея ние получаваме с храната. И ако последната не достига, количеството трябва да бъде запълнено с… вода.
 Повече от половин литър вода наведнъж можете да изпиете само след големи физически натоварвания или при стомашно-бъбречни разстройства.
 
Количеството зависи от…
Делът на водата в организма на един възрастен човек е от 60 до 70%. Дори и малки промени водят до сгъстяване на кръвта и до влошаване на топлинната регулация. Желязното правило: през деня е добре да пиете разпределено между 1,5 до 2,5 литра вода. Ако спортувате по-активно, ще губите до 1 литър течност за час! Това количество трябва да си го възвърнете по време или след тренировката.
 
С подходяща температура
Леко изстудената (докъм 7 °С) вода помага на тялото да се изпоти при летните жеги и съответно да се охлади. При този процес се хаби и енергия – което е много добра новина за онези, които искат да отслабнат. По-внимателни трябва да бъдете с много студените напитки, защото те често провокират стомашни проблеми.
 
Изворът на напитки
Това, какво точно да пиете, зависи от две неща – дали спортувате и дали искате да отслабнете. По-активните спортисти се нуждаят и от въглехидрати по време на тренировка. Те могат да бъдат набавени от плодовите сокове. Тъй като готовите плодови сокове са доста подсладени допълнително, е препоръчително да се пият само прясно изцедени и миксирани с вода в отношение 1:3.
Изотоничните напитки или протеиновите шейкове са разработени за спортистите, които тренират много усилено (за постижения!). Който обаче иска едновременно с това да редуцира и теглото си, трябва да се откаже от тях по причина, че вътре в тези напитки се съдържат хранителни вещества, от които се пълнее. Отслабващите по-добре да пият чиста вода. Не ви е вкусна? Сложете парче пресен лимон в чашата или парче корен от джинджифил. И един хитър съвет за след спортуване – безалкохолната бира освежава, успокоява и съдържа витамини и минерални вещества в огромно количество.
 
Проверка на водното домакинство
Ако изпитвате жажда, значи организмът ви е стигнал до краен предел на обезводняване и това е неговият алармен сигнал да му дадете вода! Други знаци за обезводняване са тъмножълтата урина и чувството на сухота в устата и очите. За да тествате какви са нуждите ви от течности след тренировката, качете се на кантара: теглото преди тренировката минус теглото след тренировката ще ви даде количеството вода, която трябва да набавите на организма веднага.
 

Попълване на резервите
Започнете да спортувате добре хидратирани. Ако вечер след работа се отбивате във фитнес залата, е добре по пътя към нея и когато сте в самата зала да си пийвате по малко вода. Ако правите джогинг навън, можете нормално да издържите около 45 минути, без да пиете вода. Ако бягате повече от посоченото време, вземете си и шише вода с вас. Важното е след спорт веднага да запълните загубите от течности в организма.