КОМПЮТЪРНИ МАНИАЦИ

Компютърни маниаци
 
Малките прекарват голяма част от времето си пред компютърния монитор. И докато едни родители поощряват интереса на децата си към електрониката, други се притесняват от вредното й въздействие.
 
юли, 2007 г.
 
 
 
 
Опасенията им са основателни – компютрите, освен че застрашават зрението и стойката на малчугана, предразполагат и към развиване на психическа зависимост и са виновни за агресивното и нервно поведение на малките компютърни маниаци. 
 
Натоварване на зрението
Ако детето продължително се заседява пред компютъра (не отмества поглед от него с часове), зрителната преумора може да доведе до трайно намаляване на остротата на зрението. Затова се налага компютърните увлечения на децата да бъдат строго нормирани и контролирани по време.
В процеса на работа с компютъра на малчовците им се налага да решават постепенно усложняващи се пространствени и логически задачи. За това е необходимо да имат достатъчно развито абстрактно мислене и способности за съпоставяне. Което също провокира силно умствено и зрително напрежение.
Местейки периодично поглед от екрана към клавиатурата, детето постоянно „пренастройва“ акомодационната система на очите си. Това натоварване на очите е доста по-различно от напрягането на очите по време на четене или гледането на телевизия.
 
Какво да направиш?
►Елементарна профилактика На всеки час пред монитора изисквай от детето си да прави 10–15 минути почивка, по време на която да изпълнява и специална гимнастика за очи. Децата от 5- до 7-годишна възраст могат да прекарват пред монитора не повече от 15–20 минути на ден, а 9–10-годишните имат право на цял астрономически час дневно.
►Обърни внимание на техническите характеристики на монитора. От качеството на монитора зависи степента на натоварване на зрението на твоето дете.
 
Толкова малки и вече нервни
Заниманията с компютърните игри изискват бързи реакции, които пораждат силно нервно напрежение. И водят до умора. Работейки на компютър, детето изпитва своеобразен емоционален стрес. Споровете за това, вреден или полезен е компютърът за развитието на детето, не стихват. Мнозина изследователи научно обосновават, че компютърът помага за интелектуалното развитие на детето. Той подпомага подобряването на концентрацията на вниманието и развива въображението. 
Отявлените противници на ранното приобщаване на детето към компютъра също имат своите убедителни доводи. Резултатите от научни изследвания на английски психолози са категорични: до 10-годишна възраст детето не бива да се приближава до компютър. Пристрастяването на деца под 9–10-годишна възраст даже и към обучаващи компютърни игри може да забави тяхното развитие, да потисне интереса им към обикновените детски игри и към общуването им с връстници.
 
„За“ или „против“
Истината, както винаги, е по средата. Психолозите препоръчват да отчиташ всички положителни и отрицателни страни на въздействието на компютъра върху здравето на детето си и да се ръководиш от чувството за мярка и здрав смисъл.
 
 
Гимнастика за очи
 
►Кръгови движения с отворени очи – по 3–4 пъти във всяка посока.
Затвори очи, закрий ги с длани и релаксирай в продължение на 2–3 минути.
►С пръсти „опиши“ дъгата на веждите в посока от носа към слепоочията.
►Повтори движението 15 пъти.
►Зад ушите, върху изпъкналата кост, се намира много чувствителна точка.
Открий я и я притискай с възглавничките на пръстите в продължение на 15–20 секунди.