Консервиране на лицето

Консервиране на лицето
По-млада или по-стара от вас е вашата кожа?
 © Daniel Sroga – 123rf.com
За бодигардове на младостта и красотата можете да изберете не само най-новите козметични процедури и инжекции, но и най-обикновени позабравени средства.
Случвало ли ви се е, когато подреждате стари вещи, да попаднете на своя снимка отпреди десет години? Някой ви е снимал на вилата – негримирана, рошава и абсолютно щастлива. Щом погледнете снимката, веднага разбирате, че през изминалите години с вашата кожа са се случили много и не съвсем приятни промени…
Пластичните хирурзи ни успокояват, че науката не стои на едно място и последните постижения на медицината са в състояние да сътворят истински чудеса за съхраняване на младостта на кожата. Но колко струват все пак тези научни постижения? И готови ли сме да легнем под ножа само и само да изглеждаме по-млади?
Има ли все пак ефективни и достъпни като цена средства и методи за поддържане на красотата, които жените могат да използват вкъщи? За щастие – да. Тези средства няма да навредят нито на кожата, нито на бюджета ви. Но преди да пристъпите към подмладяващите процедури в домашни условия, попълнете теста, който ви предлагаме, за да определите биологичната възраст на вашата кожа.
 
 
 
ТЕСТ
Каква е истинската възраст на вашата кожа?
 
1. Опъната или отпусната е кожата на бузите ви (и може би на челото ви)?
А. Опъната.
Б. Малко е увиснала.
В. Категорично е увиснала. Виждам ясно оформени назолабиални бръчки (около устните и носа).
 
2. Имате ли торбички под очите?
А. Не.
Б. Имам, но не много големи.
В. Имам. Забелязват се отдалеч.
 
3. Подпухнали ли са горните ви клепачи?
А. Не.
Б. Не много.
В. Да, няма съмнение.
 
4. Виждате ли бръчки на бузите и на челото си?
А. Не.
Б. Да, не много големи и не много дълбоки.
В. Да, достатъчно много.
 
5. Виждате ли дълбоки бръчки на бузите си?
А. Не.
Б. Да, няколко.
В. Да, много.
 
6. Виждате ли мимически бръчки, които започват от двете страни на носа и се простират към ъглите на устните?
А. Не.
Б. Да, но те са едва забележими.
В. Да, виждат се много добре.
 
7. Виждате ли дребни бръчки във външните краища на очите?
А. Не.
Б. Да, но са едва забележими.
В. Да, виждат се много добре.
 
8. Виждате ли бръчки под очите?
А. Не.
Б. Да, но са едва забележими.
В. Да, много ясно се виждат.
 
9. Виждате ли хоризонтални бръчки на челото си или вертикални между веждите?
А. Не.
Б. Да, но са тънки и не са много дълбоки.
В. Да, дълбоки и отчетливи са.
 
10. Виждате ли вертикални бръчки над горната си устна?
А. Не.
Б. Да, няколко.
В. Да, много.
 
11. Забелязвате ли с просто око напречни бръчки по устните?
А. Не.
Б. Да, но не са много.
В. Да, много са.
 
12. Имате ли малки червени точки или други зачервявания по бузите или на челото?
А. Не.
Б. Да, има малко такива точки.
В. Да, виждам много такива точки и червени петна.
 
13. Има ли на бузите ви и на челото ви липоми (малки мастни образувания), които изчезват след много дълъг период от време?
А. Не.
Б. Да.
……………………………………………………………
Определете възрастта на вашата кожа
За да определите биологичната възраст на кожата си, заградете числата, които съответстват на избрания от вас отговор. Съберете оградените цифри.
 
РЕЗУЛТАТ: обща сума, събрана от точките …… + 27 = …… (биологичната възраст на вашата кожа)
 
Ако тестът е показал, че вашата кожа е по-възрастна от вас, не се отчайвайте. Просто си представете колко забележим ще е резултатът, когато започнете да прилагате подмладяващите процедури.
Ако ли пък вашата кожа се е оказала по-млада от вас самите, това е чудесно! Тогава нашите съвети ще ви помогнат да я поддържате в добро състояние в продължение на много години.
Несправедливо, но факт: колкото по-малко сте се занимавали до този момент с вашата кожа, толкова по-видими ще се промените, когато се върнете към този тест след неколкомесечно приложение на нашите козметични съвети.
 
 
СТЪПКА 1
Пазете кожата от слънцето
ЗАЩО?
Всички знаем, че постоянно изложената на слънце кожа остарява по-бързо. Искате да се убедите в това със собствените си очи? Тогава просто сравнете кожата от горната и долната част на ръката. Там, където кожата е била изложена много по-малко на въздействието на преките слънчеви лъчи, тя изглежда значително по-нежна и свежа.
Печален е фактът, че след навършване на 40-годишна възраст въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата става все по-видимо. След отпуска, прекарана на плажа, по лицето си ще забележите не само загар, но и малки бръчки и пигментни петна.
 
С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕТЕ
С редовна употреба на кремове с SPF фактор. Дори и през зимата, когато този фактор на защита е достатъчно да е 15. През лятото и особено когато сте на почивка на море или в планината, тази цифра трябва да е много по-висока – до 50 единици за много светла и чувствителна кожа (вж. таблицата на стр. 24, разработена от експерти на Eucerin). Освен това би било много добре слънцезащитният ви крем да съдържа допълнително и витамините А, Е и С, които усилват защитното му въздействие.
И, естествено, трябва да бъдете внимателни, когато излизате на слънце. По време на почивка не стойте на плажа в интервала между 11.00 и 16.00 ч. Тогава слънцето е много силно. А ако ви се налага да излезете по това време на улицата, задължително носете шапка с широка периферия и слънчеви очила.
 
С НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДИ
Ако по-рано не сте спазвали особено ревностно правилата за слънцезащита, описани по-горе, само след половин година ще забележите сериозни промени: кожата ви ще стане видимо по-свежа и гладка. Най-важното е да превърнете защитата на кожата от слънцето в навик (като ежедневното взимане на душ например).
Чувствителност на кожата към слънцето 
SPF, умножен по времетраенето на естествената защита на кожата = максималната продължителност на излагане на слънце
СТЪПКА 2
Изглаждане на бръчките с ретинол
 
ЗАЩО?
Вече повече от 20 години учените се опитват да изяснят как витамин А и неговите производни въздействат на кожата. Днес никой не се съмнява, че в природата не съществува по-ефективно, стимулиращо регенерацията на клетките вещество. Жени, които използват крем с високо съдържание на витамин А, твърдят, че бръчките им видимо се опъват след 6-месечна употреба на продукта. Ако не вярвате на тях, нищо не ви пречи да опитате върху собствената си кожа. 
 
С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Най-неприятните странични ефекти, които може да даде ретинолът, са лющенето и зачервяването на кожата. Последните научни изследвания обаче доказват, че тези реакции изчезват безследно след определено време. Ако средството с ретинол провокира алергия, тогава пробвайте препарат с по-ниско съдържание на ретинол. Когато кожата привикне към него, можете отново да минете на по-концентриран крем. Може да изпробвате и друг начин: нанасяйте крем с ретинол само за през нощта (слънцето усилва неговото въздействие).
 
С НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДИ
Ще забележите промените още след 6–8 седмици употреба на концентриран крем. Ако концентрацията на ретинол в крема е по-слаба, ефектът ще се появи след 10–12 седмици. Впрочем можете да опитате сами да си забъркате „еликсир на младостта“. Купете от аптеката течен витамин А и добавете 1 капка от него в кутията с любимия си нощен крем. За да не се развали витамин А, задължително съхранявайте крема в хладилника.
 
СТЪПКА 3
Не забравяйте за антиоксидантите
ЗАЩО?
Антиоксидантите неутрализират свободните радикали – молекули, които провокират увреждането на кожните клетки и съответно преждевременното стареене на кожата. Антиоксидантите усилват имунитета и защитават кожата от въздействието на околната среда – замърсен въздух, цигарен дим и др. Учените все още спорят дали антиоксидантите могат да помогнат на вече увредена от свободните радикали кожа. Но са единодушни за едно – те са незаменими като профилактично средство.
 
С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Някои храни, като гроздето, спанака и боровинките, безусловно съдържат голямо количество антиоксиданти, но за съжаление даже консумацията на огромно количество от тях е невъзможно да покрие нуждите на нашия организъм от тези „бодигардове“ на кожата. Затова дерматолозите съветват не само да консумирате храни, богати на антиоксиданти, но и да „храните“ кожата отвън с кремове, които ги съдържат. Избирайте средства, в чийто състав присъстват екстракт от зелен чай или нар, витамините С и Е и коензимът Q10.
 
С НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДИ
За да се радвате на по-видим ефект, трябва да сте упорити поне половин година. През това време общият тонус на кожата ви значително ще се подобри – ще се появи здравословен блясък, а малките бръчки ще станат по-малко забележими. Възможно е да забележите даже, че вашата кожа започва да сияе след първото нанасяне на средството; знайте, че работата тук не е в антиоксидантите (те въздействат постепенно), а в добрите овлажняващи компоненти.
 
Свободните радикали
са изключително нестабилни частици. На химическо ниво те представляват отломки от молекули, носещи отрицателен електрически заряд. Свободните радикали се стремят да неутрализират заряда си. В клетката те се сблъскват с други молекули, като или приемат техния положителен заряд, или им прехвърлят своя отрицателен. Този процес е познат като окисляване. Твърди се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се окисляват около 10 хиляди свободни радикала.
Окислителните процеси крият потенциални опасности за здравето и красотата, защото:  
окисленият холестерол по-лесно прониква в стените на артериите и ги втвърдява  
окислената ДНК може да стане причина за мутация на гени или рак  окисляването в роговицата на окото води до катаракта  окислените клетъчни мембрани и мазнини причиняват преждевременно набръчкване и състаряване на кожата  
смята се, че 40% от уврежданията на спермата се дължат на свободните радикали.
Образуването на свободните радикали се провокира от замърсения въздух, тютюнопушенето, слънчевата радиация, някои заболявания, като диабета, и прекаляването с алкохола.
© Daniel Sroga – 123rf.com
СТЪПКА 4
Достатъчно сън
 
ЗАЩО?
Безсънието и недоспиването моментално оказват влияние на това, как изглеждаме. Съгласете се, че със зачервени очи, подпухнали клепачи и сини кръгове и торбички под очите никой не може да изглежда по-млад. Ежедневното недоспиване води до повишаване на нивото на кортизол (хормона на стреса) в организма, което пък на свой ред забавя производството на колагена, отговорен за еластичността на кожата. Една безсънна нощ е достатъчна, за да отслаби жизнените сили на организма и неговия имунитет.
 
С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Постарайте се да започнете да си лягате по едно и също време (за предпочитане е не по-късно от 23.00 ч.). Час преди сън е желателно да избягвате негативните емоции – откажете се от гледането на новини или екшъни по телевизията. Прочетете някоя хубава книга, медитирайте или се отдайте на любимо приспивно занимание. Лекарите твърдят, че правенето на секс и сънят намаляват нивата на кортизол в организма до 0.
 
С НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДИ
Трудно е да се каже колко години можете да скриете благодарение на съня. Но добре починалият си човек безспорно изглежда освежен и подмладен. Защото по време на сън клетките работят интензивно и се размножават, благодарение на което кожата възстановява много бързо своята естествена защитна бариера.
СТЪПКА 5
Редовно използване на скраб
 
ЗАЩО?
Елиминирайки мъртвите вроговени клетки от повърхността на кожата, скрабовете подпомагат естественото производство на колаген, което означава, че правят кожата по-млада и еластична. Пилингът е най-доброто средство за мигновено подобряване на състоянието на кожата. С възрастта кожата става все по-суха, а мъртвите клетки се набиват в порите и я правят и по-груба. Когато ги отстраните, млади кожни клетки, изпълнени с влага, започват да се изкачват към повърхността на кожата, а активните съставки на козметичните продукти – антиоксиданти и ретиноиди – получават възможност много по-лесно и бързо да проникват до дълбоките слоеве на дермата. Ако кожата ви е доказано чувствителна, трябва да се консултирате с козметик или дерматолог на какъв точно пилинг да я подложите, защото често пъти мъртвите клетки в този случай служат като защита от раздразнения.
 
С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Най-лесното от всичко е да се възползвате от готовите скрабове, които днес се предлагат в изобилие на пазара. Бъдете внимателни обаче – по своя размер пилинг частиците в тях не бива да надвишават размерите на кристалчета захар. В противен случай скрабът може да травмира нежната кожа на лицето.
 
С НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДИ
Ако искате да постигнете по-видим ефект, веднъж месечно се подлагайте и на пилинг процедура в козметичния салон.
 
СТЪПКА 6
По-интензивно овлажняване
 
ЗАЩО?
Жените в менопауза е задължително всеки ден да използват интензивно овлажняващ крем. Дерматолозите признаха, че повечето от кремовете, които обещават бързо видимо заглаждане на бръчките, разчитат именно на хидратиращите си съставки.
 
С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Най-ефективните овлажнители са глицеринът, хиалуроновата киселина и ланолинът. Натуралните овлажнители (зехтин, слънчогледово масло, кокосово масло) също видимо подмладяват кожата, но се налага да се откажете от тях, ако кожата ви е склонна към образуване на акне.
Впрочем учените твърдят, че водата, която пием през деня, не оказва никакво влияние върху разглаждането на бръчките.
 
С НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО-МЛАДИ
Правилно подбраният хидратиращ крем води до видим резултат още след първото нанасяне. За да се сдобиете с дълготраен ефект, трябва да използвате овлажняващи средства постоянно.
 
Добре е да доставяте на кожата витамин А не само отвън (чрез кремове, които го съдържат), но и отвътре – чрез храни, богати на този витамин   
 © Daniel Sroga –123rf.com