КОРЕННО ПОДОБРЕНИЕ

Коренно подобрение
февруари, 2011 г.
© Lanak | Dreamstime.com
Опадането на косата обикновено се усилва през зимата заради недостига на витамини и микроелементи. Да решите ефективно въпроса с подхранването на косъма, можете само отвътре.
Качеството на косата в буквалния смисъл зависи от качеството на храната, която ядем. Никакви козметични средства не могат да променят закодираната в нашите гени даденост – количеството космени луковици на главата ни. Но правилното хранене обещава за косата същия ефект, който и балансираната диета на фигурата ни – то помага да се поддържа най-добрата форма, заложена от природата.
Смяна на покритието
Опадането на косата е естествен процес – космите, както и клетките на кожата, отмират и се заменят с нови. За нормално се смята опадането примерно на 100 косъма на ден. Ако загубата на коса е по-голяма, това е повод за посещение на специалист трихолог. Той евентуално ще ви назначи изследване, за да изключи такива фактори като нарушения на хормоналния баланс, на обмяната на веществата или затруднения в работата на стомашно-чревния тракт. Най-честите причини за косопада си обаче остават стресът и неправилното хранене. Като част от целия ни организъм съвременният ритъм на живот тества за издръжливост и нашата коса.
Възстановяване на загубите
Добре подбраните шампоан, балсами и стайлинг продукти помагат на косата да изглежда по-добре в определен момент. Но за да се чувстваме добре, а не само да изглеждаме добре, едната козметика не е достатъчна. Налага се като минимум да преразгледаме дневното си меню – нужно е храните, включени в него, да съдържат необходимите витамини и микроелементи в достатъчно количество. Ключова роля за здравето на косата играят тауринът и цинкът. Третият важен фактор е състоянието на кръвоносните съдове, по които хранителните вещества „пътуват“ към космените луковици.
Качествени материали
Тауринът и цинкът са строителни материали, необходими за гарантиране на нормалния растеж на косата. Тауринът е незаменима аминокиселина, която поддържа баланса на калция в организма и стимулира процесите на регенерация на тъканите, давайки импулс за развитието на новата коса. Той се съдържа в ракообразните, както и в червеното пилешко и пуешко месо.
Тютюнопушенето нарушава способността на организма да усвоява таурин и води до неговия хроничен дефицит.
Недостигът от тази аминокиселина също така може да провокира аритмия, кандидоза и стомашно-чревни заболявания, както и да наложи прилагането на естроген-заместителна терапия.
Другият изключително важен за косата микроелемент е цинкът. Той активизира синтеза на кератин, от който всъщност се състои стволът на косъма. Цинкът се съдържа в месото, ягодите, орехите, а в не много големи количества – и в стридите.
Хапчета за коса
Да получите тези две съставки в достатъчно количество само от храната, е практически невъзможно. Затова учените са разработили хранителни добавки за коса, които съдържат основно таурин, цинк, катехини от зелен чай и извлек от гроздови сенки –все съставки, които усилват микроциркулацията на кръвта и осигуряват непрекъснатите доставки на хранителни вещества към корените на космите на главата.
Експертно мнение
Много от клиентите на фризьорските салони се оплакват на своите коафьори от косопад и от влошаване на качеството на косата, особено през зимата и в началото на пролетта. Принципните причини за тези „злини“ са няколко: авитаминоза, стрес, неправилно хранене, хормонален дисбаланс… Разбира се, съществуват много професионални средства, които ни помагат да поддържаме красотата на косата, придават блясък, създават обем. Но понякога е повече от ясно, че проблемът трябва да бъде решен отвътре. Да се подхрани косъмът с подходящите вещества чрез прием на хранителни добавки, е перспективна мярка, особено ако самите добавки са качествени. За задържане на ефекта фризьорите препоръчват салонни процедури, усилващи притока на кръв към космените луковици. Например много ефективен е масажът с продукт за коса, съдържащ аминокиселини. Подхранващите ампули, а също така и третирането на косата с масло от арган също водят до добри резултати. Помнете, че 1 ампула действа 3 до 4 седмици. Ако не искате да постигнете обратен ефект, не бива да прекалявате с подхранващите ампули, защото те са доста силни продукти за коса. При тежък косопад може да се прибегне до интензивно лечение, включващо ежедневна употреба на ампулите в продължение на 42 дни.
Любопитки за аргановото масло
► За добиването на литър от това „злато“ за косата се влагат цели 20 часа труд. Аргановото дърво, от което се излича маслото от арган, вирее само на две места в света – Мароко и Мексико.
► Това, че действа благотворно на косата, можете да познаете по вида на косите на мароканските жени, които са гъсти и лъскави. Но освен на косата маслото от арган влияе добре и на целия организъм: намалява количеството на лошия холестерол, подобрява храносмилането, понижава кръвното налягане и облекчава кожни проблеми (защитава от бръчки, изсушаване, акне и облекчава псориазис).
► Основните съставки в аргановото масло са витамин Е, ненаситени мастни киселини в голяма концентрация (като омега-6), които имат anti-age ефект както за кожата, така и за косата, фитостероли и есенциални мастни киселини (като омега-3 и омега-9).
► „Аргановото масло е еликсир най-вече за сухата и увредена коса – обяснява Марин Хубенов–Мърфи. – То прониква във вътрешността на косъма и възстановява увредените фоликули. Резултатът е по-малко цъфтящи краища и накъсване. Аргановото масло придава блясък на косъма, запечатвайки влагата вътре в него. Текстурата му не е мазна, което го прави още по-предпочитано за използване – няколко капки от него укротяват хвърчащите наелектризирани косми. И понеже съдържа голямо количество витамин Е, не на последно място този продукт подпомага растежа на косата.“