КОСОПАД

Косопад
от Марин ХУБЕНОВ–МЪРФИ,
стилист и собственик на фризьорски салони Murphy
Косата ви винаги е била гъста и послушна, но изведнъж започва да капе и да не се поддава на стилизиране. Това е сигнал SOS – реагирайте веднага.
Макар че мъжете страдат от косопад осем пъти повече от жените, този проблем не подминава и дамите. Повечето видове косопад не са болестни състояния, а напълно нормални процеси, свързани с остаряването или промяната в дейността на хормоните. Косопадът обаче не бива да се пренебрегва. Лекарите констатират, че
алопецията (оплешивяването)
има генетични корени. Виновни за появата є са мъжките хормони. При свръхпроизводство те се натрупват в луковицата и притискат фоликула дотогава, докато косъмът не престане да расте и не умре.
Границата между нормалната и прекалената загуба на коса е много тънка и е нормално косопадът да предизвиква загриженост у много дами. Затова не се бавете и се консултирайте със специалист – правилната диагноза и подходящите грижи ще облекчат тревогите ви.
Снопче нерви
Растежът и здравето на косата зависят пряко от функционирането на мастните жлези в корените на космите. Всички сложни за жените периоди – тийнейджърска възраст, бременност, раждане, климактериум, – които провокират хормонален дисбаланс, е твърде възможно да се отразят зле на здравето и състоянието на косата. Друга сериозна причина за появата на косопад е следродилният синдром. Друг виновник за косопада е стресът. Ако косата пада на кичури, твърде възможно е това да е на нервна почва. Ако косата оредява равномерно по цялата глава, то за възстановяването на растежа є е необходимо да се нормализира хормоналният фон в организма.
При всички случаи не оставяйте проблема да отшуми от само себе си. Обърнете се за помощ към лекар (дерматолог трихолог), който ще ви назначи лечение. Курсът на лечение с нехормонални препарати, масажът и специалната терапия ще помогнат да запазите косата си силна.
Пълна програма
Често пъти, когато косата окапва, е необходимо да се лекува целият организъм. Косата притежава удивителното свойство да „сигнализира“ за проблем в организма. Редица сериозни болести се отразяват и на здравето на косата. Ако косата ви е в лошо състояние, това може да е сигнал, че имате проблеми със стомаха, в организма ви има инфекция и др. В такива случаи неотложно потърсете лекарска помощ.