Красивата калория

Красивата калория
Няколко доказателства от съвременността, че наистина сме това, което ядем
 
 
от Красимир ПРОДАНОВ,
главен редактор на списание “Усури”
 
 
октомври, 2009 г.
 
 
 
 
 

 
Дано само понякога
американският президент Барак Обама се храни толкова нездравословно

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Толкова много диети са готови да ни подарят идеала за вълшебно лято, че когато то свърши, парчето шоколад изглежда най-достойният лек против носталгията по дългите дни на златистите плажове. Това обаче не е сантиментална история, в която подреждаме спомени и снимки от отиващия си сезон, а текст, който може да се чете по време на закуска, обяд или вечеря. За радост споменатите в него хора са съвсем истински, били са или още са тук, на земята. И могат да се хранят с всичко! А разказите им са свидетелство, че диетите по правило са безсилни, ако ги няма мислите ни. Ако щете вярвайте, но те също могат да служат за храна.
 

 
Хира Ратан Манек, загледан в слънцето

 
„Не предлагам на хората да не се хранят, а да гледат слънцето – това е целта. Това, че може би няма да чувстват глад, е последствието. Да гледаш слънцето, е като безплатно лазерно лечение. То води към перфектно здраве и доказва, че не бива да пренебрегваме простите неща, защото те също са ефективни!“
Хира Ратан Манек

 
Слънчеви лъчи за закуска и вечеря
Индиецът Хира Ратан Манек никога не използва салфетка след хранене. Не си мислете, че е невъзпитан, защото тя просто не му трябва. Всяка сутрин на изгрев слънце той застава под големия червен диск и сякаш… замръзва. Дали в този миг се разхожда по слънцето, или пък просто привлича с очи лъчите му, никой не знае. Казва обаче, че това не е непосилна задача за нито един човек – да се храни от светилото, което дарява здраве и топлина.
„Можете и вие – обяснява Хира, – но трябва да сте много внимателни. Започнете с не повече от 10 секунди сутрин при изгрев и вечер при залез. Постепенно увеличавайте времето по малко. Слънцето лекува, при това съвсем безплатно!“
Гледането на слънцето води до много промени в организма, разказват учените, които са изследвали индиеца. Постепенно той престава да чувства глад – вместо храната, с която сме свикнали всички ние, започва да поглъща енергия направо от небесното тяло. Един от експериментите продължава повече от 400 дни, като резултатите са документирани. Самият Манек обаче избягва да говори за това, според него то не е важно.
„Аз съм човек като всички останали, не подвеждайте хората, че не се храня.“ Слънцето обаче изважда човек от много проблеми, то уравновесява и балансира, подчертава индиецът. „При това е безплатно!“ – не пропуска да отбележи още веднъж.
Рецептите му са наистина простички – освен че е нужно да сте на крак за изгрева, можете да се възползвате от енергията на слънцето и през деня. Оставете кофа с вода, в която да се отразяват лъчите му, а после я използвайте за всичко – за миене, за мазане, дори за пиене… Пак в тази кофа можете да надничате и през деня и да ловите слънчевите лъчи с очите си. Слънцето може да проникне дълбоко във вас и по още един простичък начин. То нагрява земята, в нея е силата му, затова ходете боси всеки ден и чрез енергийните меридиани, които опасват човешкото тяло и чиито окончания са на ходилата ни, слънчевата виталност стига до органите и системите на човешкия организъм.
Когато организмът се снабдява с енергия по този начин, чувството за глад се притъпява, признава все пак Хира Ратан Манек. И въпреки че идва от страната на гурутата и чудодейните посвещения, предлага да опитаме и ние тази простичка практика, за която не се нуждаем нито от учител, нито от специални напътствия.
 
 

Шри Чинмой в мирно съвместно съществуване с животните под лозунга „Не ги яжте, обичайте ги!“

 

„Хлябът е живот. Водата е съзнание. Краставицата е мекота. Лукът е динамизъм. Чесънът е решителност. Всяка храна има свое собствено съзнание, списъкът няма край. Но готвачът може да преобрази това и да внесе собственото си съзнание. И като човешко същество да направи храната просветлена.“
Шри Чинмой
 

Храната трябва да е красива
Тогава и мислите ни ще станат красиви, казва 108-годишният Дев Мурти и разказва на събралото се множество, че най-интересната българка, с която се е запознавал някога, била вегетарианка на 127 години. Случило се през 60-те, а днес йогата от Индия вече започва да я гони по години. Никога не е изменял на хранителния си режим, който също е вегетариански.
„Животните са толкова красиви – продължава той, – те правят само добрини за нас. Вижте осанката на слона вегетарианец, почувствайте силата на елена вегетарианец, опитайте вкусното мляко на кравата вегетарианка… Животните са толкова добри към нас!“
Махариши Свами Дев Мурти винаги е искал със собствената си воля и сила да демонстрира как този начин на хранене отваря невероятни възможности пред човека. На младини теглел камион, огъвал железни лостове и правел впечатление физически – всичко това сега е прераснало в удивителна философия.
„Опитайте и вие – предлага той. – Станете вегетарианци за 40 дни и ще видите как ще се промени животът ви, как ще започнете да сънувате красиви сънища, красиви ще станете и самите вие.“
И наистина описва красив живот, в който най-важни са семейството и децата, а заедно с това – и умението да помагаме на другите.
 
Какво е рецептата без щипка любов?
В системата аюрведа от хилядолетия е залегнала способността да различаваме силата на отделните храни. Добавяйки и своята проницателност, Шри Чинмой говори преди време със свои ученици за силата, която притежават отделните продукти в нашето меню, и за влиянието, което им оказваме със съзнанието си, когато ги готвим. Свикнали да измерваме всичко в калории, звучи невероятно как така чувствата и емоциите, от които е изплетен приготвилият обяда ни, се смесват със супата или десерта ни. С размах, присъщ на източен мъдрец, Шри Чинмой анализира именно способността да готвим с чисто съзнание или пък да изкачим още едно стъпало и да добавяме не само нарязани продукти, но и хубави мисли в манджите. Щипка сол, щипка любов, щипка сол, щипка любов…
По-важно обаче е друго и точно то разплита много възли в обърканите ни съзнания – с какво да се храним и кое как ще се отрази на фигурата ни или на здравословното ни състояние. Попитан за вредността на една или друга храна, Шри Чинмой простичко казва: „Умът прави една храна вредна или не.“ И според него понякога в това, което казва умът, има голяма доза истина, но друг път – не. Просто мъдри хора като него отдавна са надскочили ограниченията, в които се оплитаме. За тях храната е приятел, но не само… Храната ни поддържа живи, това е нейната роля, тя ни зарежда с енергия и ни прави способни да се радваме на всичко, което ни заобикаля. Ето защо не е най-важното това, колко калорична е храната. На първо място, тя трябва да е просто красива!
 
 
 
 
 
 
„Когато станете вегетарианци, вие прощавате
на всички. Превръщате се в учител на себе си и имате всички възможности да помагате на другите. И така светът ще стане красив! Красиви ще са и мислите ви, красиво ще е и тялото ви.
Ще си пожелавате нещо и то ще се случва…“
Махариши Свами Дев Мурти
 
 
 
 
 
 
 
Махариши Свами Дев Мурти на 107-годишна възраст
 
  
Дев Мурти като младеж…