КРАСИВИ ПРЕЗ ЗИМАТА

Красиви през зимата
Снимки © Martin Valigursky – 123rf.com; © lanak – 123rf.com; © tihis – 123rf.com;Jira­ Andreas – 123rf.com
февруари, 2010 г.
Налага се да предприемете незабавни мерки, за да не развали студът кожата и настроението ви…
Трябва да почивате с разум както през лятото, така и през зимата. Не се заблуждавайте, че зимното слънце е слабичко и ултравиолетовите лъчи няма да нанесат особени вреди на кожата ви! Ще нанесат и още как! И даже те могат да бъдат по-страшни и от тези, нанесени ви от лятното слънце.
Кожата трябва да бъде защитена от студа, особено пък ако планирате да прекарате зимата някъде в планината. Тогава вземете със себе си пълна чантичка със защитна и подхранваща козметика.
Лицето
И така, кремът за лице… Най-добре да купите такъв, на чиято опаковка има написано нещо от сорта на „грижа за кожата през зимата“. Но спокойно можете да използвате и обичаен крем на мазна основа. Единственото условие е да е снабден със слънцезащитен фактор, не по-нисък от 15 (SPF 15).
Ръцете
Ако не им обръщате внимание, те веднага ще ви напомнят за себе си с неприятни симптоми – лющене, щипане и зачервяване на кожата.
 
Сухотата на кожата на ръцете води до напукването й – най-неприятната последица от небрежното отношение към ръцете през зимата. Задължително ги глезете всеки божи ден с крем за ръце. А и всяка нощ! Добре би било да се погрижите за тях и с топла маслена вана или парафинова маска.
Краката
Да замръзнат, едва ли ще им позволите. Но те имат неистова нужда да си починат от скиорските обувки, а и от обикновените зимни обувки.
 
След като ги покиснете вечер в специална вана, масажирайте стъпалата им и пръстите с успокояващ крем. Особено ако сте прекалили с карането на ски или зимни кънки. След посещение на сауна или на банята нанесете антисептичен крем на ходилата.
Снеговалежът и свободните радикали
Изгорелите автомобилни газове, финият прах и другите вредни емисии правят отровен коктейл във въздуха. При снеговалеж (или при дъжд) той се изсипва в буквалния смисъл върху кожата. При нормални обстоятелства това не би било проблем, тъй като здравата кожа разполага със собствени механизми за защита. Но през студеното време на годината нейната защитна бариера е повредена, „на дупки“ и отровните молекули могат много лесно да я преодолеят и да проникнат в кожата. Там те се свързват с кислородни атоми и бомбардират клетките под формата на така известните ни свободни радикали.
Затова, когато навън е много влажно и студено, се нуждаете от специална стратегия за грижа за кожата.
Кремът за лице през зимата трябва да е такъв, че да подсилва естествената бариерна функция на кожата (например да съдържа есенциални мастни киселини) и да може да се бори със свободните радикали (например да съдържа витамин С).
Щом температурите навън паднат под 2–3 градуса
мастните жлези се „сковават“ от студ
и започват да произвеждат значително по-малко себум. Последицата – собственият защитен филм на кожата изтънява и на места съвсем изчезва.
Кожата се опъва прекалено, зачервява се и започва да се лющи. Студеният въздух я изсушава още повече. Затова практически всеки тип кожа през зимата страда от сухота.
Добрите ви съюзници за решаването на този проблем са кремове, богати на липиди (мазнини) и на вещества, които задържат влагата дълбоко в кожата (като хиалуронова киселина или урея). Кремовете на водна основа се изпаряват много бързо и освен това могат да замръзнат в кожата, от което капилярите на кожата се пукат. Възпалената и раздразнена кожа трябва да се третира с успокояващи кремове, в чийто състав участва ниацинамид.
Вятърът е изключително опасен
за кожата. При температура 0 °С и сила на вятъра 5 (това е полусилен вятър според скалата на Бофорт) кожата се чувства като при температура от –15 °С, а –10 °С при сила на вятъра 3 (не много силен вятър според скалата на Бофорт) ще се усещат като –20 °С. Защо това е така? При студени климатични условия тялото не обръща голямо внимание на външната си обвивка, защото по-важното е вътрешните органи да бъдат предпазени. Затова кожата страда от лошо кръвоснабдяване. И се охлажда много.
Ако възнамерявате да стоите дълго навън във ветровито време, намажете кожата с крем против студ (с масло от ший или пчелен восък например), който се явява нещо като „чадър“ за лицето от вятъра.
За съжаление тези кремове могат да доведат до обратен ефект, ако стоите дълго време в затоплено помещение. Затова, когато влезете отново на топло, измийте добре лицето и нанесете нормален дневен крем.
Топлите помещения
създават други проблеми за кожата. Въздухът в тях е лишен от влага (средно влажността е около 20%, а кожата се чувства добре поне при 60%).
Не се чудете тогава, че и топлината в стаите и офисите ни не спасява кожата от страдания. Тя се доизсушава, което води до образуване на малки бръчици.
Допълнителен стрес за кожата са резките колебания на температурата – когато излизаме от студено на топло и обратно.
Помощници в борбата с тези неволи ще ни бъдат подхранващите кремове, съдържащи морски екстракти или термална вода, които веднага успокояват раздразнената кожа. Два пъти седмично е добре да правите на лицето и подхранваща маска, която се отстранява обикновено след 10-минутен престой.