КРЕАТИВНАТА ПОДСТРИЖКА

Креативната подстрижка
 
 
 

 
от Симеон ВЕДЕВ,
стилист в студио за красота "Кали"
 
 
 
 
 
 
  
март, 2009 г.
 
Знаете ли какво е „скучна глава“? Не, това не е главата, натежала от грижи или пък глупави мисли. Това е онова нещо върху шията, на което не искаш да спреш погледа си втори път. Цветът на косата върху „скучната“ глава няма значение, дължината на косата – също, както впрочем и прическата. Въобще сякаш нищо върху „скучната глава“ няма значение. Всичко ти изглежда безразлично, безлично.
И целият свят става сив, и успехите не ви радват, и постиженията ви се струват малки, и любовта – неистинска, и книгата, която четете, завършва тъпо… Казано накратко, скучната глава я спасява само креативността.
 
Какво разбирам под креативност ли?
Много хора влагат в думата „креативност“ едно-единствено значение – „творчество“. Да, думата „креатив“ действително е калка на английската creative, което означава „творчески“ (има и латинска дума creato, която означава „сътворяване“, „създаване“).
В нашия език думичката е заимствана от американците приблизително през 90-те години на миналия век, когато рекламната ни индустрия не можеше да диша без чуждици. За нея те бяха и май си остават хляб насъщен. За мен „креативен“ не е просто „творчески“, а по-скоро изригващ фонтан от творчество, акцент върху творчеството като процес, като поток. Да си креативен, означава да си способен на творчество във всеки необходим момент – без всякакви музи и подготовка да превърнеш нещо в прекрасно творение, без значение върху каква основа работиш и при какви условия.
Ако оставим настрана сложната и неблагодарна работа на рекламните специалисти и се спрем на професията на коафьора, тогава креативност означава умението (а и желанието!) да направиш от ВСЯКА глава венец на творението – а именно креативна подстрижка.
 
Изисквания към креативната подстрижка
► Да скрива/коригира дребните недостатъци във външността ви.
►Да подчертава достойнствата ви.
► Да бъде модерна и стилна.
► Да отговаря или на представата, която вие имате за себе си, или да формира нова.
 
Снимка © Dusan Zidar – Fotolia.com
 
Какво е нужно за това?
Накратко казано, преди всичко смелост и желание, а и доверие във вашия фризьор.
Ама, нали една жена може да носи необгрижената си, дълга до кръста коса с убеждението, че ако не е Василиса Прекрасна, то поне е приказна русалка! Впрочем това не е нашият случай.
За сътворяването на креативната подстрижка няма никакво значение какви са качеството и състоянието на косата ви. Има значение единствено да сте съгласни да експериментирате докрай. Ако наистина сте съгласни, тогава трябва да се оставите изцяло в ръцете на фризьора, на когото се доверявате. Ако действително е добър, той наистина ще открие точно вашата подстрижка – онази, която визуално ще поправи това, което ви се струва несъвършено. Прекалено рядка или пък гъста коса, прекалено къдрава или права, коса като слама или пък мека като перушина – за всеки тип коса може да се избере именно тази подстрижка, която ще акцентира върху достойнствата и коректно ще скрие недостатъците ви.
Но първото и необходимо условие за създаването на една наистина креативна подстрижка е да имате насреща си
 
креативен фризьор
Некреативният не може да направи креативна подстрижка – това е железен закон, като онзи за всемирното привличане. Затова и молбите ви от серията „Подстрижете ме така, че да отива на формата на лицето ми/на стила ми; да изглеждам модерна и интересна; да мога след това лесно да поддържам косата си“ много често завършват с голямо разочарование.
В речника на добрия фризьор отсъстват думи като „немодерно“, „само по този начин“, „сама пробвайте“. Както и изрази от сорта: „Така не подстригват в момента“; „Нищо не може да се направи, имате неправилна форма на главата“; „Трябваше точно да ми обясните, преди да започна да работя, аз не мога да чета мисли“.
Креативният коафьор е скъпоценност. Репутацията му върви винаги преди него. Приятелките си предават телефона му като тайна. При него жените се записват за следваща подстрижка още преди да са станали от стола му.
Стилизиране
Дотук с обсъждането на фризьора. Второто изискване за наличие на креативна подстрижка е към вас. Сутрин креативната подстрижка не може да мине с едно сресване. Запасете се със стилизиращи средства, научете наизуст инструкциите за използването им, както и хитроумни техники за оформяне на косата – всичко това ще ви трябва. И не вярвайте, ако някоя приятелка ви каже, че подстрижката й не изисква никаква поддръжка. Колкото по-небрежно изглежда косата ви, толкова повече време е вложено в създаването на този артистичен безпорядък. Всяка божия сутрин. За да изглежда подстрижката ви божествена.
 
Специални грижи за косата
Много често правенето на креативна подстрижка като елемент от създаването на цялостен имидж се съпровожда и от други манипулации върху косата – например филиране, боядисване и прочие. В резултат на което на косата й трябват допълнителни грижи. Даже ако вашата подстрижка е суперкъса, не забравяйте да използвате специални средства за обгрижване, тъй като и много късите коси трябва да изглеждат здрави. Освен това прекаляването със стилизиращи средства влияе негативно върху структурата на косъма и затова те трябва да се отмиват всеки ден. Значи без специален щадящ шампоан за ежедневна употреба и без балсам няма да минете. И това е необходимият минимум.
 
Освежаващи подстригвания
Косата има свойството да расте и дори и да не ви се иска, трябва редовно да посещавате вашия фризьор, ако искате подстрижката ви да е във форма постоянно. А колко често трябва да го посещавате, ще ви подскаже самата креативна подстрижка. Когато се погледнете в огледалото и вече не можете да я наречете „креативна“, значи моментът е дошъл. Запишете си час.