КРИСТЕН СТЮАРТ

Кристен Стюарт – тя е Бела
 
от Ивайло Тодоров 
Снимки ™&© 2009 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved
 
ноември, 2009 г.

 
 
„Аз съм Бела“
Бела е вашият идеал?
Искате да бъдете като нея?
А смятате ли, че приличате на нея?
 
Ако отговорите положително и на трите въпроса, значи може да се включите в нашата игра.
Списание „Бела“ и „Тандем филм“ издирват българската двойничка на Бела. Ако наистина приличате на нея, изпратете ни ваша снимка на bela@bela.bg. Авторитетно жури ще избере най-сполучливите снимки, които ще можете да разглеждате на нашия сайт www.bela.bg.
 
А за двойничките на Бела
ще има много награди и билети за премиерата на „Новолуние“.
 

 
Ако Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет са си мислели, че истерията, породена от техния „Титаник“, никога няма да се повтори, жестоко са се заблуждавали. Новият хит, по който са подлудели всички тийнейджъри, се казва „Здрач“ и благодарение на него актьорите Робърт Патинсън и Кристен Стюарт не могат да се отърват от почитатели.
Става въпрос за армия от фенове, която следи неразривно всичко, което се случва с тях. Говори се, че отношенията между Робърт и Кристен съвсем не са само делови и тясно професионални. Точно химията помежду им превърна „Здрач“ в един от най-обсъжданите филми на миналата година. Сега наред е втората част от сагата „Новолуние“, в която крехката Бела е изправена пред нови предизвикателства.
 
Интрига във филма има, но интрига не липсва и в истинския живот
Поне докато Кристен и Робърт не си признаят, че излизат заедно. Подмятания от рода, че са си купили къща и се канят да се вдигат сватба, продават тиражите на жълтите издания. Папараци ги засичат да се целуват извън снимачната площадка, а според списание „Ю Ес уикли“ (Us Weekly) те тайно са се сгодили. Робърт обаче категорично отрича да е обвързан романтично със своята партньорка. „Нямам приятелка – казва той. – Не знам защо. Винаги съм мислел, че след като се снимам в такъв филм, ще спечеля страшно много момичета, но това така и не се случи.“ От своя страна Кристен също твърди, че двамата не са двойка. „Роб и аз сме много добри приятели. Но разбирам защо повечето хора не могат да приемат това. След като двамата се осланяме един на друг и се подкрепяме взаимно, значи едва ли не между нас трябва да има нещо!?“ – възмущава се младата актриса. Сигурно само за пред феновете. Все пак
 
любовният триъгълник от „Новолуние“
си има продължение и в реалния живот и в него е замесен бившият приятел на младата звезда.
Въпреки че се снима още от 9-годишна и е партнирала на звезди като Денис Куейд, Мег Райън и Робърт де Ниро, Кристен Джеймис Стюарт изкачи своя връх със „Здрач“. Тя е едва на 11 години, когато е избрана да играе дъщерята на Джоди Фостър в трилъра „Паник стая“. Фостър и целият екип са във възторг от нея и това я убеждава, че е поела по правилния път. Следват още много роли, докато се стигне до предложението да изиграе Бела Суон в екранизацията по бестселъра на Стефани Майър. Самата авторка е много впечатлена от нея. „Кристен излъчва поразителна уязвимост в живота, което й е от полза да изиграе по-добре ролята на Бела.“ Куриозното в случая е, че когато Стюарт се явява на прослушването, тя още не е прочела нито една от книгите, върху които е направен филмът. Иначе актрисата обича да чете, най-вече романите на Буковски и Вонегът. Любимият й роман е „На изток от рая“.
В момента 19-годишната Кристен се снима в третия филм от поредицата „Затъмнение“. За разлика от Робърт обаче, който е гонен от тълпи почитателки където и да се появи, тя е доволна, че все още не е толкова разпознаваема и хората рядко я спират на улицата. Заради раздухваната любовна история между двамата Стюарт обаче си спечели… много врагове от женски пол.
Тийнейджърките не могат да й простят че само тя има привилегията да държи Робърт в обятията си. А на всичкото отгоре младата актриса все още поддържа отношения с бившето си гадже Майкъл Ангарано, който на няколко пъти бил засичан да излиза от дома й. Дали и тя е разколебана като Бела кого да избере? „Безсрамница“ и „мразя я“ са най-често споменаваните от нейните противнички изрази по неин адрес. Тя обаче е твърдо решена да не им обръща внимание и запазва мълчание кой е избраникът на сърцето й.
Ето какво споделя все пак актрисата за участието си в новия филм.
 
– Какво да очакваме от „Новолуние“?
В новия филм са представени нови герои – върколаците. Този филм е много по-странен от първия. Едуард напуска Бела, което е доста интересен ход, при положение че предишният филм е основан изцяло на тяхната отдаденост един на друг. Сега настроението е съвсем различно.
 
– След като не си знаела, че ще участваш в продълженията по време на снимките на първата част, лесно ли ти беше отново да влезеш в образа на Бела?
– Всъщност винаги ми е била интересна идеята за проследяването на даден образ в дългосрочен план, но единственият начин това да се случи на един актьор е участие в телевизионен сериал. Най-готиното в „Здрач“ е, че знаеш какво те очаква – всички книги са написани. Малко е депресиращо да излезеш от един образ точно в момента, в който си започнал да го опознаваш. Това се случи обаче и по време на „Здрач“, и по време на снимките на „Новолуние“, защото във всяка част Бела е различна.
 
– По-лесно ли ти е сега на снимки, или продължаваш да изпитваш напрежение?
– Като че ли изпитвам по-голямо напрежение, отколкото е типично за мен. Обикновено това, което те води, е твоята лична отговорност към сценария, героя и хората, с които работиш. В този случай обаче имаш отговорност към всеки, който има лично отношение към книгата, а това обхваща читатели и почитатели по целия свят. Това като цяло си е истинска лудост.
 
– Отъждествяваш ли се с героинята си?
– Колкото и да съм горда с филма и да го харесвам, чувствам, че може би вложих твърде много от себе си в Бела. Мисля си, че сега наистина я познавам. Но и повечето хора си мислят, че познават Бела, защото разказът се води от първо лице. Чрез нея всеки сам преживява историята. Всички момичета, които я обожават и й подражават, се отъждествяват с героинята. Мислех си как, по дяволите, ще се справя, струваше ми се невъзможно, но реших, че когато човек е честен през цялото време, няма от какво да се срамува.

 

 
„Здрач 2: Новолуние“
Възможно ли е да има по-щастливо момиче от Бела Суон? След новото начало и преместването й във Форкс, Вашингтон, тя открива голямата любов в лицето на най-неподходящия човек – вампира Едуард Кълън. Двамата се наслаждават на нещо наистина прекрасно, но то не продължава дълго. Един нелеп инцидент по време на празненството за 18-ия рожден ден на Бела ще доведе до тяхната раздяла. Бела изпада в тежка депресия и търси утеха при своя приятел Джейкъб Блак. Докато двамата стават все по-близки, Бела открива, че Джейкъб и индианците от Ла Пуш също крият своя тайна. Те са върколаци и върли врагове на Едуард и семейство Кълън. В заформящия се любовен триъгълник Бела трябва да направи своя избор.