КЪРМЕНЕТО

Кърменето
Бозайници, а не биберонници
 
от Анита ДИМИТРОВА
 
август, 2010 г.
 
© Gontar Valeriy – 123rf.com
 
Важно е, защото е нормално: полемиките „за“ и „против“ кърменето са като спор, дали са ни необходими дишането, сънят или 9-месечната бременност преди раждане
 
Дъщеря ми е на 1 година и 9 месеца и вече знае какво е биберон, въпреки че никога не е слагала такова чудо в устата си. Причината е проста – играе с връстници на детската площадка. А детската ни площадка е в държава и свят, където „културата на биберона“ се е превърнала в социална норма – обратно на биологичната норма, според която бебетата получават така нужното им мляко от живата плът на мама, а не от силиконов накрайник.
Понякога е трудно да обясниш, че човекът е бозайник (а не измисленото понятие от заглавието), защото страстите между майки често се нажежават толкова, че хвърчат понятия като „сектантки“ и „фанатички“, а покрай цитатите – и по някоя тухла четворка. Току се намира и някой капацитет като уважавания автор на книги за възпитание на деца Фицхю Додсън, който пише „естествено или изкуствено хранене е въпрос на избор – все едно е да отричаме летенето със самолет, защото не било природно“.
 
Дали наистина е все едно?
За бебето кърменето осигурява неоспорима защита от инфекции. Намалява риска от алергия към кравето мляко и други алергии, диабет, левкемия, затлъстяване и астма в по-късна възраст; в бебешка гарантира по-малко ушни инфекции и диарии. Кърмата винаги е стерилна, в нея няма ГМО или синтетични растежни хормони, но затова пък съставът є се променя в съответствие с нуждите на растящото бебе. Спорно е дали повишава коефициента на интелигентност, но пък е сигурно, че производителите на адаптирани млека се опитват да натъпчат в продуктите си ценната мастна киселина DHA, която изгражда мозъка и ретината на окото. Емоционалните ползи за бебето от общуване с майката – вместо с пластмасово шише и пластмасови пеещи играчки – са ясни.
За нея кърменето намалява риска от рак на гърдата до 25%; също и от рак на матката и яйчниците. Намалява кървенето след раждане, ускорява сбогуването с излишните килограми и понижава шансовете от остеопороза по-нататък. Дълго кърмещите жени страдат по-рядко и от сърдечни заболявания. Отделно сукането на бебето действа като естествено успокоително и намалява риска от следродилна депресия. Накратко, кара майката да обича бебето – което понякога е доста трудно в първите дни и седмици след раждането, когато то е напълно безсловесно вързопче с необясними нужди и непрестанни нощни ревове. Веднъж щом му хванеш цаката, кърменето става напълно автоматизирано и мързеливо – на практика след 6-месечна възраст детето се „обслужва“ само. Освен това е по-лесно от изкуственото хранене, а също така е и безплатно!
 
А гърдите, ще попитате суетно?
Те увисват от бременността и гравитацията – всъщност едно дълго кърмене и плавно отбиване ще противодействат доста на този процес, докато едно рязко спиране на кърмата ви гарантира победа на земното притегляне.
 
Малко история
Трудно е да се признае, но до 2000 г. у нас кърменето е, хм, практически непознато. Или поне добре забравено старо – през 50-те нещата са съвсем други. Но в последните десетилетия на XX век т. нар. „изключително“ кърмене е практически в Червената книга. Лекарите масово съветват за хранене на 3 часа, наливане с вода, нощна пауза от 6 ч (някъде дори 9) още от раждането и захранване на 40 дни със сок. Тази „рецепта“ в най-най-добрия случай води до пълно отбиване някъде около 6 месеца, когато детето ръпа кебапчета и боб чорба и се обзавежда с язва, гастрит и още няколко за по-късно. В това време Световната здравна организация препоръчва до 6 месеца детето да не приема нищо освен кърма, дори и вода – тъй като майчиното мляко задоволява всички нужди от храна и течности на бебето – стига да не му е ограничен достъпът до гърдата (кърмене на 3 часа крие опасност от обезводняване).
През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си.“
По същото време в демократизираща се България малкото раждащи се деца са тъпкани с „Хумана“ и кисело мляко, а с прииждащите пазарни отношения се настаняват и останалите АМ корпорации. Нещо, което в западния свят се е случило още в 40-те години и бавно е тръгнало към залез в 70-те. Едните градили консуматорския рай, а другите – живота нов, а резултатът бил нови пациенти на лекарите и нови банкови сметки за производителите на бебешки храни, шишета, стерилизатори и прочие амбалаж.
Модната днес епигенетика – наука за експресията на определени гени в зависимост от житейския път на индивида, вече бере плодовете на тези социални експерименти – доказано е, че здравето (и особено наличието на алергии) зависи пряко от това, как се е хранила майка ви, та даже и баба ви като бебе!
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ  ТУК 

 
 
Христина ЯНЕВА-ХЕДРА е сред първите консултанти по кърмене у нас и ходеща енциклопедия по темата. Сертифицирана е по програмата на УНИЦЕФ „Майки подкрепят майки“, работи на доброволни начала към Консултативния кабинет по кърмене в „Майчин дом“ – София, и новоучредената Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Има син на 10 и дъщеря на 5. Синът є е кърмен 40 дни, а дъщеря є – близо 4 години.Хедра и останалите консултанти отговарят на телефона на Консултативния кабинет по кърмене 0896 418 488 или на адрес
http://xedra.wordpress.com
 
– Защо трябва да се консултира кърменето – то не ни ли е генетично заложено като зачеването, бременността и раждането?
– Ходенето също ни е генетично заложено, но всеки от нас е падал доста пъти, докато се научи. Прохождащото дете постоянно гледа какво правят другите около него, подпира се тук-там, получава помощ от околните. Ситуацията с новата кърмачка е много подобна – неслучайно се казва, че когато се ражда бебе, се ражда и майка. А тя има много по-малко модели за подражание – голяма част от майките никога не са виждали отблизо кърмеща жена! – и още по-малко хора, които да є подадат ръка в моментите, когато нещо не се получава.
 
Каква е точно работата на консултанта по кърмене?
– Консултантът е човек, на когото можете да се обадите в 8 сутринта в неделя с въпрос за изхожданията на бебето и не само няма да ви наругае, ами ще седи 40 мин да ви обяснява пълната цветна и ароматна палитра, за да сте спокойна, че бебето наистина се храни и наистина всичко е наред.
С две думи – работата му е да разбере какво ви тревожи, да ви успокои, да ви помогне на живо и практично, ако се налага и да знае кога да ви насочи към лекар, ако има нужда.
 
– Ти как реши да се захванеш с това? Как се става консултант и колко сте в България?
– Ами… чисто случайно. Аз съм учителка по професия, така че ми идва естествено да споделям с останалите това, което знам и съм научила. Преди 4 години се събрахме няколко ентусиастки и буквално сами си поискахме от д-р Анета Попиванова, която е зам.–председател на Националния комитет по кърмене и координатор на програмата на УНИЦЕФ за подкрепа и насърчаване на кърменето в България, да ни проведе курс за доброволни консултанти. Днес вече има около 40 консултанти в София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Айтос. По време на Световната седмица на кърменето ще бъдат връчени сертификатите на още около 30 майки, които завършиха тазгодишното обучение – така ще имаме консултанти също и в Плевен, Кърджали, Севлиево.
 
„Консултант“ е от модните думи и професии днес – нали знаеш вица „консултант е човек, който ти сваля часовника и ти казва колко е часът, а после ти издава фактура“. Консултантите по кърмене у нас обаче работят безплатно – защо и докога ще е така?
– Помощта за кърмене от майка към майка е на доброволни начала навсякъде по света. Консултантът е човек, който ти припомня нещата, които ти самата знаеш и инстинктивно усещаш – работата е изключително приятна и много удовлетворителна, така че не мисля, че някога ще има дефицит на ентусиасти, желаещи да помагат на добра воля.
 
– Защо кърменето е толкова непопулярно в България – немалко хора гледат на него даже с насмешка, като на някаква „мода от интернет“?
– Моята педиатърка твърди точно обратното – че напоследък кърменето е дошло на мода. Точно защото майките общуват в интернет и се заразяват една друга. Един от малкото полезни „компютърни вируси“.
 
– В две изречения според теб – какво трябва да знае всяка бъдеща майка, за да има повече кърмени бебета?
– Кърменето наистина е важно – и за вас, и за бебето – така че е важно да сдобиете основна информация за това какво да правите още по време на бременността. А когато вече сте майка, вашето бебе ще ви помага – то знае какво да прави, просто не се притеснявайте да го слушате и да следвате неговите сигнали! А за всички възникнали проблеми има консултанти по кърмене.
 
(…)
 
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ  ТУК