Късно е да бъдеш първа!

декември, 2013 г.

Да бъдеш пръв, е желание неустоимо. Да бъдеш първа, е желание още по-неустоимо. Няма жена, която да не се чувства щастлива от подобна титла, освен ако не е толкова напреднала духовно, че изобщо да не се интересува от йерархии и съревнования.  През 2014 г. възможностите да бъдем първи в нещо наистина смислено изчерпани. Те сякаш си отидоха заедно с миналото столетие, когато жените се бореха за права и равенство, а човечеството все още се развиваше по силата на политически съперничества и състезания за технически напредък. Днес по-авторитетни от държавните лидери са духовните учители. Надпреварите са вече демоде. Но не съжалявайте, защото този нов контекст отваря пред нас, жените, нова уникална възможност – да бъдем единствени. Просто ви припомняме едни от първите, защото знанието е път. Път напред.

Здравей, олимпиадо!

Шарлот Купър е първата жена – олимпийска шампионка. Било точно през 1900 г. на вторите летни олимпийски игри, проведени в Париж. На тази олимпиада за пръв път се състезават жени, макар и само в два вида спорт – тенис и голф. Пет години по-рано Купър печели първата си победа на „Уимбълдън“. Осем години след олимпийската победа завоява и петата си титла в най-стария тенис турнир в света. Със своите 37 години и 296 дни, на които е тогава Шарлот, остава и до днес най-възрастната състезателка, печелила световноизвестния турнир. Три от титлите си на „Уимбълдън“ получава, след като е вече омъжена за с шест години по-млад от нея адвокат. Имат две деца и живеят щастливо. Шарлот Купър умира на 96-годишна възраст.

Жените на Еверест

Както се шегува един приятел на БЕЛА, те не са за съпруги, любовници или наложници на сър Джордж Еверест – началник на индийската топографска служба в периода 1830–1843 г., чието име носи най-високата точка на планетата. През 1975 г. светът празнува първото изкачване на Еверест от жена – японката Юнко Табей. Наградена е с най-високото държавно отличие на кралство Непал. В страната на изгряващото слънце пък постижението на Табей се посреща като символ на дългия път, който японските жени трябва да извървят в борбата си за равенство и свобода на избор. В онези години Табей споделя, че в нейната родина дори жените, които имат работа, биват молени единствено да сервират чай. Години преди паметното й изкачване на Еверест Табей основава „Клуб на жените алпинистки в Япония“ през 1969 г. По-късно остава като почетен председател на тази огранизация.

Къде сме ние?

Първата българка, която доказано стъпи на Еверест, е Петя Колчева. (По склоновете на същия връх през 2004  г. остана завинаги българката Мариана Масларова, племенница на Христо Проданов. Марияна е била видяна за последно в един от височинните лагери под върха, но няма сведения, че го е изкачила. – бел. ред.) Изкачването си Колчева осъществи заедно със своя съпруг Камен Колчев в рамките на международна комерсиална експедиция през 2009 г. Двамата станаха петата семейна двойка в света, стъпила на най-високата точка на земята. За сравнение ще ви кажем още, че жена, представител на алпийската държава Швейцария, стъпва на Еверест едва през 2003 г.

Огледалце, огледаце, я кажи, коя е най-хубавата на земята?

Керстин (Кики) Хаакансон е първата дама, получила корона заради своята красота. Да получиш награда за хубостта си, е може би една от най-женствените прояви. Но се питаме, само ние в БЕЛА ли не помним името нито на първата, нито на последната Мис Свят? Спомняме си обаче, че тук, в България, конкурсите за красота едва прохождаха, когато по света вече започнаха да ги наричат безсмислени, безинтересни и остарели събития. Една наистина хубав почин, на който днес се крепи авторитетът на конкурса, е инициативата „Красота с цел“. Едноименното сдружение с нестопанска цел е създадено през 1972 г. от  Джулия Морли. Морли оглавява организацията „Мис Свят“ след смъртата на Ерик Морли през 2000 г. (Ерик е основател на „Мис Свят“ и съпруг на Джулия – бел. ред.) Според Джулия инициативата „Красота с цел“ е важна, защото превръща короната на „Мис Свят“ не само в символ на красота, но и на благотворителност и призив за по-добър живот за болните и на надежда за децата и възрастните в неравностойно положение по целия свят.

Дама в гащи

Първата жена космонавт е Валентина Терешкова и това го знаят всички, които са имали буквар по времето на социализма. Към това азбучно знание днес, от дистанцията на времето, можем да добавим, че Терешкова остава и досега първата жена в света със солов космически полет. Всички останали жени в космоса след нея са били членки на екипажи.

Бащата на Терешкова загинал по време на съветско-финската война, когато дъщеря му била на две години. Запитана по-късно как Съветският съюз може да се отблагодари за нейната служба, Терешкова отговорила: „Като намери мястото, където е загинал баща ми“.

Преди полета вече имала зад гърба си десетки скокове с парашут. В деня на излитането на кораба „Восток 6“ казала на близките си, че отива да скача с парашут. За действителните й намерения те научили от телевизията. Малко преди старта на полета Валентина произнесла думите: „Ей! Небе! Свали ми шапка!“. Изразът е парафраза на част от поемата на Маяковски „Облак в гащи“ (точният потичен цитат е: „Ей, Вие! / Небе! / Свалете ми шапка! / Аз ида!“ – бел. ред.)

Днес Терешкова е на 76 години, Марс е любимата й планета и ако искате да знаете, първата дама на Космоса е готова да лети натам… еднопосочно.