КЪСО, НО С ДЪЛЪГ ЕФЕКТ

Късо, но с дълъг ефект
от Марин ХУБЕНОВ-МЪРФИ,
стилист и собственик на фризьорски салони Murphy
февруари, 2010 г.
Попитахме Марин ХУБЕНОВ-МЪРФИ кои са най-модерните къси подстрижки, защото за подстригване и оформяне на дългата коса въображението ви не е нужно да е чак толкова развинтено. Ето какво се оказа…
Класическо късо каре
Снимка© Essanelle
То е леко флирано в краищата с изтънена и олекотена горна част за повече обем. Страничните кичури около лицето могат да се стилизират по различни закачливи начини, за да изглеждате всеки ден различно. Много е секси и не е чак толкова късо.
Суперточен боб
Снимка© La Biosthutique Paris/Oliver Helbig
Прическата е с подвити навътре краища. Ето това е подстрижка за смели дами, които не се притесняват, че лицето им ще изглежда като картина в рамка. Подстригването сякаш е направено с лазерен нож, толкова прецизно изглежда. Но истината е, че тази „графика“ се постига и със стилизиране на самата прическа, както и с играта на цветове (нали забелязвате по-светлите кичури – използвана е техника балеаж).
Екстравагантност в излишък
Снимка© Schwarzkopf Professional
Тилът и ушите са оголени, а почти цялата коса е боядисана в преливащи се медно-червени оттенъци, косата в горната част е изнесена напред със силно изразен страничен път. Доста екстравагантно, но пък ако изберете тази прическа, и слепите ще ви забележат (за мъжете говоря)!
Сасон, но не съвсем
Снимка© Aveda Artistic Team
Спомняте ли си, че по времето на социализма имаше една прическа, която се наричаше „сасон“? Е, тази е подобна, но не съвсем. Модерното й излъчване се дължи на оцветяването на косата в естествени тъмнокафяви тонове и на обема, постигнат при стилизиране на плътния бретон.
Ултракъс бретон
Снимка ©Aveda Artistic Team
Асиметричен, окръглен ултракъс бретон, стилизиран „назъбено“. Тази прическа може да се носи суперприлепнала към скалпа, както и „разрошена“, но отива на дами с правилен череп. Бакенбардите са оставени по-дълги.
Дългата до брадичката „черта“
Снимка © Essanelle
Прическата е стилизирана на кичури и силно тупирана на темето. Кичурите около лицето са извити навътре и окръглени с четка. Прическата не е много практична за дами, които по цял ден работят пред компютъра, защото може да предизвика дискомфорт и проблеми с очите.
Гарсон, моля!
Снимка© Revlon
Класическа къса подстрижка с маскюлин елементи, но с изключително женствено излъчване. Много добре стоят нежните преливки на цветове в косата – за по-светлите кичури отново е използвана техниката балеаж.
Трудна за поддържане обикновеност
Снимка© Sassoon
Ефектът на тази прическа се постига с помощта на сешоар. Кичури от темето се спускат пред лицето, като страничният път е много близо до ухото. Лесно е за правене, но е трудно да задържите ефектна тази прическа през целия ден. Особено ако навън вали и е ветровито. Но какво пък, и на обикновена черта да се появите някъде, пак няма да сте извън модата.
Компактен боб
Снимка © Wella Professional
Акцентирано е върху хипердългия бретон. Съвет за стилизиране: срешете косата на страничен път, изсушете я в посока срещу растежа на косъма и я фиксирайте с лак, съдържащ блестящи частици. Отново морковено червено. Доста екстравагантен цвят, но пък подходящ за идващия пролетен сезон.
Съветите на професионалиста
Подсушавайте косата си в посока, обратна на растежа, и стилизирайте в посока на естествения растеж.
Използвайте подходящи стилизиращи продукти, съобразени с типа коса и скалп по препоръки от вашия личен фризьор.