Лавина от играчки

Лавина от играчки
декември, 2013 г.
Днешните деца не треперят от вълнение пред тайнственото съдържание на красиво опакованите кутии под елхата. Не ги разопаковатa с треперещи ръце, дори изглеждат малко безразлични към тях. Сигурно защото още преди да са поискали нещо, ние, родителите, вече сме им го купили. Затова те приемат подаръците ни като
нещо, което им се полага
А ние не се и стараем да ги извадим от това заблуждение. По-скоро правим обратното: купуваме нов смартфон, геймбой, плейстейшън… Щедро изсипваме рога на изобилието върху детските глави.
И обвиняваме потребителското общество, в което живеем, което диктува, че притежанието на вещи е синоним на хубав и правилен живот. Дали щастието на децата обаче зависи от материалното изобилие?! Не сбъдват ли мама и татко всяко детско желание, защото те самите се страхуват да не би лишенията и недоимъкът да окупират и тяхното семейство.
Някои родители пък се притесняват, че детето им ще се травмира емоционално, ако види, че негов съученик или приятел е получил повече подаръци. И купуват още и още…
Опасно излишеството
Лавината от подаръци може да бъде предизвикана и от нашето желание да заглушим собственото си чувство за вина – рядко прекарвам достатъчно време с детето/децета си и му/им подаряваме много подаръци, за да му/им покажем, че мислим за него/тях. Тогава те започват да си мислят, че колкото повече подаръци получават, толкова по-обичани са. В тяхното съзнание понятията „любов”, „пари” и „подаръци” се объркват.
И децата престават да обръщат внимание на онзи, който дръзне да отиде при тях с празни ръце или пък им донесе играчка, която не е достатъчно скъпа. Те не могат да разберат символиката на жеста, ценността на намерението да даряваш. Тези деца постоянно се нуждаят от нови и нови доказателства за любов. И ако ги нямат, възникват конфликти.
Недоволните тирани
Децата на разведени родители обикновено получават повече подаръци от другите деца. От една страна, разведените родители изпитват силно чувство на вина и, естествено, се опитват да го заглушат с много подаръци. От друга страна, децата на разделените родители празнуват по два пъти своите лични празници – веднъж с бащата и веднъж с майката. Всеки от родителите се опасява, че празникът с другия родител ще е по-хубав. И всеки е изкушен да купи повече подаръци – не за благото на детето, а заради собствения си нарцистичен интерес.
Докато родителите си съперничат в борбата за детската благосклонност, децата стават заложници на ситуацията. Приемайки условията на играта, те постепенно се превръщат във вечно недоволни тирани: „За да получите обичта ми, ми подарявайте всичко, което поискам!”
Да събудим (ли) детето у себе си?
Нова година е и възможност да се върнем в собственото си детство – колкото по-малко подаръци сме получавали тогава, толкова повече ни се е искало после нашите деца да не изпитват този недостиг. И често играчките, които подаряваме, не отговарят на възрастта и на вкуса на детето, а отразяват нашите собствени желания: електрическо влакче, каквото не сме имали в детството или компютърна игра, на която отдавна ни се иска да поиграем. В този случай правим подарък на себе си като компенсаторно решаваме свои отминали проблеми за сметка на детето.
За да избегнете ненужните подаръци, преди да отидете в магазина, си помислете за какво мечтае детето ви. Поговорете с него и ако списъкът му с желания стане доста дълъг, изберете най-важното. Разбира се, за него, а не за вас.

Оставете място за мечта
Дете, което не може да контролира желанията си и е преситено от подаръци, когато порасне, не може да поиска нищо истински. Разбира се, ще има желания, но ако по пътя към тях възникне препятствие, ще махне с ръка и ще се откаже.
Детето ще се пресити, ако го затрупвате с подаръци или му позволявате да мисли, че непременно трябва да му осигурите всичко и незабавно. Дайте време на неговите желания да „пораснат” – то трябва страстно да поиска нещо и да може да аргументира желанието си. Така децата се учат да мечтаят. И на това детето ви може да се учи всеки ден, а не само по Коледа.
Подаръците не трябва да бъдат и
награда за добро поведение
Подаряването на подаръци е радостна традиция, която не бива да поставяме под условия. Има много по-подходящи моменти и начини да наградите или накажете детето си. А празникът е повод да се съберем със семейството си и заедно с децата да получим удоволствие от подарените и приети подаръци.