ЛАЗЕРЪТ

Лазерът
в съвременната зъболекарска практика
 

 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог
 
 
 
 
 

 
август, 2011 г.
 
Напоследък много се говори за лазерното лечение в зъболекарския кабинет. Навсякъде се рекламират неговата безболезненост, безшумност и безвредност. Ще се опитам да направя един опростен, но обективен анализ на лазерната терапия в зъболечението.
В зависимост от своята мощност лазерите се използват основно за 3 вида лечение.
 
© Nyul | Dreamstime.com
 
 
1. Физиотерапевтично
В този случай лазерът служи за активизиране на кръвообращението в зоната на приложение и за значително ускоряване и облекчаване на оздравителния процес. Физиотерапията с лазер е изключително развита във всички сфери на медицината и е с доказан положителен ефект.
 
2. Хирургично
С помощта на лазер се правят разрези на меките тъкани (венци и лигавица) – при това почти безкръвно, защото лазерът загрява кръвта в кръвоносните съдове. В резултат тя се съсирва и образува нещо като тапа, която не позволява на капилярите да се разкървавят отново. Лазерният разрез е стерилен и прецизен и е почти безболезнен.
 
3. За обработка на твърдите зъбни тъкани
Най-експлоатираната в общественото пространство напоследък функция на лазера е именно тази. Това са лазери с висока мощност, които са в състояние направо да изпепелят твърдата тъкан на зъба. Правят го относително безболезнено и безконтактно. Тези лазери се справят отлично с разтварянето на кариозния кавитет (кариеса – бел. ред.), което означава, че много добре изрязват емайла на зъба над кариеса. Затова и са по-безболезнени – защото няма механичен контакт със зъба (обработването на зъбния емайл по принцип не е болезнена процедура – бел. ред.).
Работи се стерилно, безшумно и безконтактно. Следва обаче премахването на същинския кариес – кариеса на дентина.
Повечето лазери са неспособни да разграничат размекнатия и инфектиран дентин от деминерализирания здрав и изпепеляват по пътя си всичко.
Това е болезнена манипулация и
 
изисква упойка
Не може да се осъществи контрол над дълбочината, посоката и степента на проникване, както е при механичното третиране, и затова зъболекарите накрая завършват със завъртане няколко пъти със стандартно борче и наконечник, за да се подсигурят. Това само по себе си обезсмисля донякъде сложното, изключително бавно и прецизно третиране на твърдата тъкан с лазер.
Напоследък се говори за лазери, които селективно могат да отстраняват само размекнатата тъкан, без да влияят на твърдата, благодарение на изключително прецизната си настройка по отношение на мощност и дълбочина на проникване.
Тези лазери са все още изключително скъпи и изискват често и редовно калибриране и тестване, за да работят прецизно. При работа с тях се налага след като пломбата се постави, тя да бъде нагласявана на височина и полирана, което няма как да стане без обикновената зъболекарска машинка. Така че вибрациите и шумът пак не могат да се избегнат съвсем.
Приложението на лазер
 
за дълбок или труднодостъпен кариес
в 90% от случаите е последвано от развитието на пулпит под пломбата. При този затворен пулпит болките и умъртвяването на зъба са неизбежни.
Ако звукът от машинката ви е крайно неприятен и не можете да понасяте вибрациите, ако кариесът е повърхностен и лесно достъпен, а вие сте платежоспособни, съветът ми е да се обърнете към колега, работещ с лазер. Аз използвам засега само лазер за физиотерапия и като всички вас очаквам с нетърпение развитието на този дял от денталната медицина.