Легендарният сгъваем велосипед Strida вече се предлага и в България

Любителите на велоспорта в България вече могат да се насладят на легендарния сгъваем велосипед Strida, запомнящ се с рамката си във формата на буквата „А“. Проектиран във Великобритание през 1984 г., Strida е един от малкото велосипеди, които могат да се бутат в сгънато положение без да се носи на ръце, използва ремъчна предавка вместо верига и запазва дрехите чисти, и разчита на кевларен ремък с живот от над 80 000 км. Всички тези безупречни функционалности на Strida го правят изключително надежден за употреба и незаменим, екологичен превоз за градски разходки или до работното място.

В „Планът за развитие на велосипедния транспорт на Столична община 2012 – 2017 г.” се насърчава използването на сгъваеми велосипеди в градския транспорт, като превозването ще бъде без допълнително таксуване. Сгъваемите велосипеди Strida са с тегло от 10,5 кг (в зависимост от модела) и са значително по-леки от един конвенционален велосипед, чието тегло може да варира от 14 до 20 кг. Отличителните характеристика на Strida – лекота и гъвкавост – ще дадат възможност на велолюбителите да ги транспортират навсякъде в градския транспорт или в различни видове автомобилни багажници, тъй като заемат място по-малко от една детска количка.

„Екипът ни е привърженик на екологичния транспорт и сме убедени, че велосипедите Strida ще помогнат за подобряване на бързото придвижване в градска среда и за намаляване на вредните емисии в атмосферата, а оттам за подобряване на еко показателите в столицата“, сподели Ивайло Димитров, управител на Софтматик ЕООД, официален вносител на Strida за България и представител на Ming Cycle Industrial Co. Ltd., Тайван – прозводител на велосипедите.