ЛЕЙСИК

ЛЕЙСИК
и изкуството да се поддържа зрението
 
Разговора води Софи ТОПАЛОВА
Снимки Борис Попов
 
март, 2012 г.
 
Науката за очите – офталмология – е една от най-бързо развиващите се специалности в медицината. Известно е, че 80% от сетивната информация се осигуряват от зрението. Затова тази специалност изисква прецизност и отдаденост, които д-р Венелина МИЛЕВА несъмнено притежава.
 
Д-р Венелина Милева и проф. Хорхе Алио пред новооткритата
българо-испанска очна клиника „Ресбиомед“
 
За да се радва човек на света в цялата му прелест, трябва да има „очи, за да види“. За д-р Венелина Милева очите са път към душата на човека и затова трябва да ги пазим. Впрочем нейните очи украсяват корицата на този брой на „Бела“. От тях струят позитивизмът и увереността на красивата жена, победителка в конкурса „Мисис България 2011 Свят“, но и на професионалиста, удовлетворен от постигнатото в работата.
 
– Д-р Милева, защо избрахте специалността офталмология?
– Това е една много красива, фина специалност. Тя предполага ранна диагностика, консервативно и хирургично лечение. Тази професия изисква точност и иновативност. Със съпруга ми създадохме очна клиника „Ресбиомед“ и смятам, че семейният бизнес има добро бъдеще и редица предимства в България.
 
– Как гледат очите? Буквално.
– Човек гледа с очите си и вижда с мозъка си. Пречупването на светлината при преминаването є през различните оптични среди на окото се нарича рефракция. Роговицата заедно с лещата на окото имат относително най-голям дял при рефракцията. Здравата роговица е прозрачна и позволява светлинните лъчи да преминават през нея и да стигат до ретината, откъдето впоследствие информацията стига и до мозъка. Роговицата постоянно се подлага на влиянието на външни фактори, понякога доста агресивни. Частиците прах и замърсяванията неизбежно намират път към очите ни и ги дразнят, стимулирайки отделянето на сълзи, за да се отстранят попадналите чужди тела. При нарушаване на прозрачността на роговицата зрението неизбежно се влошава.Роговицата изглежда като крехка, прозрачна мембрана. В действителност тя се състои от пет слоя, всеки от които изпълнява конкретна функция. Тънкият външен слой – епител – е бариерата, която защитава роговицата от инфекции.
 
По време на операция…
 
– Какво се постига с рефрактивната хирургия?
– Рефрактивната очна хирургия цели да подобри рефракцията на окото и да намали или елиминира зависимостта от очила или контактни лещи. Разчита се на ексимерен лазери за моделиране на кривината на роговицата. Успешната рефрактивна очна хирургия може да редуцира или премахне миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство) и астигматизъм. ЛЕЙСИК (LASIK – laser-assisted in situ keratomileusis) е често използван термин в лазерната корекция на зрението. Това е вид рефрактивна хирургия, която предлага по-бързо възстановяване на зрителната функция. Процедурата включва направа (механично или с помощта на фемтосекунден лазер), на флеп (капаче) в горната част на роговицата. Флепът се отмята назад, а подлежащата роговица се третира с ексимерен лазер. След тази процедура флепът се връща обратно. ЛЕЙСИК има предимства пред радиалната кератотомия (технология вече изместена технологично в световен мащаб от ЛЕЙСИК) като алтернатива на носеното на очила или контактни лещи.
 
– Какво включва подготовката за тази процедура?
– Преди извършването на лазерна корекция се прави много подробен преглед. Ако носите меки контактни лещи, те трябва да бъдат свалени 2 седмици преди прегледа и лечението с лазер. За твърдите и газопропускливите лещи този период е поне 4 седмици. Прегледът изисква поставяне на капки в очите за разширяване на зениците. Желателно е в деня на прегледа да не сте гримирани. Слънчевите очила биха ви дали по-голям комфорт след прегледа, особено при слънчево време.
 
– Как протича самата процедура?
– Процедурата е без болка и дразнене. Упойката е само с капки. Допълнително високотехнологично устройство следи постоянно и най-малките движения на окото и компенсира положението на лазерния лъч. Предимството е в бързината на импулсите – 5 диоптъра късогледство биха могли да се коригират за около 15 сек.
 
– Какво е усещането след ЛЕЙСИК?
– След процедурата повечето от пациентите не изпитват болка или дискомфорт. При някои има слабо овлажняване на очите и средно силно усещане за парене. При други може да има слабо до умерено чувство за наличие на чуждо тяло в продължение на няколко часа след хирургическата интервенция, но обикновено след 3–4 часа очите се чувстват добре.
 
– Резултатите оптимистични ли са до този момент?
– Изследванията показват, че в 95–98% от случаите резултатът е отличен и не се налага допълнителна корекция. Годишно се извършват над 1 милион лазерни корекции на зрението в Европа и Америка, като тази процедура е считана за козметична.
 
– С какви нови технологии разполага медицината в световен мащаб и в частност клиника „Ресбиомед“?
– На първо място е платформата „Визумакс“ на компанията „Карл Цайс Медитек“, която се използва при рефрактивната лазерна хирургия. Тази технология, комбинирана с ексимерен лазер Мел-80, предоставя отлични клинични резултати. „Визумакс“ 500kHz поставя нови стандарти на ефикасност при рефрактивната хирургия – използва се за корнеална трансплантация (отворена рана на роговицата) с отлични резултати. Благодарение на технологията ReLEx роговицата остава в голяма степен незасегната.
 
– Как можем да запазим зрението за по-дълго време?
– Профилактиката на зрението има много компоненти, включително и спазване на правила за хранене, които са приети за профилактика и на атеросклерозата. С напредване на възрастта съдовите заболявания на окото започват да заемат относително по-голям дял. Не забравяйте и за активния начин на живот. Препоръчаната честота на прегледите при офталмолог зависи от съпътстващите ви заболявания, но като цяло след определена възраст прегледи на 6 месеца биха дали ценна информация за предотвратяване на евентуални по-късни очни усложнения.
 
***
Освен тежестта на професионалната отговорност д-р Венелина Милева, заедно с екипа на очна клиника „Ресбиомед“, мечтае да организира и благотворителни кампании за профилактика на зрението в детски градини, училища и домове за възрастни и деца. Мечтите на всяка жена са красиви и усмихнати. И тя има желание да ги осъществи както в личен, така и в професионален план.