Леки хора

Леки хора
или радостта от битието
 

Снимка © Alena Ozerova – 123rf.com

 
Какво е онова нещо, което най-често и най-силно ни човърка отвътре? Не е завистта, не е обидата и не е страхът. Тровим живота си, като подценяваме своите възможности и като резултат от това омаловажаваме значимостта на победите си.
 
За това, как да живеем по-леко и да бъдем благодарни на съдбата си за всичко, което имаме, психолозите ни учат непрестанно.
В следващите редове е събран един от уроците, които никога не успяваме да научим добре и винаги имаме нужда да преговаряме. Особено в края на годината, когато си правим равносметки всякакви. За какво ви говорим ли?
Дълго време сте събирали пари и накрая сте успели да си купите малка спретната къща. Дълго ли й се радвахте? Сигурно не, защото приятелите ви имат огромен дом на брега на морето. Освен това притежават и яхта.
А когато ви повишиха в работата? Също не, най-вероятно защото приятелката ви е вече изпълнителен директор на същата фирма, а вие сте стигнали едва до мениджър например. Списъкът на щастливите събития може да бъде продължен до безкрайност, но се обзалагаме, че по-често той съвпада (странно защо) със списъка на нещата, на които вие всъщност не се радвате. Или на които не се радвате достатъчно силно. Но докато си губите времето да гледате как всичко в двора на съседа ви блести, във вашия двор всичко се покрива с мръсотия. Проблемът е в това, че вие
 
никога не сравнявате в своя полза
Повечето хора се стремят към всичко, което е по-добро, по-хубаво, по-интересно, и се питат, че какво пък толкова имат, на което другите могат да завидят? Нима малката къща или длъжността главен мениджър са достойни за завиждане неща? Искате ли да знаете колко души нямат тези неща, а биха искали да ги имат? Милиони. Това е отговорът.
Хората, фиксирани върху негативното, често използват израза: „Аз гледам реално на нещата.“ И така създават около себе си реалност, в която, каквото и хубаво да се случи, ако питате тях, работите не вървят по-зле, отколкото на всеки друг жител на планетата Земя.
 
Да гледате на нещата по-просто
е по-лесна за възприемане житейска максима, отколкото ви изглежда на пръв поглед. С какво може да ви помогне тя? Ние сме склонни да раздуваме малките неприятности до мащабите на големи бедствия.
Опитайте да не се побърквате от мисълта, че намисленото от вас не се е осъществило. Не е вярно, че ако не се безпокоите, нещата не се получават както трябва. Отнасяйте се към живота по-леко, по-спокойно. Не изразходвайте напразно енергията си.
 
Хората, които живеят с лекота
са минали през изпитите на битието и са взели своите поуки от него. Разбрали са, че безпокойството няма да повиши заплатата им. Покрай нервните сривове и скандали децата им няма да станат по-прилежни ученици. А излишъкът на злоба и завист няма да доведе до нов етап в живота. Вероятно си мислите, че тези, както ги наричаме, „леки“ хора изобщо не са способни на силни емоции. Заблуждавате се. Просто те са се научили да използват емоциите си по предназначение и не им разрешават да се показват в случаите, когато трябва да бъдат скрити.
Вие и сами знаете, че не можете да отидете на събеседване с работодателя с цел да му поплачете на рамото и да му декламирате поема за несправедливостта на живота и света. Както и на първата среща да кажете, че ако тази връзка не се развие както трябва, сърцето ви ще бъде разбито. Тогава
 
защо произнасяте тези думи вътре в себе си
Те се отразяват на всичко – на интонацията на гласа ви, на погледа ви, на движенията ви. Не е нужно страничният наблюдател да познава в детайли езика на тялото, за да разбере, че срещу себе си има пораженец.
Да, на вас тази работа ви е нужна. Но не забравяйте, че това не е единственото място, където можете да демонстрирате талантите и способностите си. И защо да не отидете на първата среща с някого с убеждението, че точно тя ще е изключително вълнуваща и ще положи началото на нова любовна връзка? Защо да рисувате с черни сажди бъдещето, за което не знаете нищо?
Не е необходимо да се борите с емоциите си, а само да схванете, че успех не се постига с гняв, нерви, тахикардия и изпотени длани.
Хората, които живеят леко, знаят, че целта е постижима, стига
 
да не тичат към нея с изплезен език
Нима и сами не сте забелязали, че точно това, което гоним като луди, непрекъснато ни се изплъзва. Ето ви един пример. На парти се запознавате с привлекателен мъж, който ви казва: „Ще ти се обадя следващата седмица!“ Цели седем дни вие стискате телефона и чакате. Подскачате при всяко позвъняване. Може би най-накрая това ще бъде той? Но всеки път от слушалката се чува друг глас. Търсят ви всички, но не и жадуваният от вас мъж.
Друг пример. Налага се спешно да продадете нещо – апартамент, кола, земя. Купувачите обаче не са се наредили на опашка. Вие веднага започвате да нервничите и да сваляте цената. И какво се случва? Проявява ли някой интерес към вашите неща за продан? Отново не. Какъв е изводът? Ако сте отчаяни, няма да постигнете нищо. Никой не казва, че това е справедливо, но е факт, който много от нас са проверили в собствения си живот. Отчаяното желание за постигане на каквото и да било създава около вас силно енергийно поле, което
 
отблъсква всичко, което искате да привлечете
Сигурно на езика ви е да попитате: „А не са ли прекалено повърхностни тези „леки“ хора, щом не гонят целите си с настървение?“ Отговорът е: „Категорично не.“ Тези хора могат и да потискат емоциите си, но не са безразлични. Повърхностният човек е безразличен. Той не се интересува от другите и от живота наоколо, той стъпва по повърхността на всичко. Човекът, който живее леко, винаги ще намери време и повод, за да обърне внимание на другите. Целият живот е онова, което прави неговото щастие. Ако човекът разбира, че светът е хармоничен, той се стреми и към хармония вътре в себе си и в отношенията си с останалите хора. Мислите му не са хаотични, той разбира, че животът му зависи не само от отношението му към самия него, но и от
 
умението за съпреживяване
От умението му да участва активно в живота на другите. Искате да проверите доколко вашият начин на мислене е позитивен? Опитайте се да анализирате живота си. Благополучието и финансовите кризи, успехите и неуспехите, отношенията ви с хората, отношението ви към здравето – всичко това са отражения на вашите мисли и на вашия „лек“ или „нелек“ живот.