ЛЕСНА РЕЦЕПТА ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ

Лесна рецепта за чист въздух
Кухненският ширм ще гарантира свежестта и приятната миризма във вашия дом
 
 
ноември, 2010 г.
 
  

Сниимка © Ron Chapple Studios|Dreamstime.com
 

96% от замърсяванията и лошите миризми могат да бъдат прочистени от качествения кухненски ширм. При това той го прави достатъчно експедитивно – в рамките на 6 – 8 минути.

 
Този кухненски уред не е толкова стилен детайл от интериора. Но е много полезен, защото прочиства въздуха от пушеци, сажди, влага, изпарения и не позволява на миризмите да се разпространят из цялата къща. Съгласете се, че е неприятно да влезете вечер в спалнята си, в която се е уталожила миризмата на риба, дето сте пържили за вечеря.
 

Полезни функции
Изберете това, което ви трябва
„Остатъчен ход на вентилатора“ Тази функция позволява на уреда да работи на малка мощност още 5–15 минути след изключване. Приключвайки с готвенето, спокойно можете да изключите печката и ширма и да отидете да гледате телевизия в хола. Умният уред ще се самоизключи, след като прочисти въздуха.
„Интервално включване“ По принцип с тази функция разполагат по-скъпите модели. Веднъж на час вентилационната система ще се включва автоматично и ще работи на не много висока мощност. Това означава, че домът ви постоянно ще бъде обезпечен с приток на свеж въздух.
„Автоматично включване чрез датчик“ По-модерните ширмове, управлявани електронно, могат да се включват сами. Датчиците за температурата и влажността ще „заповядат“ на уреда да започне да работи, когато се налага да почисти въздуха в помещението, и ще го спрат, когато показателите на въздуха се нормализират.

 
Филтрира или издърпва
Произвеждат се два вида ширмове.  Абсорбатори – всмукват, поемат, въздуха и го пречистват през филтри, след което го връщат обратно в помещението.  Аспиратори – издърпват (аспирират) въздуха и го отвеждат към комин. Те чистят въздуха много добре, но не могат да бъдат монтирани навсякъде, а само в домовете, където коминът работи добре.
Много съвременни модели са в състояние да изпълняват и двете функции (абсорбираща и аспирираща).
Тези уреди са много лесни за използване – включвате и изключвате. От време на време трябва само да измивате и сменяте филтрите. Агрегатите могат да бъдат снабдени само с маслен филтър – той задържа пушеците и саждите. По-скъпите модели са снабдени с допълнителни филтри за фино почистване с активни въглени, които суперефективно елиминират миризми от всякакъв характер. Масленият филтър не трябва да се подменя, той се мие на ръка или в миялна машина. Но този с активен въглен може да ви служи вярно от 4–6 месеца до най-много 2 години, след което трябва да купите нов.
 
Колко струва комфортът
Когато избирате такъв уред за дома си, обърнете внимание колко шумен е той. По мнение на специалисти нивото на шума не бива да превишава 50 децибела (търсете тази информация в техническия паспорт или я уточнете с консултантите в магазина). Цените на чистия въздух вкъщи са различни. Не искаме да ви объркваме, затова ги вижте и сравнете сами в магазина.
 

Почистване на ширма
Преди да измиете този уред, изключете го от мрежата. Всички достъпни детайли от корпуса трябва да бъдат измити от полепналата по тях мазнина. Не го търкайте с абразивни препарати, за да не повредите повърхността му. Можете да размекнете мазните налепи с влажна салфетка, върху която предварително сте нанесли специално средство за почистване на мазнини.