МАДЖАРОВО – РАЯТ НА ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ

Маджарово – раят на Източните Родопи
 
от Мариана ВЪЛЧЕВА,
еколог и връзки с обществеността към Регионална инспекция по околната
среда и водите – Хасково
Снимки Мариана ВЪЛЧЕВА, Илия ИЛИЕВ, БДЗП 
 
август, 2009 г.
 
 
 
Спомням си първото ми посещение в Маджарово. Беше в далечната 2002 г., а все едно е било вчера. Аз, както и всеки друг, който веднъж е посетил това място, останах влюбена в него. Сигурно е вярно, че има любов от пръв поглед, както е вярна и приказката за старата любов, дето ръжда не я хваща.
С връщането назад във времето изплуват спомените и първите ми впечатления от това изпълнено с магия място. Много бях чувала за Маджарово, за река Арда, за властелините на небето – лешоядите.
Но не бях истински подготвена за това, което видях там. Беше една хубава майска сутрин, когато с автобус, пълен с ученици, от автогарата в Хасково тръгнахме
 
в посока Маджарово
Градът се намира в Източните Родопи – планината на траките, само на 55 километра от областния град Хасково в югоизточна посока. След типичните и до болка познати села от равнината, без да усетим, навлязохме в полите на планината и пред погледа ни се разкриха невероятни гледки.
Точно преди да влезеш в Маджарово, има стръмно спускане на пътя, от дясно на който в красиви меандри се вие река Арда, а около пътника отвсякъде се извисяват огромните скали от застинала лава на действалия някога вулкан, които днес са запазили уникален растителен и животински свят. Повярвайте ми, такава гледка не се забравя никога. Оставаш
 
омагьосан за цял живот
и ти се иска отново и отново да се завръщаш в това прекрасно кътче от българската природа.
След това ми посещение съм ходила в Маджарово безброй пъти. Там ме е водила работата ми в продължение на три години, ходя и в почивните си дни с приятели и колеги. Любовта ми към това място не угасва, а става все по-силна и гореща.
Отляво на виещия се покрай скалите и реката път се намира защитена местност Черната скала, отдясно е друга защитена територия, уникална с растителните видове, които е съхранила през вековете – Момина скала. Легендата разказва за момиче, което в годините на османско владичество, за да запази вярата си, скача от високите скали и потъва във водите на река Арда.
Пътят по-нататък ни отвежда до кръстовище, Маджарово е надясно, по моста, под който текат водите на реката и правят красиви завои. Отсреща се извисяват труднодостъпните скали на защитената местност Патронка. На удобни ниши по тях гнездят
 
белоглавите и египетските лешояди
 
 
Срещу Патронка е природната забележителност Кован кая, или както я наричат местните – Медната скала. И там, в удобни места по скалните масиви, владетелите на небето над Източните Родопи са свили гнезда, в които всяка година отглеждат по едно малко.
 
 
Незабравими са спомените от величествените сенки на лешоядите и орлите, които пълзят бавно по бушуващите води на река Арда. През пролетта и лятото над реката се вижда и
 
силуетът на черния щъркел
Заедно с белоглавите лешояди, черните щъркели, които сякаш са облечени във фракове, са се превърнали в символи на планината. За разлика от своите събратя белите щъркели черните живеят далеч от населените места и свиват гнездата си на скали. Тук, в Източните Родопи, те са намерили подходящи условия за живот и са достигнали най-висока численост в страната ни.
Не се забравят и поляните в близост, които са осеяни с различни видове орхидеи.
Вече повече от десетилетие Маджарово и магията на вулкана са в сърцата на много български природолюбители. Именно любовта на хората към природата и в частност към това райско място е най-голямата гаранция за опазването й.
 
            
 
Точно тук, в сърцето на Източните Родопи, се намира и създаденият от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) природозащитен център. Той се е превърнал в любимо място за срещи на всички случайно минали оттам туристи, местни жители, любители на природата и хора, работещи за опазването й
Центърът се намира отляво на моста. Бялата сграда е сгушена сред дъбова гора и заобиколена от красивите скали на Патронка. Не може да се объркате и да я подминeте, защото красива табела ви кани да посетите центъра на лешоядите. Всеки е добре дошъл тук и може да се запознае отблизо (с помощта на експерти, които работят в природозащитния център) с уникалната и богата природа на Източните Родопи. В природозащитния център може да разгледате единствената по рода си на Балканския полуостров интерактивна експозиция за живота на лешоядите. Няма да издавам подробности за нея, но ви гарантирам, че ще забравите всичко останало, като се потопите в живота на тези птици, и ще останете удивени от неподозираните природни тайни за властелините на планината.
След увлекателния разказ в залата минават часове в слушане на птичи гласове и „жабешки концерти“ от специални телефони с указател на
 
птичите и жабешките адреси
и телефонни номера.
Ако сте любители на по-силните усещания и искате да знаете повече за защитените територии и техните обитатели, можете да поемете заедно с опитните и „заредени“ с информация водачи по птичите пътеки. Оборудвани с бинокли и оптични тръби, можете да стигнете до най-добрите места за наблюдение на обитателите на вулканичните скали. На тези места ще станете свидетели на родителската обич и грижа на лешоядите, както и на полета на хищните птици. Любознателните пътешественици могат да ползват велосипеди за по-далечни преходи, а любителите на фотографията – специални укрития за заснемане на лешоядите, вълците и много други видове по време на хранене.
Всичките ви гастрономически слабости ще бъдат задоволени в бар „Картал“, в който можете да опитате и да се насладите на традиционни за Родопите ястия, вкусно приготвени на място.
Ако решите да останете за по-дълго време, можете да се настаните в хотелската част към центъра. Тя разполага с три стаи, всяка от които със самостоятелен санитарен възел. Ако обаче предпочитате да нощувате в близост до природата
 
можете да разпънете и палатка
на специално подготвени за целта площадки зад самия център. Така ще спите направо в прегръдките на планината и не се учудвайте, ако рано сутринта ви събуди квакането на огромните екземпляри на кафявата крастава жаба или през деня като неканени гости в палатката ви се намъкнат костенурки.
Няма да скучаете и през вечерите от престоя си. Незабравими остават те заради шума на Арда, приятното обслужване в бара и прожекциите на тематични филми. Всеки има възможност да сподели преживяванията и впечатленията си от Източните Родопи, а за тези, които се поувлекат в разказите
 
под масите зазвъняват чанове
Случва се някой от лекторите да се поувлече в приказки по време на прожекции или лекции. За такива ситуации има местна традиция. С чанове, поставени под масите, слушателите могат да му напомнят, че е време да отстъпи думата.
Природозащитният център е едно от най-добрите места за събуждане на желание у хората да оценят и опазват природата. Тук всяко лято се организират зелени училища, доброволчески лагери за много природозащитни дейности.
Сигурна съм, че и вие като мен ще се влюбите в Маджарово и околностите му и ще се завръщате, особено ако откриете и приятели тук.
Всеки е добре дошъл и запомнете: мястото е омайно през всички сезони на годината, затова е най-добре да го посетите четири пъти – през всеки един от тях.