МАДОНА – НА КЛАДА, НИЕ– В ЧИСТИЛИЩЕТО

Мадона – на клада, ние – в чистилището
 
от Ивайло ТОДОРОВ
 
октомври, 2009 г.
 
Уважаема редакция,
Искаме да споделим възмущението си от концерта на прехвалената поппевица Мадона в София. Цялото семейство отидохме с голямо желание, а бяхме напълно разочаровани. Че каква певица е тази?! Ами, дъщеря ни пее много по-хубаво от нея. На всичкото отгоре я чакахме повече от час да се появи. И какви бяха тези танци? Ами, съпругът ми каза, че дори аз мога да танцувам по-добре от нея, макар че сме почти на еднаква възраст. А тази Мадона Луиза Вероника Чиконе (кое всъщност е истинското є име?) си позволи и да се целува с една от танцьорките си. И това ако е шоу… Накратко, призоваваме да се бойкотират подобни безвкусни прояви, и то по времето на големи християнски празници. Настояваме да получим компенсации от организаторите…“
 
Разпознахте ли се? Е, ако и вие мислите така за концерта на Мадона, ако сте отвратени, омерзени и сте готови да анатемосвате, излишно е да четете нататък. По някакъв типично български начин, вместо да се превърне в празник (и той си беше такъв за почти всички на стадион „Васил Левски“), този концерт бе заклеймен от кого ли не, а Мадона, естествено, бе обвинена във всички възможни грехове. Пеела фалшиво и на плейбек, танцувала като гимнастичка, не уважавала публиката и затова не излязла на бис, дори продала повече билети, отколкото бил капацитетът на националния стадион. Освен това се държала високомерно, не приела никого от правителството, не защитила ромите, както направила в Букурещ (ми, наш’те роми да не са по-долна категория от румънските?). А стъпканият от краката на феновете на Мадона терен след концерта разгневи футболните ни национали. Добре че поне те победиха Черна гора, иначе в евентуалната им загуба пак щеше да има пръст Мадона. Един духовник (не го наричам водач, защото той определено не е такъв) заби последния пирон в ковчега є, след като я посочи с пръст като основна причина за трагедията в Охридското езеро.
Само допреди година идеята за концерт на Мадона у нас звучеше налудничаво. Мечтаехме си, надявахме се, но дори и когато обявиха официално новината, не вярвахме, че звезда от подобен калибър ще стъпи на българска земя. А тя буквално ни отнесе главите с уникалното си шоу и демонстрира невероятна енергия на сцената. Вярно, за някои подобен тип шоу е всичко друго, но не и атрактивно и те предпочитат да видят далеч по-стойностни изпълнители като U2, Стоунс, Елтън Джон. Но след като Мадона дойде, мечтата да видим и тях вече става все по-реална. Дали обаче ще посмеят да дойдат, след като кой знае в какво ще бъдат обвинени, оплюти и заклеймени надълго и нашироко?!
Вярно, българите сме затрупани с проблеми, но защо не можем истински да се радваме и да оценяваме хубавите неща? Докога ще търсим вина във всички други, но не и в самите себе си? Докога ще се оставяме някакви мУтрополити да ни поучават? Хайде, дошло е време да се покаем. Колкото по-бързо го осъ­знаем, толкова по-добре.