Малката баня

Когато говорим за малка баня, модерният и функционален дизайн е една трудно постижима, но не и невъзможна цел. Трудно е да поставим в едно помещение с наистина скромна площ всичко необходимо за комфортния живот на съвременния човек, създавайки красив и удобен интериор.

Въпреки това, съществуват прости техники, прилагането на които ще ви помогнат да превърнете санитарното помещение не само в удобна, но и в модерна и уютна част от вашето жилище.
Има няколко общи правила за оптимизация на малките пространства. При спазване на част от тях, дори най-малкото помещение ще изглежда много по-просторно и светло.

Правилният избор на плочки

Първо и много важно нещо е избора на правилните плочи за банята. В днешно време има изключително богат избор в това отношение.

Размер

Може би противно на очакванията ви, в малки помещения работят както малките плочки, така и големите. Идеята на производителите е, че когато се наложат големите плочи , ще прилича на едно цялостно пано и ще се избегне многото фуга.

Цвят

Според основните правила за завършване на малки площи, в цветовете на плочки трябва да има светли тонове. Не забравяйте, че визуално отдалечават стените на помещението и му помагат да изглежда по-голямо.

Структура

Когато създаваме дизайн за малката баня ще се наложи да избягаме от големите изображения и популярни през последните години 3D принтове. Придържайте се към правилото „колкото по-просто, толкова по-добре.“ Дори ще бъде по-добре, ако изберете завършващ материал от естествен произход с класическа текстура като мрамор, травертин и други подобни.

Използването на дървени повърхности или плочки наподобяващи дърво биха усъвършенствали дизайна на помещението. Плочките с много лъскаво покритие придават допълнително усещане за обем и изглеждат естетически приятно в малки помещения, но и изисква по-сложни грижи.

Правилният избор за душ пространство

Помислете за това, как да поставите душ вместо стандартната в много жилища вана. Много по-компактно, удобно и лесно за почистване. В днешно време има много модерни начини, с които можете да спестите от малкото пространство. Не забравяйте, че ъглите могат да се използват ефективно. Ъглова душ зона/кабина, заемат много по-малко място в сравнение с конвенционалните такива!

Правилният избор на оборудване

Мебелите трябва да са малки и задължително многофункционални, за да не „изяждат“ от така или иначе малкото пространство.

Използвайте довършителни ярки цветове. При проектирането на малка баня, много светлите и много тъмните цветове използвайте само като акцент.

Използвайте огледала – те са в състояние да увеличат визуално площта на малката ви баня цели два пъти.Съветваме ви да не поставяте огледала едно срещу друго, за да избегнете така наречения ефект на „Тунела“.

Най-добре поставете огледалата върху две стени, които се събират под прав ъгъл.

Подсигурете добро осветление – колкото по-ярко е осветлението в стаята, толкова повече тя изглежда по-просторна.

Ако желаете и Вашата малка баня да изглежда като уютен домашен СПА център, посетете
www.forma-d.bg