МЕДЕН МЕСЕЦ ЗА КОЖАТА

Меден месец за кожата
февруари, 2012 г.
Той подслажда чая ни, грижи се за красотата ни и влияе благоприятно на здравето ни. Натуралният мед е балсам за тялото и душата ни през студените зимни дни. Според аюрведа медът е сгряваща храна.
© Shotsstudio | Dreamstime.com
Символ на благоденствие, дълголетие, здраве, медът е смятан за храна на боговете. В древна Гърция вярвали, че безсмъртните жители на Олимп се хранели с амброзия – смес от мляко и мед.
Медът поддържа младостта на тялото и духа, удължава живота и защитава от болести. Той е пълноценен източник на енергия и бързо възстановява отслабения организъм. Полезен е за гърлото, стомаха и бъбреците; притежава свойството „да топи“ мазнините в тялото; използва се като антибактериално и антисептично средство; оказва укрепващо и успокояващо действие върху нервната система. И тъй като идеално подхранва и успокоява кожата и подпомага зарастването на рани, той е незаменимо природно козметично средство през зимата.
Божествени свойства
Уникалните качества на меда се дължат на състава му – витамини Е, С, В1, В2, РР, провитамин А, биотин, никотинова киселина, различни други органични и аминокиселини, фруктоза, гликоза и около 40 микроелемента (в това число калций, фосфор, магнезий, желязо и йод). Установено е, че генетично пчелата е много близка до човека, а по своя минерален състав медът, който тя произвежда, е сходен със състава на човешката кръв. Това прави меда идеално за възприемане от кожата козметично средство. Той овлажнява сухата кожа и разглажда бръчките по нея благодарение на високото съдържание на захар (около 80%). Мазната пък почиства в дълбочина, тъй като е със силни антибактерицидни свойства.
Единствено условие за ефективността му, уточняват козметолозите, е медът, който се употребява за козметични цели, да не се загрява повече от 35°.
Отскоро се изучават и подмладяващите свойства на меда. Това е продукт, който е пресечна точка между растителния и животинския свят, и затова разработването на козметиката на медена основа е процес уникален, истинска алхимия.
В качеството си на козметичен компонент медът е привлекателен преди всичко със своя натурален произход и с универсалността си. Повечето козметични средства с мед са подходящи за всеки участък от лицето и тялото и за всеки тип кожа, включително и за чувствителната.
Медът се усвоява добре от кожата и усилва ефективността на другите съставки в кремовете.
За медицината медът е интересен най-вече като средство за бързо зарастване на рани. В продължение на 25 години професор Бернар Дескот, хирург, специалист по трансплантиране на органи, употребявал за зарастването на раните на пациентите си препарат, разработен на основата на мащерков мед (полифлорен мед с примеси от мащерка). Блестящите резултати от тестове, проведени с участието на 3000 пациенти, провокирали интереса и на козметолозите, защото механизмът на зарастване на рани е сходен с процеса на заличаването на бръчките. Полезните качества на меда зависят не само от вида на растенията, от които пчелите са събирали нектар, но и от екологичната обстановка в местността, в която са разположени кошерите. За предпочитане е те да се поставят в област, богата на медоносни растения, която не се обработва с пестициди (пчелите събират нектар в радиус примерно от 800 м около кошера). Само тогава самият мед, а също и средствата, произведени от него, оптимално разгръщат целебните си свойства.
Медени процедури
В салона за красота се предлага антицелулитен меден масаж, който не се ограничава само върху проблемните зони, защото кръвообращението трябва да бъде стимулирано по цялото тяло, а не само локално. Затова освен бедрата и дупето масажистът внимателно третира гърба, кръста и ръцете. На първия сеанс усещанията е възможно да не са от най-приятните. Даже и най-меките и нежни отлепващи движения с длани могат да се сторят парещи пляскания за някои. Ако по време на масажа по кожата се образуват тъмни или бели петна, това означава, че токсините излизат през кожата. Медът е трансдермик. Т. е. вещество, което е в състояние не само да вкарва полезни вещества през кожата в човешкото тяло, но и да изкарва вредните навън. След час, когато масажът приключи, остатъците от мед се измиват с влажна хавлиена кърпа и върху тялото се нанася овлажняващ крем. Почервенялата кожа леко пари, но изглежда много по-добре – плътна, опъната, с по-незабележими целулитни ямички.
Източна епилация вкъщи
Смесете сок от лимон, 4 с. л. захар, 2 с. л. мед от акация и също толкова розова вода. Загрейте сместа на слаб котлон до сгъстяване. Оставете я малко да поизстине и оформете топче от нея. Залепете топчето върху кожата и го разтеглете на всички страни, като притискате масата към участъка от кожа, който ще обработвате. Дърпайте срещу посоката на растеж на космите – от долу на горе. Правете бързи и точни движения, за да не ви боли.
Антицелулитен самомасаж
Разпределете меда по повърхността на кожата на проблемните зони. Движенията трябва да са плавни и поглаждащи, не бива да втривате продукта със сила. Трябва да нанесете 4–5-милиметров слой върху участъка, който ще масажирате. Масажната техника е лесна – притиснете двете длани плътно към намазаната с мед кожа, а след това синхронно и рязко ги отлепете.
Върху един и същ участък направете тези движения до 20 пъти, след което се заемете с масажа на друг участък. Важно е да редувате силата на натисканията – например два пъти натиснете кожата много силно, след което два пъти двойно по-слабо.
След процедурата по повърхността на кожата се образува сива, доволно гъста маса – това са онези шлаки, които медът ви е помогнал да елиминирате от тялото си през отворените пори. Отстранете ги с влажна хавлиена кърпа. Душ е препоръчително да вземете не по-рано от час след процедурата. За да се радвате на видим ефект, правете този масаж 1–2 пъти седмично.