Месалина – фаталната жена на древността

Валерия Месалина. Императрицата на Великия Рим! Вече две хиляди години това име олицетворява чудовищна похот, разврат извън човешкото въображение и невероятно сластолоюбие. Кой не е чел или чувал за безумните оргии и безброй любовници, за пировете и екзекуциите, за интригите и клеветите, за жестокостта и коварството на тази жена. Кой не се е чудил какви ли чудовищни неща е сторила, за да се прослави като най-безсрамната жена на древния Рим, града, в който е царяла абсолютна свобода на нравите…

Едва четиринадесетгодишна, Месалина била отредена за съпруга на 36 години по-възрастния от нея Клавдий – куц, заекващ и смятан от всички за безобиден старец. Но той се издигнал до императорския трон и младото момиче станало императрица, получавайки възможността да притежава и да прави каквото си пожелае. А според нейните съвременници тя искала много от вечно готовия да ù угажда съпруг, който лесно се поддавал на манипулациите ù. Само един пример е, че Клавдий наредил всеки, който я застрашавал по някакъв начин, или бил недоволен от нея, да бъде изпратен в заточение или екзекутиран. Заради нея загинали много хора – лични врагове, политически опоненти… От своя страна, Месалина изпълнила дълга си към съпруга и династията – скоро след коронацията дала живот на Британик, наследник на империята.

Какво ли е тласнало една издънка на стар патрициански род да тръгне по пътя на порока, какво ли е накарало една императрица да се предлага в публичен дом? И дали, познала най-сетне любовта в обятията на младия Гай Силий, приказнокрасивата императрица нямаше да се превърне в добра майка и съпруга, ако не беше я застигнал мечът на отмъщението само на 23 години.

В книгата „Месалина. Фаталната жена на древността“ с логото на издателство „Емас“ немският писател Алфред Широкауер търси отговор на тези въпроси, опитвайки се да проникне в тайните на душата на най-скандалноизвестната жена в историята на света.