МЕСЕЧНИЯТ ЦИКЪЛ

Месечният цикъл
Ходене по мъките, или на гребена на вълната
 
от Михайлина НИКЛЕВА–МИШЕЛ

 
януари, 2009 г.
 
 
 
 
Снимка © Еmmanuelle Guillou – Fotolia.com
 
За съвременната Венера настъпването на месечния цикъл понякога се превръща в мъчение и наказание. Този иначе гениален цикличен ритъм, на който почти не можем да влияем (освен с хормонални препарати, което не е препоръчително), управлява ежедневието на жената. Ако прилежно си водите календар на менструационните цикли, има начин да се „промъквате“ невредими през трудните периоди и да се възползвате от
 
силните фази на месечния цикъл
По начина, по който настъпва и протича менструацията, може да се направи много точна преценка за здравословното състояние на жената. Ако отидете на преглед при китайски лекар, той със сигурност първо ще ви попита как се чувствате преди, по време и след менструация. И на базата на вашите отговори ще направи изключително точна и вярна оценка на вашия енергиен баланс и ще открие с прецизност здравословният ви проблем. Макар и да няма изгледи скоро да посетите китайски лекар, не забравяйте да регистрирате месечните си цикли в календар. И не се гневете на вашия цикъл, защото той е мощен съзидателен процес, който вие може да използвате, за да бъдете здрави и съзидателни.
Стресът, преумората, негативните емоции, неправилно хранене, цигарите и алкохолът влияят отрицателно на месечния цикъл – затрудняват неговото идване и протичане. Те са и главните причини за тежък ПМС. Но не само те. „Виновна“ е и самата женска природа. Ето какво се случва в женския организъм през различните фази на месечния цикъл.
 
Пик на интуицията
През тази фаза от месечния цикъл жената е „отворена“ и много чувствителна към фини вибрации. Точно сега интуицията й е много силна. Възползвайте се от този силен свръхсензитивен момент. Избирайте хората, с които общувате, и ситуациите, в които попадате. Не позволявайте във вас да проникнат негативни енергии, като се подлагате на агресивни въздействия от страна на хора в обкръжението ви. През този период е добре да се въздържате и от сексуални контакти (можете да си причините възпаления и зарази). По време на менструация сте много уязвими. Затова се щадете, за да не ви превърне някой в енергиен донор.
 
Разписание на периодите
► 1-ви ден – това е денят на настъпването на последната менструация.
1–4 ден – тогава имунитетът на жената е най-слаб и женският организъм е „отворен“ към вредни външни въздействия.
► 1–7 ден – това са най-благоприятните дни за отслабване – излишно задържаната вода в организма се елиминира много лесно, обмяната на веществата се забързва.
► 6–7 ден – кожата и косата ви страдат и не изглеждат добре.
► 8–10 ден – състоянието на кожата и косата ви видимо се подобрява.
► 10–12 ден – сетивата ви се изострят, мислите по-бързо, ставате по-находчиви и по-остроумни.
►  12–14 ден – това са дните за флирт и за зачатие. Най-силните оргазми обикновено се изпитват през този период.
► 15–17 ден – усещате вълчи глад, апетитът ви е неутолим. Не си правете труда да спазвате диети. Само ще се изнервите допълнително. Старайте се само да не прекалявате с чипса и шоколада сега!
► 18–21 ден – отново настъпва период, подходящ за спазване на диети. Много бързо и лесно ще свалите килограми.
► 21–23 ден – много е вероятно да усетите болки и напрежение в гърдите. Либидото ви спада. Изпитвате необходимост мъжете да ви говорят нежни думи и да ви обсипват с ласки, но не ви се прави много секс.
► 22–24 ден – нивото на естроген в женския организъм спада, а това на прогестерона се покачва. Косата губи обема си, появяват се отоци, кожата се омазнява по-бързо (възможно е даже да ви избият пъпки).
► 22–28 ден – сега имунитетът е много силен, организмът е устойчив на нашествието на вируси. Но пък настроението осезаемо спада поради „пренареждането“ на хормоните в организма. Не са изключени депресивни състояния.
► 24–28 ден – организмът задържа вода, коремът и краката се подуват. Да се избягва консумацията на солени храни през този период!
 
Според китайската медицина
В процеса на целия месечен цикъл съотношението между енергиите ин и ян в организма се променя непрекъснато. Ин постепенно става повече и повече и в пиковия момент на разгръщането си се трансформира в ян и обратно. Китайците наричат тези обрати „прилив“ и „отлив“. Всяка жена е добре да се научи да усеща тези трансформационни моменти и да живее според собствените си приливи и отливи, което ще рече да е по-активна във фаза на прилив и да е по-пасивна във фаза на отлив. Ето как се променят енергиите.
 
През първата фаза – периодът от края на предходната менструация до овулацията (т.е. до 14-ия ден от менструалния цикъл), е силна женската ин енергия. Когато ин е стабилен, жената „си почива в себе си“ – т. е. гледа навътре в себе си, премисля живота си и трупа енергия. Понякога тази фаза е придружена и от смущения – чувство на тъга, поява на вагинално течение, отичане и тежест в краката. Тези смущения се провокират най-вече от завишения прием на течности.
 
Втората фаза на цикъла (овулацията) китайците наричат „горещи пари“. Тогава се появява младият ян. Шансът за зачатие е много голям. Невинаги обаче тази фаза стига до своята кулминация, много често овулацията закъснява. Това най-често се случва на жени, които живеят уседнало, нямат желание за живот и либидото им е много слабо. Такива жени имат склонност прекалено да подреждат живота си и да го планират (нищо лошо, но прекаляването с тези занимания пречи на спонтанността на естествените женски процеси).
 
Ян енергията нараства през третата фаза на цикъла – периода след овулацията до менструацията (от 14-ия до 27-28-ия ден). Тялото отича. Телесната температура е по-висока от тази през първата фазата на цикъла. Присъствието на толкова много мъжка енергия ян в женския организъм „избива“ в желание за физическа активност. Сега е моментът да отправите своите предизвикателства към околните, да реализирате планирани проекти, открито да решите спорове и да се поддадете на съблазънта на някой незабелязан до този момент обожател. Тялото излъчва повече феромони и вие ставате по-секси, привличате неудържимо мъжете. Добре е тази енергия да се използва, а не да се затваря в тялото. Ако не я изразходвате, тя ще се изрази като раздразнителност, емоционална възбуда, изострена чувствителност и огромен брой негативни усещания в тялото (това е т.нар. ПМС, от който страдат толкова много жени).
 
► Четвъртата фаза на цикъла е т.нар. прилив. Характеризира се с екстремно високо ниво на ян енергия, което се променя в млада ин енергия. Настъпва менструация. Китайците се изразяват по-романтично, казвайки, че през този период настъпва разгръщане. В апогея на ян (разгръщането) „морето“ на кръвта изхвърля есенцията на жената. Ако жената е във фертилна възраст, настъпва кръвотечение. Моментът, в който ян се разгръща екстремно, а новият ин още не е роден, съвпада с кулминацията на менструацията (жената се оставя да бъде понесена от силния ян прилив). Подобно е състоянието по време на раждане – родилката може дори да се сдобие с временна дарба на медиум, но за жалост е прекалено стресирана, за да усети този момент пълноценно. А моментът е съвсем кратък, за да бъде преживян осъзнато. Всъщност именно защото не го осъзнават, жените страдат от силни родилни болки, които са провокирани от блокираната енергия чи в долната част на корема и от проникващата студенина (затова се препоръчва раждане във вана с топла вода – нещо, което се практикува в много елитни клиники).
Съвременните жени се мъчат по всякакъв начин да прикрият това, че са в менструация: приемат болкоуспокояващи таблети, използват „невидими“ дамски превръзки и тампони – все действия, които й пречат да изживее екстаза на „прилива“ пълноценно.
В края на менструацията младият ин се превръща в стабилен и зрял ин и жената отново се връща към първата фаза на цикъла, когато трябва да „си почива в себе си“ и да се концентрира.
 
Предупреждения и уточнения
Добре е жените да се пазят от простуди (особено в долната част на корема), защото те оказват негативно влияние на движението на енергиите и на протичането на цикъла. Продължителността на кръвотечението пък се влияе много от общото емоционално състояние на жената през целия месец. Нормалната менструация продължава 3–5 дни (най-много до 7!) и не е болезнена. В началото менструалната кръв би трябвало да е яркочервена, а в процеса на изтичането леко да потъмнява. Съсиреците, миризмата, слузта и воднистата консистенция на менструалната кръв са смущения, които говорят за енергиен дисбаланс в организма и за наличието на психологичен проблем.
 
 

Снимка© Michael Schindler – Fotolia.com
 

От Хеката до Деметра и обратно
Месечният цикъл при жената е пряко отражение на цикъла на Луната. Луната винаги е била символ на жената, на раждащата майка, на плодородието и на грижата за оцеляване и изхранване. Неспирно променящият се и постоянен лунен цикъл винаги е провокирал въображението на хората и е бил повод за раждането на много митове. Лунните божества, които обикновено са женски, най-често се изобразяват в триада – в три аспекта, отразяващи отчетливо фазите на пълна Луна (пълнолуние), нова Луна (новолуние) и сърповидна Луна (намаляваща или нарастваща Луна).
Новолунието се асоциира със смъртта, бременността, магьосничеството и гръцката богиня Хеката, властваща над раждането и черната магия.
След мрака на новолунието се появява сърповидната Луна – със своята деликатно девствено излъчване и с обещание за нещо ново и зараждащо се. В тази фаза Луната изглежда така, сякаш е готова за оплождане. Сърповидната Луна се свързва с девствената богиня Персефона, отвлечена от Хадес, както и с Артемида, девствената ловджийка, господарката на дивите животни.
Пълната Луна изглежда като бременна – тя е закръглена и сочна, пищна и зряла и всеки момент може да роди. Тя се асоциира с богинята на плодородието Деметра, майката на всичко живо. След тази фаза Луната започва да намалява и отново се превръща в Хеката. Старата вещица отново е на власт – скрита в подземния свят, тя тъче своите магии.
Всеки месец жената преживява всички тези превъплъщения на Луната и съответно носи характеристиките и на Хеката, и на Персефона, и на Артемида, и на Деметра. Ако може да разпознае на коя точно богиня е подвластна в даден момент, съвременната жена ще може да разбере и приеме по-пълноценно себе си. А и да поддържа фигурата си по-ефективно (повече подробности за този аспект прочетете, в рубриката „Луната съветва“).